fredag 27. august 2010

Kitchen Aid vs. Kenwood Major

Siden jeg har både Kitchen Aid og Kenwood Major, er velsignet med en raus porsjon nerde-gener og i tillegg er mer enn gjennomsnittlig interessert i å lage mat, føler jeg meg absolutt kompetent til å komme med en personlig vurdering av begge maskinene.Aller først; full pris for Kitchen Aid er rundt 6000 kroner, Kenwood Major i krom koster 4500 kroner. Mulig Kenwood Major kommer med en litt større utstyrspakke enn KA, men det er jeg ikke sikker på.

Foreløpig konklusjon: 1-0 til Kenwood Major

Designmessig synes jeg Kitchen Aid er uslåelig. Jeg skammer jeg heller ikke over å ha en Kenwood Major i krom stående fremme på kjøkkenbenken, men den når likevel ikke KA opp til knærne. Mange hevder det er meningsløst å vurdere en kjøkkenmaskin etter utseendet, men jeg synes ikke det. Ofte ender nemlig en mindre fin kjøkkenmaskin i et skap eller enda verre - i kjellerboden. Og der blir den ganske enkelt stående, og man bruker den ikke, bortsett fra når man virkelig skal ha bakedag. Sånn omtrent hvert femte år.

For meg betyr dermed fint design at den blir stående tilgjengelig på benken - dette er både praktisk og greit.

Foreløpig konklusjon: 1-1

Det som ofte blir hevdet å være Kitchen Aid's største ulempe, er størrelsen. Dersom man ofte har behov for stor bolle, tror jeg ikke en KA vil være tilfredsstillende på sikt. Den tar riktignok 4,8 liter, men man kan ikke bake mange brød på én gang. Jeg baker imidlertid bare ett brød av gangen, og dermed er størrelsen av underordnet betydning. Snarere tvert i mot - jeg synes det er enklere å ta i bruk KA-maskinen, siden en liten deig ikke "drukner" i den store bollen. Jeg synes faktisk det er av større ulempe at Kenwooden er så stor - hvilket fører til at den ikke klarer å ta unna en liten mengde med for eksempel majones, det blir alltid liggende litt i bunnen som ikke vispen får med seg. Dette merker jeg også når jeg elter brøddeig, da må jeg passe ekstra godt på å få med meg alt melet som ligger i bunnen av bollen.

Og da var det vel omtrent ett poeng til hver, det vil si at stillingen er 2-2.

Foreløpig konklusjon: 2-2

Når det gjelder ekstrautstyr har jeg bare erfaring med Kenwood Major. Til den har vi kjøttkvern og pølsestapper. Vet ikke om dette finnes til KA, men det gjør det sikkert. Uansett, dette har jeg ingen erfaring med, utover at vi har masse ekstrautstyr til Kenwooden, men ikke til KA'en. Ingen poeng til noen av maskinene, siden jeg regner med at det finnes masse ekstrautstyr til begge. Dette er forøvrig ikke standardutstyr, det må bestilles.

Konklusjonen er etter min erfaring at det er lettere å ta i bruk en Kitchen Aid til daglige gjøremål som å bake kake, piske eggedosis, elte en brøddeig osv. Jeg bruker Kenwooden til det samme, men synes faktisk det er en ulempe at bollen er såpass stor.

Dermed var det uavgjort i denne lille uoffisielle testen hos [kjøkkentjeneste]. Jeg understreker at jeg ikke kjenner andre maskiner, og at testen baserer seg på min personlige erfaring som jeg har med begge maskiner.

Konklusjon: 2-2.

Og du da? Er du enig?

Edit: Jeg anbefaler alle å lese kommentarene også, da disse nyanserer påstandene mine en del. Rene faktafeil har jeg rettet opp, andres meninger har jeg ikke lagt til i innlegget.

33 kommentarer:

 1. En vel kvalifisert test! Jeg har ingen erfaring med KA, men er veldig førnøyd med min snart 20 år gamle Kenwood Chef, som jeg vil tro er omtrent like stor som din KA, og som etter min mening er akkurat passe stor. Absolutt ikke like fin på kjøkkenbenken som KA, men jeg har et eget skap på kjøkkenet med plass til kjøkkenmaskinen, som lett kan heises opp når det er behov for den.

  Veldig bra at du skriver om dette, du har i så måte en unik erfaring. Skal snart investere i ny kjøkkenmaskin (skal deportere Kenwooden på hytta), og vet enda ikke hva jeg skal satse på hjemme.

  Trine ;)

  SvarSlett
 2. Hehe, her ble det Kenwood gitt, og mine venninder river seg i håret....

