tirsdag 9. august 2011

Suppe av løpstikke

Løpstikke har en markant smak. Den kan minne om selleri og den gjør seg godt i retter hvor den får lov til å dominere. Jeg har bare erfaring med den til bruk i suppe, men jeg vil også tro den egner seg godt ved siden av fisk.


Løpstikke kalles også for kjærlighetsurt. Den skal angivelig ha kjærlighetsfremmende egenskaper, og ble i riktig gamle dager hengt opp i bunter i fjøset for å overføre sin virile påvirkining til oksen. Dette skulle sørge for buskapens etterslekt. Selv laget jeg straks løpstikkesuppe da mannen min glemte bryllupsdagen vår for noen dager siden, med håp om snarlig bedring.

Her kommer en oppskrift på suppe. Jeg fant den på nrk.no, men beskrivelsen av fremgangsmåten er som vanlig min egen. Oppskriften er noe upresis, og som vanlig gjelder regelen om å smake seg frem. Dessuten, og det er viktig!, vil smaken avhenge en del av hva slags kraft man benytter. Den hjemmelagede er den aller beste.


Dette trenger du
2-3 spiseskjeer smør
1/2-1 løk, avhengig av størrelsen
Mel til jevning
1-1,5 liter kyllingkraft
6-7-8 spiseskjeer finhakket løpstikke
1-2 dl fløte
Salt og pepper
Eventuelt litt finhakket gressløk til å ha på toppen

Slik gjør du
Finhakk løken og stek den myk i smøret. Rør inn melet og spe på med kraft til fin suppekonsistens. Ha i finhakket løpstikke og la det småkoke i 15-20 minutter. Ha i fløten og smak til med salt og pepper. Dander med finhakket gressløk på toppen.

7 kommentarer:

 1. Løpstikke er fantastisk til kalvekjøtt!

  SvarSlett
 2. Litt løpstikke i gryta sammen med hvitløk og hvitvin når du damper blåskjell er en vinner.

  SvarSlett
 3. Og litt løpstikke i salaten er kjempegodt.. -eller i gryta når du koker kraft.

  Suppa ser kjempegod ut!

  SvarSlett
 4. Vi har løpstykke i krydderhgen hjemme, og bruker den mye i salater, både til stekt kjøtt og stekt fisk. I tillegg egner den seg kjempegodt til potetsalat. Vi bruker helst mandelpoteter, og blander disse lunkne med hakket rødløk, løpsikke og godt med sennepsvinaigrette...namnam! herlig til all slags grillmat!

  SvarSlett
 5. Tusen takk for alle tips! Jeg har dessverre ikke mer løpstikke igjen - planten befinner seg på hytta - men skal absolutt teste noe ut til neste år. :)

  SvarSlett
 6. Passer seg utmerket til kyllingfilet.Skjær et snitt i kyllingen og stek den enten på grillen eller i pannen med løpstikken i. Fungerer godt sammen med brie også.
  Tips: Ta med løpstikke hjem og frys den, så har du gjennom hele vinteren. Eller plant hjemme i hagen:)
  Takk for gode tips.

  SvarSlett
 7. ..og om ein er ein ekte løpstikke-fan, bruk den i pesto! saman med fetaost. ei real smaksoppleving.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.