onsdag 29. februar 2012

Kjeragù med pasta 2.0.

Her er en litt oppgradert versjon av oppskriften i DETTE innlegget.

Jeg forsøker stadig å løfte opp kjekjøtt fra glemselen. I nærheten av hjembyen min, Egersund, er det mulig å få tak i kjekjøtt direkte fra bonden. Om du er interessert i dette kan du sende meg en e-post, så skal jeg videreformidle kontakt med selger.



Kjekjøtt smaker nydelig, men siden det er et lite dyr, vil det naturlig nok være mye ben. Jeg synes derfor retter hvor kjøttet får koke/steke på benet og deretter renses, egner seg godt.

Her er oppskriften på en kjegryte, med utgangspunkt i to bogstykker/lår. Det går også an å bruke annet grytekjøtt hvor det er mye ben.



Dette trenger du
2 bogstykker av kje eller annet grytekjøtt
Olivenolje
Salt og pepper
Fersk timian
Laurbærblad
1/2 kanelstang (kan droppes)
2,5 dl melk
1 pk snøfrisk

2 fedd hvitløk
2 spiseskjeer soltørkede tomater, hakket
2 bokser hermetiske tomater eller en glassflaske med Muttis hermetiskee tomater
Hvitvin
Salt og pepper

Lag eventuelt tomatsaus på ovnsbakte tomater, dette vil gi en rikere smak.

Pasta, gjerne pappardelle, jeg hadde spagetti
Revet parmesan, sorte oliven og hakket persille eller annet grønt til servering



Slik gjør du
Sett ovnen på 250 grader varmluft. Smør en ildfast form med olivenolje og legg bogstykkene i formen. Salte og pepre. La de få 5-7 minutter på hver side på 250 grader. Mens kjøttet står i ovnen has melken i en gryte.

Rør ut snøfriskosten mens den forsiktig varmes opp. Når stykkene har fått riktig tid på begge sider i ovnen, helles melkeblandingen over. Legg kanelstang, laurbærblad og timian i formen. Sett ned temperaturen til 180 grader og dekk formen til med aluminiumsfolie. La det stå i ovnen i 1 time og 40 minutter. Det gjør ingenting om den blir stående lenger, men da kan temperaturen med fordel senkes.

Begynn på tomatsausen mens kjøttet står i ovnen. Riv to hvitløksfedd på fint rivjern og ha i en romslig gryte sammen med tomatsaus og soltørkede tomater. La det putre til kjøttet er ferdig. Tilsett litt hvitvin like før kjøttet er ferdig. Ta ut kjøttet når det har gått 1 time og 40 minutter og legg det til avkjøling. Plukk ut laurbærblad, timian og kanelstangen. Ha melkesausen over i tomatsausen og rør godt sammen. Plukk kjøttet fra bena og riv det opp med en gaffel og legg både kjøtt og ben i gryten med tomatsaus. Om det blir for mye ben, kan dette droppes. La det hele putre sammen i omtrent 1 time.

Aller helst skal gryten serveres dagen etter. Da har smakene satt seg skikkelig, høyere enhet har inntruffet. Serveres sammen med nykokt pasta og et dryss parmesan, noen sorte oliven og litt grønt. Gjerne med et glass vin og en skalk focaccia til.

tirsdag 28. februar 2012

Å riste peanøtter

Da vi var i Vietnam i julen fikk jeg for alvor smaken på peanøtter. Ikke de salte og klissete peanøttene som stort sett brukes som snacks ved siden av tippekampen og øl (og muligens til noen andre formål). Nope.

Peanøtter slik de brukes i asiatisk mat, kjøpes rå med et tynt, litt brunaktig skall, og ristes og skrelles deretter før de tas i bruk. Rå peanøtter smaker lite og skallet føles ekkelt i munnen.

Jeg fikk med meg en stor pose med nyristede peanøtter hjem til Norge. Våre venners snille og elskelige kokk hadde ristet dem perfekt, skrellet dem og pakket dem varsomt inn i avispapir og flere poser. Likevel duftet det nydelig av nyristede nøtter av hele bagasjen vår da vi pakket ut etter eventyret vi hadde deltatt i. Den første tiden kunne jeg altså bruke uhemmet av posen med de ristede peanøttene. En dag tok det imidlertid slutt, og jeg måtte til pers selv.



Heldigvis hadde jeg ikke bare fått med meg en pose peanøtter hjem fra Vietnam, jeg hadde også tatt i mot råd om hvordan man på best mulig måte skulle riste sine egne. For i følge den snille peanøttvennen min er det en egen kunst å riste perfekte peanøtter.

Vel, her er hva jeg gjorde sist (og de ble jeg faktisk ganske fornøyd med). Det er viktig at peanøttene er rå. Jeg fikk omsider tak i dette i Asia-butikken i byen vår.

De rå smaker altså ikke spesielt godt, så ikke bli fristet til å droppe arbeidet med ristingen. Det tar litt tid, men er ikke vanskelig, og smaken er verdt innsatsen. Du trenger en stor panne, en tresleiv og et stort dørslag.

Hell peanøttene over i en tørr panne og sett på ganske sterk varme. Jeg fylte opp pannen med to poser, det er ikke nødvendig at de bare ligger i ett lag i pannen. Rør med tresleiven nesten hele tiden. Etterhvert brer duften av ristede nøtter seg i kjøkkenet, men det er ikke ferdig før nøttene har sluppet skallet og er blitt gyldenbrune og endrer smak fullstendig. Dette kan ta ganske lang tid, omtrent 15-20 minutter. Rør rundt så ikke nøttene brenner seg.