  Tre grunner:
  1. Pølsetut og kjøttkvern fulgte med (stor modell), vi forsøkte å finne ut av om det var pøseutstyr til KA, men fikk nei (kan godt være det var ukyndig selger). For oss var dette nok, vi skulle ha pølseutstyr, basta.

  2: Størrelsen, skal jeg dillepiske så bruker jeg en liten "kjøkkenmaskin" jeg fikk i studietiden.

  3. De tåler jo søtten meg krigen de til Kenwood. Dessuten har alle gammeldagse husmødre Kenwood ;) Kanskje litt urettferdig å gi poeng til Kenwood for dette ettersom jeg ikke egentlig har hørt at KA er dårligere, men så kjenner jeg heller ingen som har eid en i mer enn fem år.

  SvarSlett
 3. Jeg har Kitchenaid og er bare sånn passe fornøyd...

  Ja, den er pen å se på - helt klart penere enn Kenwood - også har den iskrembolle!!! Du slipper altså å kjøpe en iskrem maskin, men en bolle som du hekter til din KA og vips så får du verdens nydeligste hjemmelagde iskrem. Kanskje Kenwood har dette også...vet ikke.

  Men, jeg synes at den blander dårlig. Jeg er stadig vekk nede med skjeen for å hente opp det som ikke blir blandet i bunnen av bollen. Og så er den ikke god på store jobber. Hver jul samles vi for å lage mellom 20 - 40 kilo pepperkakedeig til skolens julemarked. Min venninne tar med seg sin Kenwood (som forøvrig også har større kapasitet) og det er helt klart hvilken som gjør den beste jobben. Det blir som å sammenligne en sikker, stødig arbeidshest av en BMW (Kenwood) med en hvinende, tempremangsfull FIAT uno (Kitchenaid)....

  Noen som har lyst å bytte sin Kenwwod med min Kitchenaid?

  SvarSlett
 4. Jeg har Electrolux som jeg kjøpte i 1983. Den har vært ibruk minst en gang i uka gjennom alle disse årene. Jeg har til og med to boller for å kunne bake effektivt. Selv om jeg har mye benk så står maskinen i skapet, men den er lett i løfte ut.
  Så jeg heier på Electrolux assistent!

  SvarSlett
 5. Det kan vel ikke stemme at Kenwooden koster 6000kr?
  Har den store kenwooden, som jeg betalte 3000kr, for i 2004. Da fulgte det med: kjøttkvern,pølseutstyr,blender,2 plasboller,k-spade,eltekrok og visp.
  Her i huset er vi 5, så en kenwood er egentlig litt liten, men det er ikke så lett å finne noe som er større.Kitchenaiden hadde derfor blitt altfor liten for oss.

  SvarSlett
 6. Du har helt rett, Hanne. Jeg har sjekket prisen på en Kenwood Major i krom nå nettopp og den koster kr. 4 500 inkludert kjøttkvern. Jeg husket rett og slett feil, var nemlig sikker på at den Kenwooden vi fikk en gang for noen år siden kostet kr. 6 000. Jeg skal endre i hovedinnlegget.
  Det med størrelse er det nok uenighet om. Vi er også fem i huset, men jeg synes enn så lenge både Kenwooden er for stor og KA'en tilstrekkelig. Men så lager jeg bare ett brød av gangen også. ;)

  SvarSlett
 7. Hehe, jeg måtte flire av sammenligningen din, Ina. :) Er ellers fristet til å takke ja til tilbudet ditt om bytte, men innser at Kenwooden er en skikkelig arbeidshest. (Hvilken farge har du forresten...?)

  SvarSlett
 8. Mht. pris, så får du KA på pixmania.com til en pris som matcher Kenwood. Jeg kjøpte min derfra for tre år siden.

  http://www.pixmania.com/no/no/1719/1622/xx/446/45/criteresn.html

  SvarSlett
 9. Det jeg ser litt på, er at en KA har en effekt på 300W, mens en Kenwood kan du få fra 900W og opp til 1500W.

  Jeg liker veeeeldig godt KA'en, og vil nok tro at den er god nok til det meste av det daglige.
  Men, for min del, så bruker jeg også en maskin til en del brøddeiger, og enkelte av de skal eltes i opptil en halvtime. Da går vel kanskje en maskin på 300W varm?

  Og prisene varierer stort, KA har jeg sett fra 3550,- og oppover, Kenwood fra 4700,- og opp til 9999,-.

