lørdag 23. oktober 2010

Egenprodusert pinnekjøtt

Vi forsøker oss på egenprodusert pinnekjøtt i år, laget av lammesidene fra det ene lammet vi har fått. Slike ubehandlede sider kan man også få kjøpt hos en slakter eller få bestilt i en velassortert ferskvaredisk.

Man kan tørrsalte pinnekjøtt, eller det kan saltes i lake. Vi valgte saltlakemetoden. Det er også i enkelte deler av landet vanlig å røyke pinnekjøttet. Her i distriktet er det - såvidt meg bekjent - ikke vanlig.


Kort fortalt foregår forberedelsene slik: Sidene legges i saltlake i en uke. Deretter skal kjøttet vannes ut en god natt og så henges til tørk på luftig sted hvor det ikke er frost.

Saltlake lager man med 3 kg salt pr 10 liter vann. Dette vil alltid være nok salt. Imidlertid kan man teste om det er tilstrekkelig salt på et tidligere tidspunkt ved å legge en potet i vannet. Om den flyter betyr det at det er nok salt.

Vi brukte et stort plastkar til saltingen. Slike får man blant annet tak i på FK-butikken eller en byggevarehandel. Det må være stort nok til at hele siden holder seg under vannet til enhver tid.

Nå henger kjøttet til tørking i kjelleren.

To be continued.

12 kommentarer:

 1. Nå imponerer du STORT! Hva med å eksportere noe til telemark?
  Ha en strålende lørdag!

  SvarSlett
 2. Har fulgt bloggen din en stund nå og vil takke for alle de flotte oppskriftene du deler med oss.

  Vi har endel elgkjøttdeig i fryseren, som bør brukes opp snarest. Har forsøkt flere oppskrifter for å lage elgkarbonader. De blir gode på smak, men faller fra hverandre. Har forsøkt å tilsette mer fett, men synes det fungerer dårlig. Har du en god oppskrift eller et tips å dele med meg? Forslag til noe annet man kan bruke elgkjøttdeig til mottas også med takk.

  Ønsker deg en flott helg!

  Kari :-)

  SvarSlett
 3. @Lars: Takk! Vel, jeg må innrømme at det er mannen i husstanden som har hovedansvaret for grovarbeidet, sånn som slakting, legging i lake og sånn, men jeg er ivrig tilskuer og samtalepartner når vi diskuterer og leter etter metoder.

  @Kari: Har du forsøkt oppskriften min på hjorteboller? Kan brukes med elgkjøtt også. Jeg tror den er gjengitt et par ganger, søk på vilt i bloggen. Ellers virker både mel og egg bindende og man kan med fordel ha litt flesk i, siden elg er ekstra magert. Vi bruker også elg til lasagne, taco og andre typiske kjøttdeigretter.

  SvarSlett
 4. Takk for svar! Skal sjekke ut oppskriften på hjorteboller. Forresten så ser hjortebollene veldig gode ut.

  Kari :-)

  SvarSlett
 5. mulig dette er et skikkelig amatørspørsmål, men lå lammesidene kaldt (i kjøleskap) mens de var i saltlake?

  SvarSlett
 6. Ikke amatørspørsmål i det hele tatt, Ingvild. :) Nei, vi hadde det kaldt i kjelleren. Ikke helt kjøleskap, med andre ord, men nokså kjølig.

  SvarSlett
 7. Hvor lenge la du kjøttet i lake ?

  SvarSlett
 8. Hvor lenge skal pinnekjøttet henge til tørk?

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.