Når peanøttene er ferdig ristet, has de over i et dørslag. Nå skal skallet av. Det har heldigvis løsnet av ristingen, men man må likevel hjelpe det av. Rør kraftig med tresleiven mens nøttene ligger i dørslaget, da vil etterhvert skallet falle av. (Jeg tenkte sist at jeg gledet meg til sommeren - da skal jeg stå ute under denne prosessen...)

Synes du det hørtes tidkrevende ut? Med tanke på all den gode smaken, synes jeg uansett det er verdt det. Og om man lager en stor porsjon når man først er igang, så varer det også en stund.

Jeg bruker peanøtter på yoghurt og til asiatisk mat. Det går også an å lage peanøttsmør. Dessuten kan jeg tenke meg at det vil smake nydelig i is. Kanskje jeg skal teste ut det etterhvert?

mandag 27. februar 2012

Samosa - eller minipaier med spinat- og fetafyll

Jeg er blitt litt lat. Jeg blogger nemlig ikke alltid i helgen lenger. Synes det er deilig å konsentrere meg om selve matlagingen, forsøke å forevige det jeg har laget - og sparer rapportene til ukedagene.

Vel, i helgen var vi på hytta og som vanlig har vi kost oss både med å lage og spise mat. Jeg hadde bitt meg merke i en oppskrift i et eller annet magasin her hjemme, og klarte å sette de essensielle tingene på handlelisten. Overskriften lød samosa, men det var brukt butterdeig til å pakke inn fyllet med. Jeg har hverken spist eller laget samosa før, men har vel gjennom et kjapt nettsøk fått slått fast at det ikke egentlig er butterdeig som brukes til samosa. Uansett var dette noe som smakte veldig godt, og som definitivt fikk ben å gå på - helt uavhengig rettens navn. For sikkerhets skyld kan jeg jo bare kalle det minipaier?


Dette trenger du
1 pk. butterdeigsplater (5 stk.)
1 gul løk
2 fedd hvitløk
300 gram spinat, fersk eller frossen
1 pk. fetaost
Salt og pepper
Fersk hakket timian
Olje til steking

Slik gjør du
Ta ut butterdeigsplatene og legg de til tining. Det går ganske raskt, bare de får ligge én og én. Rens og hakk løk og hvitløk og stek det mykt i litt olje i en panne. Ha i spinaten og la det surre sammen til spinaten har ramlet sammen. Tilsett spinat og pepper. Legg alt over i en bolle til avkjøling. Begynn å kjevle ut butterdeigplatene. De skal deles i seks firkanter, tre på langs og to på tvers. Bland inn fetaosten i spinatblandingen og smak deretter til med salt. Fetaost kan være salt, derfor er det lurt å vente til slutt.
Legg en liten skje med fyll i hjørnet på butterdeigen og brett diagonalt, slik at det dannes en trekant. Press en gaffel langs kanten, så deigen holder seg på plass. Legg paiene på et stekebrett kledt med bakepapir og stek i ca 200 grader i 15-20 minutter til paiene er blitt gyldne og ser ferdige ut. Avkjøl på rist.


Server enten som egen rett med litt salat og oliven eller som en aperitif til ett glass øl eller hvitvin etter skituren. Kan også pakkes i matpakken og tas med på tur.

TIPS! Om du har noen rester av fyllet, smakte dette kjempegodt på pizza.

lørdag 25. februar 2012

Søt gjærbakst - grunndeig

Den observante leser har muligens fått med seg at jeg har brukt litt tid på å teste ut ulike bolleoppskrifter. Og siden det tok en stund før jeg konkluderte med hva jeg synes var best, er oppskrift på den søte gjærbaksten på bloggen dermed gjengitt med en viss variasjon.



Her har dere oppskriften jeg bruker nå - som jeg aboslutt synes er best. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Etter mange vellykkede forsøk, har jeg altså konkludert med at et lite oppkok av melk og smør gir luftig søt gjærbakst. En venninne fortalte at moren hennes alltid hadde gjort det samme, dog uten å ha reflektert over årsaken. Kanskje dette rett og slett er en gammel metode som vi har glemt litt? Uansett, dersom du ikke allerede har en favorittoppskrift på boller, så anbefaler jeg å teste ut denne.


Dette trenger du
Til ca 24 boller

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
1 egg til pensling

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og deretter hver halvdel i tolv emner. Trill ut boller og legg dem på stekebrett kledt med bakepapir. La bollene etterheve omtrent 20 minutter. Pisk sammen egget og smør bollene varsomt så de ikke klapper sammen. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gyldne og fine ut. Om det ser ut som bollene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist.



Her er annen søt gjærbakst fra [kjøkkentjeneste]
Italiensk panettone
Dresdner christstollen
Fastelavnsboller
Marsipansnurrer
Julekake
Skoleboller
Lussekatter
No knead julebrød
Kanelsnurrer
Np knead sjokoladebrød
Bringebærsnurrer med vaniljekrem

Alle guttene mine elsker boller. Men når alt kommer til alt, hvem gjør ikke det?



torsdag 23. februar 2012

Verdens enkleste sjokoladekake

Dette er virkelig verdens enkleste sjokoladekake. Rask å lage, billig og kun med helt ordinære ingredienser. Oppskriften har jeg fått av en høyt respektert kakeekspert i familien - som etter å ha servert denne kaken til guttene mine fikk tilnavnet "hu som lage den græla goe kagen". Jeg har latt meg imponere av langt mer fascinerende kunstverk fra henne tidligere, men må si meg enig i at denne smaker bedre enn innsatsen skulle tilsi. Og, om noen skulle lure, denne minner veldig om den klassiske brownien, men bare med helt ordinære ingredienser.



