onsdag 15. desember 2010

Marsipanpletter

Av mangel på noe bedre navn kaller jeg dette for marsipanpletter. Den opprinnelige ideen fikk jeg i fjor, men den er videreutviklet i år. Denne småkaken inngår definitivt i kategorien "enkle julekaker". De smaker godt, men man må bruke skikkelig marsipan. Konseptet går ut på å steke marsipan i skiver, slik at man får små kransekakeaktige runde pletter.


Den absolutt enkleste varianten er å skjære marspian i skiver, pynte med noe og steke. Jeg har avansert ved å ha i noe mer, blande, rulle, skjære og deretter steke. Her er det også fritt frem hva man ønsker å tilsette marsipanen. Jeg valgte tørkede tranebær, pistasjnøtter og hvit sjokolade - fordi jeg har urokkelig tro på at nettopp denne kombinasjonen skal frembringe julestemning hos meg. Dere kan selvsagt velge noe annet. Jeg tenker at for eksempel kombinasjonen tørkede aprikoser, mørk sjokolade og litt hakkede mandler også vil være bra.


Dette trenger du
Marsipan av god kvalitet, minst 50 prosent mandler (Jeg brukte Odenses marsipan i lilla innpakning)
Tørkede tranebær, hakket
Pistasjnøtter, hakket
Hvit sjokolade, hakket
Lys sjokolade til pynt
Tranebær og pistasjnøtter til pynt

Slik gjør du
Bland hakkede tranebær, pistasjnøtter, og hvit sjokolade sammen med marsipanen. Prøv å samle den til en fast pølse og skjær den i tynne skiver, ca 0,7-1 cm. Legg kakene på stekebrettet og stek på varmluft 180 grader i omtrent 4-7 minutter. Jeg har skrevet det tidligere, men gjentar det gjerne; at noe skal stekes i 7 minutter i min ovn, trenger ikke bety at det samme gjelder for deg. Prøv deg frem, de skal ha en fin gylden farge. Jeg synes ikke det gjør noe at de er litt "rå" inni.

Avkjøl. Smelt sjokolade forsiktig over vannbad og pynt med denne. Legg et tranebær elller en pistasjnøtt på toppen.

6 kommentarer:

 1. Heisann, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som en av anbefalingene på Lesernes VG helgespesial. Håper det er ok at jeg bruker bildet ditt, god helg!

  SvarSlett
 2. Hei Ina

  Morsomt at jeg klikket meg inntil deg via VG. Kakene så veldig, veldig gode ut!

  SvarSlett
 3. @Magne. Tusen takk! Såklart du kan bruke bilder.
  @Avdelingen. Morsomt, ja. :)

  SvarSlett
 4. Du bør fortelle hvorfor folk må bruke marsipan med minst 50% mandler, ellers forsøker garantert noen "glupinger" seg med billigutgavene av marsipan som kan inneholde helt nede i 20-25 % mandler og resten sukker. :-)
  Disse kan ikke stekes fordi det er for mye sukker, og sukker smelter og renner utover hele platen..det blir ikke noe kake ut av det der.

  SvarSlett
 5. Det har du rett i, anonym. Fint at du gjorde det for meg. :)

  SvarSlett
 6. Nam nam, disse så gode ut :) Skal jammen prøve ut denne oppskriften :)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.