lørdag 5. desember 2015

Sprø og godt krydrede pepperkaker

I mange år har jeg laget pepperkaker med deig som pappa har bakt (da jeg var liten), deig kjøpt på IKEA (da jeg var sliten og stressa småbarnsmor) eller deig som jeg har fått av svigermoren min (alle de andre årene). Enkelt ja, men man får ikke den vidunderlige duften av pepperkaker i huset når man ikke lager deigen selv. Og dessuten har jeg erfart nå at det faktisk ikke er så tidkrevende å lage deigen selv, man må bare sørge for at man har alle ingredienser i hus, og man må sette av tid til at deigen skal få hvile i kjøleskapet før utbaking. Det aller beste er derfor å blande sammen deigen dagen før man planlegger å ha pepperkakeverksted. 


Jeg synes ofte pepperkaker jeg får servert er litt for tamme på smak. Da jeg prøvde meg frem til denne oppskriften, gikk jeg derfor systematisk til verks for å se hva som faktisk var av krydder i forskjellige oppskrifter. Konklusjonen min er at mange oppskrifter varierer en del, både med tanke på mengde krydder, hvilke krydder som brukes, blandingsforhold - og toppen av kransekaka - om det er pepper i deigen i det hele tatt. For det må man ha, synes du ikke? Det heter tross alt pepperkaker. Her har jeg gasset litt opp på mengde ingefær (det heter jo gingerbread på engelsk...), jeg har i nellik - og det er det ikke i alle oppskrifter - jeg har latt kanel være hovedkrydderet, slik det stort sett er, og jeg har tilsatt både litt kardemomme og pepper. De to siste går igjen i enkelte oppskrifter, men ikke mange. Resultatet ble krydrede pepperkaker, sprø i konsistensen og med deilig mørk farge. Det kan jeg nok også takke den mørke sirupen for. 

Dette trenger du
300 gram smør
300 gram sukker
500 gram mørk sirup (ca 3 dl)
2 ts ingefær
2 ts kardemomme
3 ts kanel
1 ts nellik
1/2 ts pepper
3 ts natron
2 egg
ca 1 kg hvetemel


Slik gjør du
Bland sirup og sukker i en gryte og varm opp på middels til svak varme. Tilsett alt krydder. Rør også inn natron. Bland deretter inn smøret i terninger og rør godt sammen. Ha alt i en stor bolle og tilsett lett vispede egg, rør dette også godt sammen. Melet skal i tilslutt, tilsett litt etter litt og rør godt. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med k-spade. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet over natten. Den kan godt oppbevares noen dager før den bakes ut. 

Når pepperkakene skal stikkes ut, has deigen over på lett melet underlag og kjevles ut. Stikk ut pepperkaker, legg over på stekebrett og stek midt i ovnen på 200-225 grader i ca 6-7 minutter. Prøv deg frem, alle stekeovner er litt forskjellige, og du kjenner din egen best. Følg godt med på slutten og ta de ut før de blir brente. 

Et godt tips er å børste litt over pepperkakene før de settes i ovnen dersom de er fulle av mel etter utkjevling. Da blir de finere når de er ferdig stekte. Tykkelsen på pepperkakene bestemmer du selv, men tilpass steketiden. Selv foretrekker jeg pepperkaker som ikke er altfor tynne, men dette er selvsagt smak og behag. 

Pynt med melisglasur som du lager av eggehvite, melis og litt sitronsaft, og gjerne nonstop, kakestrøssel eller annet snop. 2 kommentarer:

 1. Jeg bruker den samme deigen til pepperkaker og sirupssnipper - henholdsvis litt tykke og svært tynne. http://gardsjul.blogspot.no/2010/09/sirupssnipperpepperkaker.html
  Jeg bruker alltid lys sirup. Kjøpte mørk en gang fordi butikken ikke hadde, men kastet deigen. Det smaker jo brent.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fant mange ulike oppskrifter før jeg prøvde akkurat denne, både med mørk og lys sirup. Vi serverte pepperkakene i går, og ingen reagerte på at det smakte brent - så merkelig at du måtte kaste deigen. Eneste var at et par av pepperkakene *var* brent, og derfor hadde litt annerledes smak. Ellers ble de godt tatt imot. :)

   Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.