Dette er røre som passer i en langpanne. Jeg har flere ganger servert den som små og søte munnfuller i tapasparty. Da skjærer jeg små stykker av kaken og pynter eventuelt med litt glasur. Perfekt når man skal stå og spise samtidig.

Dette trenger du
7,5 dl sukker
5 egg
4 ts vaniljesukker
1 1/4 ts salt
10 strøkne matskjeer bakekakao
3,75 dl hvetemel
375 gram smør



Slik gjør du
Bland egg og sukker. Tilsett salt, kakao, vaniljesukker og mel. Smelt smøret og rør dette inn i røren. Stekes i langpanne kledd med bakepapir i omtrent 30 minutter på 200 grader. Sjekk om kaken er ferdig med en kniv. Den blir seig, så pass på at den ikke stekes for lenge.



HER finnes oppskriften med mindre røre, som passer i en liten form.

onsdag 22. februar 2012

Ananas med chilisalt

En dessert vi ofte fikk i Vietnam var denne; ferske ananasskiver med chilisalt. Det var noe med kombinasjonen - som forsåvidt ikke er ukjent i vårt kjøkken heller - som smaker helt fantastisk! Den friske, syrlige og samtidig søte ananasen med sparket av chilien. Særlig når det tilsettes ørlite salt kommer kombinasjonen særlig godt til sin rett, synes jeg.



Dagens oppskrift er derfor særdeles enkel, med kun to ingredienser, om man da ikke trenger å tilsette salt i tillegg. Da er det tre. Man trenger ikke store tilberedningen heller, kun rense ananasen og skjære den i skiver. Om du vil kan du forsøke å lage chilisaltet selv, eller du kan blande litt chili og salt idet det drysses over den gule frukten.

Dette trenger du
Chilisalt
Ananas
Evt. salt



Slik gjør du
Rens og skjær ananasen i skiver, legg på fat og dryss over chilisalt. Server umiddelbart.

mandag 20. februar 2012

Pasta med tomatsaus

Det er MeatFree Monday i dag, og kanskje du også har dårlig tid og trenger et tips til en rask middag? Bortsett fra at tomatsaus aller helst trenger tid for å utvikle smaken tilstrekkelig, tar det ikke lang tid å lage denne retten. Dersom jeg har dårlig tid hender det at jeg jukser litt - smeller sammen litt saus og lar den koke så lenge som mulig. Og selvom det egentlig ikke er lenge nok til å bli optimalt, går det likevel fint an å lage det.



Her er oppskrift på pasta med hot tomatsaus med ristede pinjekjerner og mandelflak. Enkelt og greit i hverdagen.

Dette trenger du
Pasta
1 boks hermetiske tomater
2-3 spiseskjeer tomatpuré
1 løk
2-3 fedd hvitløk
Olivenolje
Maldonsalt og nykvernet pepper
En klype sukker
1 chili (eller mindre eller mer)
Parmesan
Pinjekjerner
Mandelflak
Bladpersille

Slik gjør du
Begynn med tomatsausen. Hakk løk og chili og knus og hakk hvitløk. Fres det i en gryte med olivenolje til det er mykt og gyllent. Ha i tomatene og tomatpureen og la det koke på svak varme (så lenge som mulig og iallefall til pastaen er ferdigkokt og de andre ingrediensene er ferdige). Sett på pastaen i mellomtiden. Kjør tomatsausen glatt med en stavmikser. Salte og pepre og ha i en klype sukker. Rist pinjekjerner og mandelflak med litt maldonsalt. Bland pasta og tomatsaus i en bolle og legg over på en tallerken. Dryss over pinjekjerner og mandelflak, masse revet parmesan og et raust dryss med hakket bladpersille.

fredag 17. februar 2012

Bringebærsnurrer med vaniljekrem, fastelavnsboller med en liten vri

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst.

Fastelavn er opprinnelig betegnelsen på tiden før fasten. Fastelavn varer i tre dager og innledes med fastelavnssøndag, fortsetter med blåmandag og fullføres med fetetirsdag. Deretter er det askeonsdag som er første av 40 dagers fasteperiode. Fastelavn feires søndag syv uker før første påskedag og i år faller fastelavn på førstkommende søndag. Har du planene klare for bollesøndag - som det heter her jeg bor?

Jeg innbiller meg at den aller mest klassiske fastelavnsbollen er delt i to, har vaniljekremfyll og bringebærsyltetøy i midten og er overdrysset med melis. Men det er definitivt lov til å variere, denne gangen har jeg lekt meg med de samme ingrediensene, men på en ny måte. Verdens beste kanelsnurrer var utgangspunktet for disse bringebærsnurrene med vaniljekrem. De ble riktig så gode gikk unna som varmt hvetebrød sist helg.

Dette trenger du
Til ca 20 store boller

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Fyll:
Vaniljekrem
Fast bringebærsyltetøy

Glasur:
Melis
Eggehvite

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time. Lag vaniljekremen mens deigen hever.
Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to slik at den blir lettere å håndtere. Kjevle deigen i et stort rektangel. Smør et tynt lag med bringebærsyltetøy utover halvparten av rektangelet, på langsiden og brett i to. Du vil da ha et forholdsvis smalt rektangel. Skjær i strimler, 2-3 cm brede. Tvinn hver strimmel og snurr den sammen. Dytt endestykkene inn under knuten. Den kan se litt rotete ut, men blir fin når den stekes. Lag en god grop i snurren og legg en klatt vaniljekrem i gropen. La snurrene etterheve omtrent 20 minutter og stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til gjærbaksten ser gylden og fin ut. Lag glasur, ha det på en pose og lag fint mønster på toppen.