  Det avhenger av W og tilbehør, men den rimeligste Kenwooden er på 900W (etter hva jeg har fått med meg :)
  I en test fra 2006 var det Elektrolux sin assistent som kom ut som testvinner.

  Valgets kvaler, for her har Kenwooden fra -72 nå tatt kvelden, og vi må ha noe nytt....

  SvarSlett
 10. Kommenterer litt av argumentene som har kommet frem over...

  Vedr. "watt styrken":
  Motoren til KA er plassert på toppen (gir direkte kraft ned til kroken, reduserer friksjon, bråker mindre).
  Motorens plassering gjør at maskinen bruker mindre strøm enn andre typer maskiner.
  Det går derfor ikke an å direkte sammenligne styrken til KA og Kenwood.

  Vedr. "pølseutstyr" til KA: I prislisten fra Howard finner man "pølsetilsats"

  Vedr. "alle husmødre" (i Norge) har Kenwood: I USA har 90% av husholdningene KitchenAid ifølge Howard.no. Maskinen har vært på markedet siden 1919, og er KitchenAid er viden berømt for sin spesielle design og gode kvalitet. KA er forresten laget av massivt metall, som gjør den ekstremt stødig selv når den jobber med de tyngste deiger. Skjønner derfor ikke helt sammenligningen mellom BMW og Fiat...

  Vedr. problem med at KA blander dårlig: Er vispen stillt for høyt? Går an å stille avstand mellom flat visp og bolle, hvis den ikke tar godt nok nedi bunnen. Fremgangsmåte: http://www.howard.no/kitchenaid/kitchenaid%20bilder/Brukerveiledning%20mixer.pdf

  SvarSlett
 11. :)) Jeg har en grafit grå kitchenaid og jeg må kanskje revidere bytte tilbudet nå som jeg ser at det går an å få kjøpt dette som tilbhør...
  http://www.thekitchn.com/thekitchn/cookware-tools/product-review-kitchenaid-pasta-press-attachment-126625?utm_source=Kitchn+Weekly+Email&utm_campaign=1fe6ecb160-Kitchn_Email&utm_medium=email

  SvarSlett
 12. Hei.
  Ble så glad da jeg fant denne siden.Jeg har fått en K.major og til Ulla,ser du bruker den til brøddeiger...
  Kan du være snill å dele noen oppskrifter,deigen jeg har lagd ble for fast/hard...

  Blir veldig glad for hjelp her:)

  SvarSlett
 13. Hadde en eldgammel KM som vel var 35 år eller noe sånt, ga den bort og kjøpte den knallrøde lekre KA som jeg hadde hatt lyst på lenge. Den ble innkjøpt med alt fra råkostjern til kjøttkvern og mandelkvern og alt innimellom.

  Varte ikke mange månedene før jeg solgte (unnskyld) møkkamaskinen og kjøpte meg en ny KM (KM005, motoreffekt 1200W, 6,7L bolle). Hadde det vært til "lett hobbybruk" så hadde nok KA vært grei nok men til mitt bruk fungerte den ikke. Motoren sleit bl.a. når jeg brukte kjøttkverna og det merktes at motoren har mye lavere effekt til tross for den "direkteoverføringen" de maser om.

  Til og med den 35 år gamle KM som jeg ga bort gjorde bedre jobb enn KA gjorde så her blir det aldri noe annet enn KM igjen :-)

  SvarSlett
 14. Husk at du justere både K-spade, eltekrok og visp slik at de tar helt ned til bunnen av bollen. Det er en liten skrue på "skaftet" til hvert redskap du justerer med.

  SvarSlett
 15. Jeg har en Major jeg har hatt i 5 el. 6 år (ble litt usikker). Måtte faktisk få byttet motor på den første året jeg hadde den, men har ikke opplevd noe annet, sikkert fabrikkfeil. Min modell kom med to plastboller og "alt" annet. Bruker den til alt, og elsker at den har så store boller. Bor alene, men baker likevel 3 brød i slengen (spiser mye brød).

  Når jeg baker brød gjør jeg følgende:
  1L lunket vann
  ca 2 dl olje
  1 1/2 pk tørrgjær
  1ss sukker(for gjæra)
  - og resten er på slump
  en neve sosikkekjerner
  en neve linfrø
  havregryn
  sammalt grov hvete
  sammalt grov rug
  siktet hvetemel til deigen er passelig..

