torsdag 13. mars 2014

Viltpaté med fasan eller and

Å lage paté krever planlegging, men det er vel verdt innsatsen. Dersom man har viltkjøtt man ikke får brukt opp, er det en god idé å lage paté, da får man både alternativer til helgefrokosten eller man kan trylle frem en velsmakende forrett på null tid.

Viltpaté med fasan.
Vi laget paté til jul i fjor - eller rettere sagt - mannen min laget paté. Den vanlige entusiasmen over å lage noe av egenskutt vilt lot seg ikke skjule, og vi hadde til late julefrokoster hele uka gjennom. Fremdeles har vi litt i fryseren. Det meste av viltkjøtt kan brukes, både fugl og hårvilt. Denne gangen ble det brukt fasan i den ene formen og and og rugde i den andre.

Oppskriften er til to brødformer.


Dette trenger du
600 g viltkjøtt
200 g salt sideflesk (ikke røkt)
100 g salt spekk
Salt
Sukker
Knuste enebær
Pepper
Nellik
Muskat
Frisk timian
Portvin
Konjakk
2 skiver bacon
1 løk
2 egg
Melk og fløte

Slik gjør du
Skjær viltkjøttet og svinekjøttet i biter, og legg det i to ulike poser eller boller. Krydre viltkjøttet med 1 ts salt, 1 ts sukker, 7-8 knuste einebær, litt pepper, 1 1/2 ts frisk timian og ca 2 spiseskjeer portvin.  I posen med svin skal det en klunk konjakk, 1 knivsodd nellik, 1 knivsodd muskat, 1 ts salt og 1 ts sukker, litt pepper og 3-4 knuste einebær. Alt legges i kjøleskap en dag eller to. Kvern kjøttet og skivene med bacon i en vanlig kjøttkvern, væsken skal også med. Kvern også gjennom løken og bland inn et par egg. Bruk hendene til å blande sammen til en fast masse, og spe deretter med fløte til man har en deig med smidig konsistens. Smør en brødform og fyll deigen jevnt oppi. Ønsker man pynt kan det legges noen skiver bacon på toppen. Det kan også legges hele strimler med viltkjøtt i midt i deigen for forskjellig konsistens i den ferdige patéen. Har man selvplukket sopp kan dette også blandes i. Stek i vannbad på 160 grader. Bruk steketermometer – patéen er ferdig når den når 76 grader. For at patéen skal holde bedre sammen, bør det legges på et press så snart den tas ut av ovnen. Legg folie over patéen, og legg for eksempel plankebiter med lodd slik at vekten blir jevnt fordelt (vi brukte vinkartong).
Pynt: Patéen kan pyntes med aspik. Bland da ut gelatin med viltkraft eller buljong etter anvisning på pakken. Hell litt over patéen, legg på pynt som for eksempel stekt bacon, sopp, tyttebær eller urter. Når det begynner å stivne dekkes dette igjen med et lag aspik.
Serveres lunken eller kald, til forrett, hovedrett eller til pålegg. Kan fryses.

1 kommentar:

  1. Dette ser riktig godt ut, denne oppskriften har jeg lyst til å prøve :-) Men går det an, tror du, å bytte ut portvin og konjakk med noe annet, for eksempel bærlikør el sprit? Og skal pateen ligge i formen når det legges på press, eller tas ut?
    Eva

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.