Server med en god omgang med bjørkeriset. Og en kopp kaffe.


Hva er dine fastelavnstradisjoner? Lager du boller? Pynter med ris? Gir du noen ris?

onsdag 15. februar 2012

Phó med kylling

Vietnam bugner over av friske grønnsaker og frukt, og det er derfor ganske opplagt at dette har og alltid har hatt en vesentlig plass i det vietnamesiske kosthold. Urter brukes friske til alle måltider og man serverer suppe og ris like gjerne til frokost som til lunsj og middag. Den absolutte - men likevel ikke offentlige - vietnamesiske nasjonalretten er phó (uttales fø), suppe laget på enten kylling- eller oksekjøttkraft servert med risnudler, litt kjøtt, bønnespirer og diverse tilbehør som fiskesaus, soyasaus, chili og lime. Man finner en phósjappe på hvert gatehjørne, hvor man gjerne har spesialisert seg på enten kylling, ga, eller oksekjøtt, bo. Kraften er en phó-kokks store stolthet og mye energi legges i å koke den perfekte kraft.


Om man vil lage en smakfull phó, skulker man ikke unna kraften. Det er selvsagt mulig å bruke kyllingbuljong, men den aller beste suppen får man om man bruker tid på forarbeidet. Og når kraften er i havn, gjør suppen nesten seg selv. Du kan lese mer om hvordan jeg koker kyllingkraft HER.

Som sagt er phó den uoffisielle vietnamesiske nasjonalretten. Den tilberedes overalt, man trenger ikke mer enn en primus og en stor gryte. Her er oppskrift på kyllingphó. Beregn ca en halv filet per person. Risnudler og bønnespirer får man i velutstyrte dagligvareforretninger eller Asia-butikker og ikke la deg skremme av lukten av fiskesaus – denne gir en essensiell smak til suppen.

Dette trenger du
Kyllingkraft
Kyllingfileter
Risnudler
Bønnespirer
Vårløk
Lime
Chili
Fiskesaus
Urteblanding av koriander, thai basilikum (kan droppes), mynte og sitronmelisse
Eventuelt gressløk


Slik gjør du
Kok risnudlene etter anvisning på pakken. Finn frem suppeskåler og legg oppi bønnespirer og risnudler. Skjær tynne skiver av vårløk og chili, limen skal skjæres i båter. Legg urtestilkene på en tallerken. Kok opp kraft eller buljong i en stor gryte. Skjær kyllingfiletene i tynne skiver og kok én porsjon kjøtt av gangen i kraften mens det ligger i en øse eller sil. På den måten har man kontroll på kjøttbitene i en stor gryte. Øs opp kraft og legg kjøttet i suppeskålen. Dryss over vårløk. Vanligvis får man servert suppen på denne måten og det er valgfritt hva man ønsker av tilbehør. Sett frem fiskesaus, lime, chili og urter eller tilsett dette før servering. Pynt gjerne med litt finhakket gressløk tilslutt.

HER finnes flere blogginnlegg om Vietnam-turen vår.

tirsdag 14. februar 2012

Schwäbische Maultaschen

Maultaschen er det tyske ordet for litt store pastaputer med fyll av kjøttfarse. Schwäbische Maultaschen er en tysk spesialitet fra det schwäbische kjøkken - en region i Tyskland med sterk identitetsfølelse. Maultaschen serveres tradisjonelt i skiver i klar kjøttkraft med en lun potetsalat med vinaigrette ved siden av.

Historien bak Maultaschen skal angivelig være at munkene i klosteret Maulbronn under fasten forsøkte å skjule kjøttet for Gud ved å pakke det inn i pastadeig.

Denne retten tilberedte jeg sammen med noen vi kjenner for et par uker siden. Flere gjester var invitert til middag, men ingen visste at det var Schwäbische Maultaschen som stod på menyen. For å gjøre en lang og kronglete historie om hvem som eide kjøkkenet, hvem som inviterte og hvem som var invitert, kort; gjestene og verten hadde spist dette mange ganger sammen tidligere - men da i Tyskland. Nå var tanken at vi sammen skulle forsøke å rekonstruere retten på hjemlige trakter og servere den som en liten overraskelse. Det gikk imidlertid vinter og vår før vi fikk realisert planene våre. Mest av alt på grunn av vanskeligheter med å få tak i kalvekjøtt, men også fordi oppskriften skulle kvalitetssikres av lokale maultaschen-kokker. Og da både kalvekjøtt og tyske råd om tilberedning var på plass, gikk vi igang med forberedelsene. Verten og den som eide kjøkkenet laget kraften på skikkelige kraftbein fra slakteren, og farsen. Jeg stod for pastadeigen, kjevlingen og sluttarbeidet med montering av raviolien.



Dette trenger du
Til suppekraften:

Kraft
Gulrøtter
Purre
Sellerirot

HER er et trinn-for-trinn-innlegg om brun kraft. Kraften skal ikke være brun i denne retten. Dropp derfor å steke kjøttet først, da vil fargen bli lysere.

Om du heller foretrekker kyllingkraft, finnes det et innlegg om dette HER.

