fredag 10. februar 2012

No knead sjokoladebrød

Har du lyst til å bli gatas mest populære? Jeg kan selvsagt ikke garantere popularitet, men erfaringen min er at man kommer et godt stykke på vei ved å lage søt gjærbakst. Her er oppskrift på no knead julebrød, noe som iallefall ga meg ovenstående tittel en hel lørdag for noen uker siden.

Gjærbakst er noe av det beste jeg får. Og enda bedre blir det når det ikke krever så mye arbeid. Sett deigen i ettermiddag, så har du utsikter til verdens beste gjærbakstlunsj i morgen!Dette er en utgave av julebrødet jeg laget for noen måneder siden. Jeg har ikke brukt melk, men smør og vann i oppskriften. Rosinene er byttet ut med....tadaaah!....melkesjokolade. Brødet ble stekt i leirgryte, på samme måte som når jeg baker vanlig brød. En jerngryte med lokk fungerer også fint til slike brød, for eksempel en Le Creuset-gryte. Smaken og konsistensen ble fantastisk! Store lommer i krummen og god skorpe. Jeg elsker dessuten det rustikke utseende man får når man steker brød i jerngryte.Dette trenger du
500 gram hvetemel
1 ts kardemomme
100 gram sukker
1/2 ts tørrgjær
75 gram smør
vann (smeltet smør og vann skal bli tilsammen ca 4 dl)
100 gram melkesjokolade


Slik gjør du
Smelt smøret. Hell det over i et dl-mål og fyll opp med kaldt vann til du har 4 dl. Bland det tørre og gjæren i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres en ettermiddag. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på formiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. (Eller gjør hele prosessen i bollen, det fungerer også bra.) Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg et lite dryss med hakket melkesjokolade i hvert lag. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha tilstrekkelig mel under deigen, slik at den ikke setter seg fast. Skråsnitt deigen med en skarp kniv. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer, sett bollen over som et lokk. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Når hevetiden er over skal deigen legges over i formen - som da er varm.

Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk de første 30 minuttene. Lokket tas deretter av og brødet skal steke i ytterligere 10 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader.

Nytes med litt godt smør til en kopp kaffe eller te når brødet er avkjølt. Om du klarer å vente så lenge.

HER finnes oppskrift på julebrødet jeg laget tidligere, om noen ikke trenger å bli populær i gata - og dermed heller foretrekker rosiner.

2 kommentarer:

  1. Ser smaskens ut! Hm, er det ikke morsdag på søndag? Kanskje mannen vil bli populær i heimen... ^^

    SvarSlett
  2. Nam Nam:)
    Takk for at du delte sjokolademousse-oppskriften også. Den står nemlig akkurat nå til avkjøling i kjøleskapet her i huset;)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.