tirsdag 3. november 2015

Kraft på elgbein

Om du får tak i kraftbein, anbefaler jeg å koke kraft på det aller varmeste. Det er ikke noen tvil om at det hever kvaliteten på maten betraktelig. Smaken av hjemmelaget kraft er det ingenting som slår, den får en helt spesiell dybde som ingen buljong kan erstatte. Så, få tak i noen bein og sett igang! Kjenner du en jeger, pleier det ikke være noe problem, ellers er det bein å få hos slakteren.

Her er brun kraft, slik den lages på klassisk vis med bein fra dyr og De Fire Store.

Dette trenger du
Elgbein og eventuelt noen kjøttrester
2 løk
1 liten sellerirot
3 gulrøtter
1 purre
4 laurbærblad
Sort hel pepper
Tomatpuré
Eventuelt fersk timian og persille

Slik gjør du
Brun bena i langpanne på 250 grader i 15-20 minutter. Ha ben og stekesjy over i en stor gryte. Hell over vann til det dekker bena og tilsett pepper og laurbærblad. La det koke en lang stund, gjerne opp til syv timer. (Gjerne mindre, men helst 2-3 timer.) Kutt deretter grønnsakene i store biter, brun dem i stekepanne og ha det over i gryten sammen med tomatpuré. Nå skal det koke enda en time. Deretter skal kraften siles og kokes inn - eventuelt med rødvin. Når kraften har kokt inn til en tredel er den ferdig. Det går også an å redusere enda mer, slik at kraften kan fryses i isterningsposer og brukes nesten slik man bruker buljongterninger.

Om man ikke har så mye tid til rådighet, kan man tilsette både kjøtt og grønnsaker samtidig. Syv timer er for de med god tid som setter pris på fyldig kraft, men man kan også redusere koketiden en del.

Under hele prosessen er det viktig å skumme kraften. Dette betyr at man fjerner skummet som legger seg på toppen av kraften.

28 kommentarer:

 1. Hvor mye bein er oppskriften basert på?

  SvarSlett
 2. God dag ,

  Jeg er meget spændt efter at have fået mit personlige lån til at købe en bil fra Mrs Marion Jansen Loan Help LTD efter at være blevet snydt to gange af falske långivere, til Gud almægtig blev jeg præsenteret for Mrs Marion Jansen Loan Help LTD af en kollega som også fik et lån til hans virksomhedsudvidelse, og til min største overraskelse fik jeg et lån på 25.000 USD i dag.

  Jeg opfordrer jer alle med behov for et lån til at kontakte fru Marion Jansen via e-mail for en låneansøgning: marionjansen00@gmail.com


  Tak

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.