Til pastadeigen:

Det er godt med venner som kan anbefale oppskrifter. Elisabeth fra tanketanken tipset meg om Gordon Ramsays oppskrift på pastadeig, og den fungerte supert.

775 gram durumhvete
Tre klyper maldonsalt
En god klunk olivenolje (jeg elsker at Gordon klunker og dæsjer i sine oppskrifter)
6 egg og 6 eggeplommer

Til fyllet:

2 skiver loff
50 gram purre
En stor bunt persille
50 gram flesk
1 løk
500 gram kjøttdeig
500 gram kjøttdeig av kalv, eventuelt 1 kg kjøttdeig tilsammen - om du ikke får tak i kalv
4 egg
Salt og nykvernet pepper
Merian
Muskat
Gressløk
Vårløk

1 eggeplomme til pensling

Slik gjør du
Begynn med kraften - gjerne dagen før dersom den skal få godgjøre seg skikkelig. Følg anvisningene i innleggene jeg har linket til lenger opp.

Lag deretter pastadeigen. Ha mel, salt, egg og litt olje i en kjøkkenmaskin og bland godt til deigen har samlet seg. Kna den deretter sammen på kjøkkenbordet, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time.

Bløtlegg loffen og finhakk løk, purre og persille. Bruk eventuelt urtehakkeren på en stavmikser. Bland dette med kjøttdeigen og kalvedeigen og tilsett kvernet flesk. Rør inn eggene, de bløtlagte loffskivene og urtene.

Lag juliennestaver av gulrøttene, purren og selleriroten. Varm opp kraften i en stor gryte og ha i grønnsakene.

Kjevle ut pastadeigen på et bord med stor plass, eller bruk pastamaskin. Jeg laget lengder på omtrent en meter med rundt 20 cm bredde. Når deigen er kjevlet tynt ut, anrettes en rekke med en god spiseskje fyll på den ene langsiden, slik at man kan brette over deigen, trykke sammen og få puter på omtrent 7 x 7 cm.



Pensle med sammenvispet eggeplomme og trykk putene sammen. Press en gaffel langs kanten på puten, slik at den holder sammen og det dannes et fint mønster.

Det kan være lurt å prøvetrekke og -smake en maultasche først, så vet man om den er tilstrekkelig krydret.

Juster eventuelt krydderinnholdet og trekk så resten av pastaputene i kraften i femten minutter. Server i en dyp skål med masse kraft og grønnsaksstavene, med litt ekstra persille, gressløk tynnstrimlet vårløk på toppen. Gjerne med en god tysk øl å drikke til.

Beklager dårlige bilder, men iPhone og dårlig lys var det eneste tilgjengelige.

mandag 13. februar 2012

Kyllingkraft - trinn for trinn

Kraftkoking har fått sin egen etikett her på bloggen, siden jeg er av den oppfatning at nettopp dette er en av de aller mest tilfredsstillende kjøkkensyslene man kan bedrive.

Kyllingkraft er kanskje den mest smakfulle kraften av alle, det er iallefall den mest anvendelige. Om man har en kartong kyllingkraft i fryseren, er den absolutt beste suppa ikke særlig langt unna.


Ved å kjøpe en hel fugl istedet for fileter når man trenger kyllingkjøtt, får man på en måte en ekstra middag på kjøpet. (I tillegg kan man kjøpe økologisk, og boikotte Prior. Hvis man vil det, da.) Ved å først skjære av lårene og eventuelt vingene og deretter bryststykkene, får man et flott skrog å koke kraft på. I korthet går kraftkoking ut på følgende: Brune, koke, sile, redusere. Gjerne med selsakp av De Fire Store; gulrot, sellerirot, purre, løk.

Dette trenger du
1 kyllingskrog
5-6 fedd hvitløk
1 løk
1/2 liten sellerirot
1 gulrøtter
1/2 purre
4 laurbærblad
Sort hel pepper
Eventuelt en urtebukett eller litt timian


Slik gjør du
Brun kyllingskroget i ovnen på 250 grader i 15-20-25 minutter. Imens skal grønnsakene skjæres i litt store biter og stekes på sterk varme i en stor gryte i litt olje. Ha skrog og stekesjy over i gryten. Hell over vann til det dekker bena og tilsett pepper og laurbærblad. La det koke en lang stund, gjerne 3-4 timer. Sil deretter kraften og kok inn. Bruk gjerne klede når man siler, så blir den helt klar. Når kraften har kokt inn til en tredel er den ferdig. Det går også an å redusere enda mer, slik at kraften kan fryses i isterningsposer og brukes nesten slik man bruker buljongterninger.

Under hele prosessen er det viktig å skumme kraften. Dette betyr at man fjerner skummet som legger seg på toppen av kraften.

søndag 12. februar 2012

Rødbetecurry

Siden jeg er så glad i gryter og mat som går opp i en høyere enhet, ble det en curry denne gangen - laget hovedsakelig på rødbeter. Litt usikker på hvor i verden inspirasjonen kom fra - men jeg holder en knapp på Nord-Afrika. Egentlig er det ikke så viktig. Det viktigste var at det smakte godt, mettet og at det så fristende ut på tallerken.


Med forbehold om at jeg tar feil; om man dropper yoghurten på toppen (og ikke serverer med brødene jeg linker til lenger ned), kan dette også spises av veganere. 