  Siden maskinen elter så godt så trenger jeg ikke kna deigen bortsett fra å trille ut brødene for hånd, og den kan være litt klissete da, men fortsatt fast. Tenk på det for å unngå for fast deig:)

  SvarSlett
 16. Hei! Så flott test:) Og jeg setter pris på alle kommentarene. Jeg står på randen til ekteskapet og av mine foreldre skal jeg være så heldig å få en kjøkkenmaskin. Det er Kenwood jeg har tenkt på. Vi får se hva det blir, jeg må undersøke litt mer først.

  SvarSlett
 17. Hei!
  Tusen takk for dette innlegget, fikk svar på mange spørsmål :D blir nok Kenwood på meg - er liksom baking som er viktigst her i gården :D

  SvarSlett
 18. Man får faktisk iskrembolle og pastamaskin til kenwooden også.

  Og i USA så selger de to forskjellige versjoner av KA'en, og der har nok de fleste "husmødre" den større kraftigere modellen (vi desverre ikke får tak i i norge). Her i huset har det kommet en kenwood km 040 major titanium og jeg elsker den. Måtte ha ny da den jeg har arvet av mamma og pappa døde (levd lenge med knappen liggende ved siden av, men alikevel vært brukanes).

  SvarSlett
 19. Åh, jeg bare elsker at det er folk som har sterke meninger om dette! Jeg ble mobbet av mine venninner for å kjøpe min første kenwood når jeg var 16 år, men de er veldig happy for alle gode kaker og brød de har fått gjennnom årene;)

  Har når hatt kenwooden i 13 år og vurderer om jeg skal kjøpe meg en KA også. Driver og utvikler en del cupcakeoppskrifter, og til en ikke alt for stor deig, blir kenwoodbollen for stor fordi deigen kliner seg inntil bolleveggen og vispen dermed ikke har noe å vispe på... Manuela i passion for baking bruker KA med en spesialvisp med gummi på som visst er veldig god...

  Takk for gode innspill dere!

  SvarSlett
 20. Kenwood major har også en slik visp med gummi ;)

  SvarSlett
 21. Hei,

  Utfra min tekniske utdannelse og jobbbakgrunn(jobber som tekniker) og deletegninger til KA så har den ikke mer direktedrift enn de fleste andre maskiner. KA har ikke en girløs drift slik det kan høres ut som mange tror(og som per def. er hva som menes med direktedrift). Motoren ligger i toppen og kreftene overføres via et 90 graders vinkeldrev ned til kraftuttaket. Dette er i prinsippet helt likt bla Kenwood. Jeg tror trygt jeg kan garantere for at kraftoverføringen er nærmest intet på de fleste maskiner i dag.
  Det som derimot er litt spesielt med KA er at de har en mekanisk "governor" som regulerer hastigheten ift belastningen. Dette er en ganske finurlig løsning som jeg godt kan tenke meg i gamledager var ganske så unik. Nå derimot er motorer elektronisk regulert og en slik mekanisk løsning har ingen reell fordel.
  Mine foreldrer har forøvrig alltid hatt en Kenwood som brukes den dag i dag, etter 35 års hard bruk og min samboer var så heldig å få en Kenwood Major Titanium 1500W i julegave fra sine foreldrer :-)
  Personlig tenkte jeg på å kjøpe en Assistent pga den åpne løsningen til beholderen som jeg syntes så litt lur ut, men jeg klager ikke :-D

  SvarSlett
 22. Tusen takk for alle kommentarer til nå. Dette er i aller høyeste grad et levende blogginnlegg, takket være dere!

  Spesielt takk til siste anonym som kom med velfunderte betraktninger.

  Fortsett gjerne å kommentere, folk blir tydeligvis ikke enige om det er KA eller KW som gjelder. :)

  SvarSlett
 23. Må slenge meg med her jeg også. Fikk en KM (1200W) av kjæresten i høst og jeg er utrolig fornøyd! Den elter store brøddeiger som bare det! Jeg har tidligere jobbet på Jernia i mange år og har solgt mange KA der med mange gode argumenter, men Kenwood er og blir bedre. Spesielt sammenlignet med den pinglete KA-maskinen man får her i Norge.

  Dessuten liker jeg å gå litt imot trender. Jeg liker at jeg har fått en KM og er kjempefornøyd med det midt oppi alt designmaset hvor alle mååå ha KA fordi den er så utrolig kul-retro-stilig-lissom. Synes faktisk ikke KM ser så aller værst ut jeg.

  Og ja, man får iskrem-bolle til KM også. :)

  SvarSlett
 24. Leste testen din med stor glede og alle kommentaren. Vurdere å kjøpe maskin nå, men vil gjerne ha en som oxo har blender som tilbehør. noen som vet om disse har det?? Takknemlig for svar :))

  SvarSlett
 25. Kenwood Major kommer med blender som standard ekstrautstyr. Denne festes på selve maskinen. Tror ikke det finnes tilsvarende på KA, da må man kjøpe en egen KA blender - som også ser veldig fin ut.

