mandag 28. mars 2011

Hummus

Hummus er en kikertpuré opprinnelig fra Midt-Østen, smaksatt med blant annet spisskummen. Jeg pleier å servere det til kylling- eller fiskeretter, som tilbehør på et bord med flere retter, eller rett og slett som en liten forrett sammen med pitabrød eller lignende. Det skal blant annet være tahini (sesampasta) i hummus. Dette gir en karakteristisk nøtteaktig og rund smak. Dersom jeg har problemer med å få tak i tahini, dropper jeg det. Essensielt for smaken i hummus er imidlertid spisskummen, så det tilsetter jeg alltid.


Dette er en oppskrift hvor jeg igjen har problemer med å angi mengden av de ulike ingrediensene - fordi jeg alltid lager hummus på slump. Det viktigste er å smake seg frem og la hummus stå en liten stund slik at smakene får satt seg. Jeg gjør likevel et lite forsøk på å angi mengdeforholdet.

Dette trenger du
1 boks kikerter, jeg pleier for enkelhets skyld å bruke ferdigkokte på boks fra Go Green
Olivenolje
Saft fra sitron, ca en halv
1-2 hvitløksfedd, revet på fint rivjern, eller mer dersom man liker det
Spisskummen
Et par spiseskjeer tyrkisk yoghurt eller matyoghurt
Tahini
Paprikakrydder
Eventuelt litt chili eller kayenne
Eventuelt litt salt

I hummusen på bildet under er det også litt bladpersille.


Slik gjør du
Skyll kikertene godt før de brukes. Ha kikerter og yoghurt i en kjøkkenmaskin med kniver og tilsett hvitløk, spisskummen, sitronsaft, tahini, olivenolje og smak til med salt og kayenne/chili. Anrett den i en dyp skål og dryss litt paprikakrydder på toppen.

14 kommentarer:

 1. Tahin får du i helsekostbutikken. ;)

  SvarSlett
 2. Takk for info - jeg får ta meg en tur dit. :)

  SvarSlett
 3. Hummus er fabelaktig godt! Noe av det beste jeg vet! Ser ut som en god oppskrift. Men jeg synes nok at tahinien er ganske essensiell for å få den litt nøtteaktige smaken inn i hummusen altså ;)

  SvarSlett
 4. Personlig liker jeg den litt mer kremet og tilsetter væsken fra de hermetiske kikertene til passe konsistens.
  Denne er også veldig god å bruke som dip både til grønnsaker og chips.BB

  SvarSlett
 5. Barn elsker hummus!! Mild i smaken og ypperlig som grønnsaksdip. For ikke å snakke om pita brød med hummus!
  Jeg bruker også alltid tahini - får kjøpt det i min lokale innvandrerbutikk. Men enig, spisskumin er essensiellt!

  SvarSlett
 6. Hvor lenge vil du si hummus holder seg?

  SvarSlett
 7. Hei Anonym. Sånn spørsmål synes jeg det er vanskelig å svare på. Men hummus er, i likhet med for eksempel majones, et ferskt produkt. Det inneholder blant annet yoghurt og det må man ta høyde for når man skal vurdere hvor lenge den kan holde seg i kjøleskapet. Jeg ville ikke spart på den lenger enn en uke, mulig det også er for lenge. Lukt og smak deg frem. Håper det var tilstrekkelig svar - det pleier ikke være noe problem at den går ut på dato hos oss.

  SvarSlett
 8. Hummus brukes da til ALT i midtøsten :P Er ikke langt unna at de pusser tenna med det altså :P Selv syns jeg ikke det var noe særlig godt :P

  SvarSlett
 9. Morsomt innlegg. Jeg er fra Palestina og vi spiser jo hommos hver dag. ALDRI med spisskummin, men desto mer tahini/sesampure slik at den blir myk og kremet i konsistensen. Sprinkles med paprikapulver og GOD olivenolje i midten. Om man lager det på boksekikerter er det jo fort gjort å blande sammen, tahini holder seg nærmest evig i kjøpeskap. Mye billigere (og bedre?)er det jo å koke kikertene selv :) Aisha

  SvarSlett
 10. Hei Aisha, takk for tilbakemelding. Jeg elsker hummus, og har lært meg til at spisskummen er essensielt for smaken. Interessant å høre at det ikke trenger å være sånn. Enig at det smaker ekstra godt med tahini, men det er nok på grunn av gammel vane jeg lager hummus selvom jeg ikke får tak i tahini. Også enig i at det aller beste er å koke kikertene selv, men her har den bedagelige siden av meg vunnet noen ganger. :) Ha en fin helg.

  SvarSlett
 11. Hei.
  Takk for svar ang holdbarhet. Grunnen til spørsmålet, er at jeg skal lage mat i et bryllup i sommer, der det skal være helgrillet lam, og så buffet med masse tilbehør. Da er det jo kjekt med ting man kan lage noen dager i forveien... Det blir nok maks en dag eller to, så det burde jo gå bra da!

  SvarSlett
 12. Jeg elsker også hummus, men kommer meg aldri til en spesialbutikk for å kjøpe tahini. Derimot fungerer en neve valnøtter aldeles utmerket! Kan støtes i morter, eller has oppi sammen med resten som moses med stavmikseren. Kjempegodt med stangselleri!!

  SvarSlett
 13. Man får forresten tak i Tahini på Meny og Ultra, for de som bor på en plass der man har det.

  SvarSlett
 14. Har lest at det blir best med lys tahini, og ikke den mørke.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.