Dette trenger du
1 gul løk
3-4 fedd hvitløk
2 chili (eller etter smak)
3 stilker stangselleri
Olje til steking
Spisskummen etter smak, denne tåler en del
Koriander
Nykvernet pepper
2 laurbærblad
ca 1 kg rødbeter
4-5 dl grønnsakskraft (bruk buljongterning dersom du ikke har kraft)
2-3 middels store søtpoteter
1 boks røde linser eller kikerter
Sesamfrø
Fersk koriander
Tyrkisk yoghurt


Slik gjør du
Hakk løk og skjær chilien i tynne skiver. Surr i en stekepanne i litt olje. Tilsett knust og hakket hvitløk og stangselleri skåret i små biter. Krydre med spisskummen, koriander og pepper. La det surre en stund og skrell rødbetene i mellomtiden. Del dem i litt store biter og ha det i en gryte sammen med blandingen fra pannen. Hell over grønnsakskraften og legg i laurbærbladene og la det syde omtrent 1 time. OBS, koketiden vil antakeligvis variere litt avhengig av hvor ferske rødbetene er - jo ferskere rødbeter desto raskere ferdig. I går tok det lang tid før de ble helt møre. Tilsett søtpotetene når det har gått omtrent tre kvarter. Curryen er ferdig når rødbetene er helt møre og søtpotetene har jevnet sausen. Rør inn linser eller bønner tilslutt og varm opp.

Serveres med et dryss sesamfrø, gjerne ristet på panne, en raus mengde hakket fersk koriander og en klatt tyrkisk yoghurt.

Tilbehøret ble ris som jeg kokte med en liten håndfull hakkede tørkede aprikoser og freste raskt asparges og grønne bønner i en panne med litt hakket hvitløk og hakkede pinjekjerner.

Jeg tror også disse brødene ville passet godt til.

Må bare legge til at jeg elsker rødbeter. Jeg har laget rødbeter i mange varianter her på bloggen allerde, bare bruk søkefeltet på siden om du vil ha flere oppskrifter.

fredag 10. februar 2012

No knead sjokoladebrød

Har du lyst til å bli gatas mest populære? Jeg kan selvsagt ikke garantere popularitet, men erfaringen min er at man kommer et godt stykke på vei ved å lage søt gjærbakst. Her er oppskrift på no knead julebrød, noe som iallefall ga meg ovenstående tittel en hel lørdag for noen uker siden.

Gjærbakst er noe av det beste jeg får. Og enda bedre blir det når det ikke krever så mye arbeid. Sett deigen i ettermiddag, så har du utsikter til verdens beste gjærbakstlunsj i morgen!



Dette er en utgave av julebrødet jeg laget for noen måneder siden. Jeg har ikke brukt melk, men smør og vann i oppskriften. Rosinene er byttet ut med....tadaaah!....melkesjokolade. Brødet ble stekt i leirgryte, på samme måte som når jeg baker vanlig brød. En jerngryte med lokk fungerer også fint til slike brød, for eksempel en Le Creuset-gryte. Smaken og konsistensen ble fantastisk! Store lommer i krummen og god skorpe. Jeg elsker dessuten det rustikke utseende man får når man steker brød i jerngryte.



Dette trenger du
500 gram hvetemel
1 ts kardemomme
100 gram sukker
1/2 ts tørrgjær
75 gram smør
vann (smeltet smør og vann skal bli tilsammen ca 4 dl)
100 gram melkesjokolade


Slik gjør du
Smelt smøret. Hell det over i et dl-mål og fyll opp med kaldt vann til du har 4 dl. Bland det tørre og gjæren i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres en ettermiddag. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på formiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. (Eller gjør hele prosessen i bollen, det fungerer også bra.) Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg et lite dryss med hakket melkesjokolade i hvert lag. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha tilstrekkelig mel under deigen, slik at den ikke setter seg fast. Skråsnitt deigen med en skarp kniv. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer, sett bollen over som et lokk. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen legges over i formen - som da er varm.

Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og brødet skal steke i ytterligere 10 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader.

Nytes med litt godt smør til en kopp kaffe eller te når brødet er avkjølt. Om du klarer å vente så lenge.

HER finnes oppskrift på julebrødet jeg laget tidligere, om noen ikke trenger å bli populær i gata - og dermed heller foretrekker rosiner.

onsdag 8. februar 2012

Coq au vin - eller kylling i vin om du vil

Jeg har gode minner fra mitt første coq au vin-måltid. Min daværende og rykende ferske kjæreste - og nåværende mann - skulle invitere til lørdagsmiddag en gang tidlig på nittitallet. Det var jeg, den nye kjæresten og alle vennene hans som skulle spise hjemmelaget coq au vin. På den tiden var det uproblematisk å få tak i hane i butikken og Smør-Pettersen utstyrte kokken og verten med det beste baconet man kunne oppdrive. Oppskriften som nøyaktig ble fulgt, var nedtegnet i den svenske kokken Carl Butlers kokebok. (Denne boken er fra 1974 - helt åpenbart fra en tid hvor fotografering av mat ikke ble tillagt særlig vekt. Maten ser rett og slett ikke spesielt fristende ut, men jeg har likevel alltid likt den boken fordi den gir oss oppskrifter på helt enkle ting som i dag er ganske vanlig - men som i sin tid antakeligvis ble regnet som både banebrytende og nytenkende. Tror jeg, da.)


Maten ble laget etter alle kunstens regler, vinen var innkjøpt etter spleiseprinsippet, bord var provisorisk satt opp i studentleiligheten. Noe måtte ha gått galt da den ansvarlige skulle regne ut hvor mye mat han måtte kjøpe inn - om det var for tidlig start på vinen vites ikke den dag i dag. Uansett ble det altfor lite mat, og nå, mange år i ettertid, omtales denne kvelden fremdeles som "Full pakke"-kvelden. Ryktene sier nemlig at gjestene måtte innom 7-eleven for pølse med "Full pakke" på vei hjem for å kunne gå mette til sengs.