  SvarSlett
 26. Er det noen som har erfaring med denne gummivispen til kenwooden? Fant en kommentar om den på nett, - at den ikke var brukelig fordi den kastet alt oppover i bollen, og at den hadde en tendens til å skrape bare den ene siden av bollen... Jeg er utrolig glad i min 10 år gamle major, men den er knotete til cupcakes og kakedeiger som starter med smør og sukkervisping... Jeg lurer derfor på om det er verdt å invistere i en såkalt flexibeater til svimlende 500 kr... Da er det mer fristende å kjøpe en KA i tillegg... ;0)

  SvarSlett
 27. Hei! Jeg har ikke erfaring med det, men kanskje noen andre har?

  SvarSlett
 28. Hei igjen, takk for kjapt svar :0) Lisbeth

  SvarSlett
 29. Hei! Har tenkt litt på dette, og ser at det ikke er tatt særlig hensyn til at Kenwood har to størrelsen på maskinen sin. Den lille, Chef er på størrelse med Kitchen Aid, og Major er en større utgave. I tillegg så har de tre forskjellige utgaver med ulik kvalitet og pris. Classic, premium og titanium. Den rimeligste(classic) har mest plastikk, og minst motorkraft(900 w). Toppmodellen titanium har 1500 w, og er av høyere kvalitet, og mindre plastdeler. Den nyeste modellen til titanium har også en mer lydesvak motor, så nå tror jeg KA og Kenwood lage ca like mye lyd.
  Har jobbetpå kjøkken i mange år og brukt begge maskinene mye. Begge er gode maskiner, men KA holdt som regel i underkant av et år, mens Kenwooden holdt i mange år(vet ikke hvor mange). Men et år på storkjøkken tilsvarer nok mange år til hjemmebruk. Når det gjelder tilbehør har de nok begge ganske mye. http://servicecompaniet.no/ importer kenwood til norge, og på sidene der kan du se tilbehøret som er å få tak i, i Norge.
  På http://www.kitchenaid.no/app.cnt/ka/no_NO/pageid/pgkaproddetail001/catid/7/subcatid/35 kan du se hva slags tilbehør som er å få tak i til KA.
  Begge to har heldigvis mer enn man visste at man trengte, og det er jo stas!
  Ved å sammenligne Chef og KitchenAid, kan jeg bare si av egen erfaring, at de stort sett gjør samme jobben, men at Chef tåler mer. Hvis jeg skulle bakt en del gjærbakst ville jeg valgt Chef, og hvis det stort sett blir bakt kaker, stiller de likt og utseendet får avgjøre. Major ville jeg kjøpt hvis jeg skulle bake mer enn to brød av gangen.

  SvarSlett
 30. her kom det fram mye nyttig :)
  Tror det blir KW på meg. Neste spørsmål er om jeg skal ha 1200 eller 1500W? Hadde egentlig tenkt 1200 pga pris, men kom over et tilbud på eltema.no på den kraftigste til 3990kr. (noen som har erfaring med den butikken foressten?. Baker 4 brød av gangen som regel, hvertfall en gang i uka.

  SvarSlett
 31. Hei! Ser at det er noen ssom lurer på om flexibeateren(silikongrinden) er no tess! Da kan jeg bare si at den er flittig i bruk hjemme hos meg, et godt verktøy. Stemmer at den tar mest på den ene siden, men siden den går rundt og rundt, kommer den jo til overalt til slutt.

  SvarSlett
 32. Ja er det noen som har erfaring med både Kenwood major 1200 og 1500W?
  Har jo tenkt at det e begge tilfeller er mer enn nok? Selv har jeg fått titanium 1500W i gave, og den funker som bare det. Det gjorde også den gamle, fra 1967. Mamma har fått en 1200W, og jeg merker ingen forskjell.
  Noen erfaringer?

  Min mor sa forresten at hun savner sin gamle eltemaskin, en Bosch, ligner litt på en Assistent. Sa at den var bedretil brødbaking, fordi den kunne ta større deiger. KjeøpteKenwood fordi den var mer anvendelig, men sa at til hennes bruk, holder det med en foodprosessor, og en eltemaskin.
  Mange perspektiver altså.

  SvarSlett
 33. Tusen takk for at dere villig deler på erfaringene deres! Det er det som er så flott med denne testen - mange personers erfaringer med de to ulike maskinene. Takk, igjen!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.