fredag 27. august 2010

Mat på (kano)tur


For noen uker siden, da elven fremdeles holdt tålelig god sommertemperatur – noe enkelte av de involverte var glade for – var vi en god gjeng på tur i kanoer ned ett av de vakre vassdragene som ligger i kommunen vår. Ferden startet på Helleland, gikk gjennom idylliske jordbruksområder, over stille småvann og endte opp på Øygreid.

Turen var arrangert slik at vi skulle avslutte dagen med et lite kokekurs i det fri. Jeg er glad i å lage mat og synes på generelt grunnlag at kokkelering er en fin ting å gjøre sammen med andre mennesker, så forventningene var deretter. Dessuten – som vi alle vet – mat smaker ekstra godt når man a) har laget den i friluft b) spiser den i godt lag c) inntar den under åpen himmel d) den fungerer som belønning for strabasiøs padling.


Jeg skal ikke skrive så mye om hva vi laget og hvordan vi gjorde det, men vi hadde gode redskaper. Dessuten hadde vi to store bålpanner fra Espegard bålpanne og en tønnegrill tilgjengelig. Ingenting å si på utstyret, med andre ord, men neppe representativt for det den gjennomsnittlige familie drar med seg når de skal på tur. Maten vi laget smakte imidlertid ganske godt.


Som tur- og kursdeltaker synes jeg dette var et veldig bra opplegg. Vi hadde det gøy, vi ble mette av traust og grei turmat og jeg tror alle koste seg med å lage maten selv. Hvis jeg imidlertid skal trekke noen erfaringer ut av dette, er det at jeg ville lagt større vekt på bedre råvarer og heller laget mer av maten ferdig hjemme. Når man skal lære å lage mat på tur forstår jeg imidlertid at ikke kursarrangørene kan stå halve dagen og kutte grønnsaker på forhånd, da faller liksom litt av poenget vekk. Men om jeg skal forsøke å videreføre tanken om å øke mengde utemåltider, tror jeg heller at jeg vil fokusere på enklere tilberedningsmåter med gode råvarer, og heller gjøre noe av det klart hjemme.


I stedet for å lage kake av deig på pose, vil jeg heller ta med lapperøre på flaske. Ikke blandet og rørt med granbar mellom tærne, men med bruk av skikkelige råvarer. Det går an å blande rå grønnsaker og ferdigkokt ris og steke det på primus/bål, man kan ha med lefser med godt fyll, hamburgerbrød som man deretter fyller med grønnsaker og hamburgere som man steker i det fri. Også videre.

Dette er overhodet ikke ment som kritikk av et veldig bra og koselig kursopplegg, det er heller ment som en liten refleksjon over hvordan man faktisk kan lage mat – også ute hvor man har behov for å skulle håndtere færre råvarer – ved bruk av basisvarer og ikke halvfabrikata.

Men jeg skal jammen forsøke å tilberede mer mat på tur – for det er ingenting å si på inspirasjonen jeg fikk! Og all verdens perfekt tilberedt kaffe latte kan bare gå og legge seg når man kan få kaffe fra kanne på bål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.