Jeg ble iallefall mett på coq au vin, men jeg lager den dag i dag alltid nok coq au vin dersom det er det som står på menyen. Litt på grunn av uheldige erfaringer, men også fordi det som regel faller i smak hos gjestene. De forsyner seg igjen. Og igjen. Og igjen.

Derfor er oppskriften min ganske stor og man kan gjerne ta med i beregningen at det blir restemiddag til dagen etter. Eller man kan dele den på to og nøye seg med én kylling/hane.

Etter litt googling denne gangen fant jeg ut at coq au vin slett ikke bare er coq au vin. Her kan man gjøre akkurat det ut av det som man føler man har dager og ork til. De som har haner i hagen, kan endatil ordne slakteprosessen selv (og sørge for minst mulig stress for dyret) men denne gangen kjøpte jeg Hå-kylling.

Husk imidlertid på at kylling ikke tåler den lange koketiden som anbefales for hanene, så bruk skjønn og følg med på maten underveis.


Oppskriften er til 8-10 personer.

Dette trenger du
2 haner eller kyllinger, aller helst økologiske, eller tilsvarende i løse stykker
2 gule løk
5 fedd hvitløk
250 gram godt bacon
1 flaske rødvin (eller i underkant av en flaske, ta deg et glass selv)
200-300 gram champignon
Noen dl kyllingkraft eller buljong
2 ss tomatpuré
Bouquet garni bestående av timian, laurbærblad og persille (bouquet garni er en liten bukett med ferske urter bundet sammen med en snor som man legger i gryta og plukker opp igjen når maten er ferdig)
1 nett småløk eller tilsvarende
Salt og nykvernet pepper
Stekesmør
Hvetemel
Persille til servering

Slik gjør du
Del først opp kyllingene og legg bitene på en tallerken. Jeg gjør det enkelt ved å først skjære av lårene og deretter bryststykkene. Skjær også ut vingene. Spar på skroget. Brun bacon i terninger i en gryte i litt smør og legg det deretter på en tallerken. Stek løk i skiver gyllent i samme gryte og legg det sammen med baconet. Brun kyllingstykkene og skroget i samme gryte. Salte og pepre lett. Legg tilbake bacon og løk og hell over rødvinen og buljongen. Ha også i kyllingskroget, dette bidrar til god smak. Tilsett tomatpuré, finhakket hvitløk og legg i urtebuketten. Legg på lokk og la det syde til kyllingkjøttet er ferdig. Tiden vil avhenge av hva slags kjøtt man bruker, men om det er ordinære kyllinger vil 40 minutter være et godt utgangspunkt.

Skrell småløken og champignonene i mellomtiden. Fres løk og champignon i litt smør i en stekepanne i 10-15 minutter.

Når kyllingen er ferdigkokt kan man enten bare tilsette løk og champignon, eventuelt jevne litt med hvetemel, eller man kan plukke opp kjøttstykkene, sile sausen og jevne den. Uansett må urtebuketten plukkes opp.

Serveres med et godt dryss med persille og gjerne mandelpotetmos. Som grønnsakstilbehør pleier jeg å frese aspargesbønner og noen aspargestopper med litt hakket hvitløk og knuste pinjekjerner lett i litt smør.

Dette er skikkelig høyere enhet-mat, noe jeg setter veldig pris på med det kalde inneværet vi har i disse dager.



Tilbake til minnene. Enkelte matretter minner meg om ekstra fine øyeblikk i livet. Dette er en slik rett.

søndag 5. februar 2012

Verdens beste kanelsnurrer

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst.

Ja, jeg vet det er en drøy påstand, men guttene mine - som i skrivende stund er stappmette av rykende ferske kanelsnurrer - mente iallefall det.



De er laget på samme måte som jeg lager annen søte gjærbakst, jeg koker opp melk og smør og lar det avkjøle til fingertemperatur før jeg tilsetter gjær. Noe som angivelig gjør deigen ekstra luftig.

Dette trenger du
Til ca 20 store boller

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Fyll:
ca 100 gram smør
kanel og sukker etter smak



Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time. Rør sammen smør, kanel og sukker.
Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle den i et stort rektangel. Smør kanelsmør utover halvparten av rektangelet, på langsiden. Brett i to. Du vil da ha et forholdsvis smalt rektangel. Skjær i strimler, 2-3 cm brede. Tvinn hver strimmel og snurr den sammen. Dytt endestykkene inn under knuten. Den kan se litt rotete ut, men blir fin når den stekes. La snurrene etterheve omtrent 20 minutter og stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til gjærbaksten ser gylden og fin ut.

lørdag 4. februar 2012

Kamskjell og ertepuré

Lykke! I går hadde de ferske kamskjell i butikken min. Og ikke nok med at jeg fikk personlig veiledning i hvordan jeg skulle åpne og rense skjellene, jeg fikk med meg demo-skjellet på kjøpet da jeg renset disken for de vakre og ferske godbitene også. Fantastisk service!



Jeg hadde en fornemmelse av at kombinasjonen kamskjell og ertepuré var noe som allerede har vært spist og skrevet om tidligere. Og siden ertene allerede var kjøpt inn med tanke på en annen middag, ble nettopp den kombinasjonen testet ut. Et par google-søk etter middagen bekreftet forresten at jeg hadde rett - jeg har definitivt lest om dette tidligere.



Nam! Det er ikke mer å si!

Riktignok var dette ekstremt gode skjell, og når sant skal sies ble ikke ertepuréen så aller verst den heller. Men virkelig, kamskjell og ertepuré skal jammen på menyen igjen, enten som en liten forrett eller slik som vi hadde det - delikat fredagsmiddag, lettvint og enkelt.

Vi spiste så sent at det ikke ble bilder av det ferdige resultatet - jeg tar bare bilder i dagslys. Siden maten ble så god, og siden jeg tross alt klarte å ta noen bilder i riktig lys, ble det innlegg likevel. (Trenger jeg å presisere at jeg gleder meg til det blir lysere ute?)

Jeg skal forsøke å forklare enkelt hvordan kamskjell skal renses. Hold skjellet i hånden med den buede enden i håndflaten. Bruk en liten kniv og stikk den inn i skjellet. Skjær over muskelen så tett opp til skjellet som mulig, på innsiden av gjellene (den brune ringen). Stikk kniven på innsiden av gjellene og skjær muskelen av på den andre siden også. Rens vekk galle og gjeller. Man kan spise rognen, men det gjorde ikke vi denne gangen.



Dette trenger du
Kamskjell, antall vil avhenge av om det skal spises som en liten forrett eller som hovedrett. Dessuten er de frosne noe mindre enn de ferske - såvidt jeg har registrert.
Litt smør og olje til steking
Salt og pepper

Frosne erter
Klatt smør
Skvett fløte
Salt og pepper
Saft av sitron
Dijonsennep
Mynte



Slik gjør du
Begynn med ertepuréen. Kok opp vann og ha i de frosne ertene. Kok et par minutter og hell av vannet. Tilsett litt fløte, litt Maldonsalt og nykvernet pepper og bruk stavmikseren for å kjøre det glatt. Smak til med litt sennep og sitronsaft.

Brun litt olje og smør i en panne. Stek kamskjellene kort tid på forholdsvis sterk varme. Snu dem etter et par minutter (mindre dersom de er små), og stek dem såvidt på den andre siden.

Anrett ertepuré på en tallerken og legg kamskjellene oppå. Det smaker også godt med et lite dryss hakket fersk mynte på toppen.

HER er en oppskrift på en annen kamskjellrett som jeg laget i fjor sommer.

torsdag 2. februar 2012

Hjemmelaget sjokolademousse med appelsin

Sjokolademousse er magisk. Man tror liksom at den stivpiskede eggehviten ramler litt sammen i møtet med kremen, eggedosisen og den smeltede sjokoladen. Men det stemmer ikke. Den ramler ikke sammen, alt forenes til noe silkemykt og velsmakende, noe som kjennes som fløyel i munnen. Ja, selvfølgelig, fløyel med dyp og inderlig sjokoladesmak...


Det beste av alt er selvsagt at det er enkelt å lage sjokolademousse selv, om man da ser bort fra at det blir litt oppvask. Jeg brukte Kitchen Aid'en hele tiden og måtte vaske opp etterhvert. Resultatet var dermed at jeg (nesten) kunne sette meg ned med beina på bordet de timene moussen måtte stå til avkjøling.

Her er faktisk en oppskrift som ble til etter litt miksing etter en god nettrunde. Jeg fant ut at det går an å lage sjokolademousse på flere ulike måter. Noen stivpisker eggeplommene, andre rører dem inn i sjokoladen. Noen pisker krem, andre pisker bare eggehvitene. Dette er litt av alt - sammensatt etter tilfeldighetsprinsippet og justert nøye i etterkant basert på erfaringene jeg gjorde meg. Ingredienslisten er imidlertid presis, også den litt av hvert fra rundt omkring. Oppskriften er til ti moderate porsjoner med omtrent 2 spiseskjeer mousse i hvert glass. Jeg lover, det er holder som dessert etter en middag, selvom det kanskje ser litt snaut ut.

Dette trenger du
200 gram (56%) kokesjokolade
4 eggeplommer
4 eggehviter
150 gram sukker
0,5 dl espresso eller sterk kaffe
2 dl fløte
1 dl fløte til pynt
1-2 spiseskje finrevet appelsinskall


Slik gjør du
Finn frem ti like glass. Smelt sjokoladen på svak varme i en kjele med litt av fløten, ha i halvparten av sukkeret og rør godt. Tilsett espressoen og det finrevede appelsinskallet. Settes til avkjøling. (Fløtetrikset er istedet for vannbad - perfekt for oss som er litt late...eller praktisk anlagte!) Pisk fløten til krem og sett bollen i kjøleskapet. Skill plommen fra hviten og vær forsiktig slik at det ikke kommer spor av eggeplomme i hviten. Skill ett og ett egg, slik at man lett kan fjerne en hvite dersom det kommer rester av plomme i den. Da kan den nemlig ikke piskes stiv. Pisk eggeplommene og resten av sukkeret til eggedosis. Pisk deretter eggehvittene stive. Massen skal bli stiv og tykk, dette kan gjerne ta noen minutter. Nå skal alt blandes sammen, og det er meningen at sjokoladeblandingen ikke skal være varm. Ha sjokoladen sammen med eggedosisen og kremen og vend sammen. Ha i marengsblandingen og rør forskitig sammen. Fordel moussen i glassene og sett kaldt minst to timer. Den holder seg også fint i kjøleskap til dagen etter.


Pynt med en liten klatt krem og litt finrevet appelsinskall før servering.

Velbekomme og nyt!