fredag 19. november 2010

Minipizza i barnebursdag

Vi serverte minipizza i barnebursdag for noen dager siden. Det er genial bursdagsmat siden de fleste liker pizza og det er lettvint og raskt å lage.


Dette trenger du
Tomatsaus:
Løk
Hvitløk
Olivenolje
Hermetiske tomater
Tomatpuré
Evt. noen soltørkede tomater
Oregano
Timian
Basilikum
Salt og pepper

Pitabrød
Revet ost
Eventuelt annet fyll, som kjøttpølser i skiver (poppis hos kidza)

Slik gjør du
Jeg bruker rett og slett pitabrød som utgangspunkt. Deler det i to etter at det er litt tint og smører på tomatsaus, ha på skiver med pølser og ost på toppen, eventuelt bare tomatsaus. Stekes i omtrent 5-10 minutter på 250 grader varmluft.
Tomatsausen lages slik: Hakk løk og hvitløk og stek det mykt og gyldent i olivenoljen i en stor gryte. Ha i hermetiske tomater (Kan selvsagt også benytte ferske tomater - dette er bare den lettvinte utgaven), tomatpuré og krydder og kjør det glatt med en stavmikser eller ha det i en blender. La det hele koke så lenge du har tid, minimum en halv time.


Siden vi har tre på rad - alle født om høsten - er det noen barnebursdager som skal gjennomføres i løpet av få uker. Dette er skrevet av mannen min, etter en bursdag for noen år siden. Én unnagjort - two more to go.

Bursdagsfest for åtteåringen


16.30: Huset er strøkent og festpyntet med ballonger og skrekkeffekter overalt. Åtteåringen strever med skjorteknappene, seksåringen er sur fordi vi var så hensynsløse å føde ham tidligere på året slik at hans selskap er over for i år, og fireåringen snikspiser godteri. Mor har lettere hodepine, jeg gjemmer unna knusbare verdisaker. 

16.45: De første gjestene ankommer, femten minutter før tiden. Jeg noterer meg hvem de er, og lover meg selv å levere min sønn tyve minutter før tiden i deres neste selskap. 

17.00: Alle er på plass. 13 åtteårige gutter fra klassen som fastlærerne har døpt "Vikarenes dåp", i tillegg til husets fastboende. 

17.01: Det er ikke ørens lyd å få. Bikkjene har gjemt seg. 

17.05: Jeg kikker lengselsfullt på barskapet. 

17.15: Første bordsetning. Antall kombinasjoner av grill- eller wienerpølse, i brød eller lompe, med eller uten ketchup og/eller sennep og/eller sprø løk overstiger det matematisk mulige. Det samme gjelder brusblandinger. 

17.17: Alle har fortært to pølser og fire glass brus, og stormer fra bordet for å fortsette ødeleggelsene i andre etasje. Jeg henter bøtte og spade for å rydde opp. Den ene ungen er mistenkelig stille og blek om nebbet, men jeg skylder på pølsene. 

17.19: Åtteåringen, som er forkjølet men insisterte på å ha fest, får en så kraftig hostekule at han kaster opp i toalettet, til stor jubel for de andre som står rundt og heier. Mor låser kjøkkendøren så jeg ikke kan rømme.

17.20-18.00: Leker, krig, skrik, gaveutdeling, trøsting, star wars, ballongfotball og vantro blikk på klokken som ikke synes å bevege seg. 

18.01: Andre bordsetning. Alle jubler til synet av kaken, og ti unger erklærer at de ikke liker sjokoladekake når jeg begynner å skjære opp. Det betyr at jeg må spise sjokoladekake med dødningehoder hele uken. Det er for få sjokoladekjeks. En av ungene roper "gelèkrig", men jeg får stanset tilløpet ved å true med at selskapet kan avsluttes blant hundebæsjen i sluddværet i hagen. Den bleke blir blekere og ber meg ringe til foreldrene. 

18.10: Foreldene er ikke oppført i telefonkatalogen. Jeg tilbyr villig å kjøre gutten hjem, men han vet ikke helt hvor han bor og mor sender meg et blikk som tyder på at jeg ikke får slippe så lett. Jeg legger ham på sofaen og går for å inspisere krigen i andre etasje. 

18.30: Fiskekonkurranse. Det gjør stor lykke når jeg henger en gammel hatt, en lompe, en bh eller en tøffel på kroken, i tillegg til godteposene. Innimellom spør jeg den bleke om han må kaste opp. Han forsikrer at så ikke er tilfelle. 

18.31: Han kaster opp over seg selv, sofaen og gulvet. Sofaen er to uker gammel. Jeg går for å hjelpe ham, til ville protester fra de resterende fiskere. 

18.40: Jeg ber den syke stå på badet og sørge for at en eventuell neste omgang havner i do, noe han forsikrer at han vil gjøre. Vi vasker sofa, gulv og bord til akkompagnement av ragnarokklydene ovenfra. 

18.50: Gutten snur seg bort fra toalettet og sender det resterende maveinnhold i og utenfor vasken. 

19.00: De første gjestene hentes. Faren til den bleke ler godt av historien, idet han nok "trodde gutten brygget på noe, men det er jo så gøy på fest". "Heldigvis skal han være hos moren i helgen" smiler han, og jeg håper hun bor langt unna og bilsetene hans er laget av stoff. 

19.10: De først ankomne gjestene hentes sist. 

19.20. Frem med spade og bøtte. 

20.00: En lykkelig åtteåring legges. Seksåringen har gjemt godteri i sengen og fireåringen begynner å bli blek om nebbet, men sovner smilende. 

20.15: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.16: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.20. Pipingen i ørene begynner å avta. Jeg skjenker en til og gleder meg til å sove lenge i morgen. Hundene kommer frem igjen. Endelig helg.


26 kommentarer:

 1. Una deliziosa mini-pizza
  un saluto dall'Italia ciao

  SvarSlett
 2. Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt dette innlegget som et av helgens anbefalinger på Lesernes VG. God helg!

  SvarSlett
 3. Ja, det ser jo godt ut.
  Men prøv også med Tortilla-lefse... Kjøttdeig, ost og ketchup/taco-saus. Og ca 2 min i ovnen på 200-grader. Ta den ut av ovnen, og brett den i to. Voila!

  SvarSlett
 4. ...glemte å sirkve at kjøttdeigen må være stekt først. Men det forsto vel de fleste :-)

  SvarSlett
 5. veldig godt med polarbrød også=)

  SvarSlett
 6. Denne var ikke dum :) Jeg har tidligere laget endel pizzaer på wraps faktisk, såher:
  http://manneblogg.no/enkel-god-og-sunn-hjemmelaget-pizza/

  SvarSlett
 7. Jeg husker at jeg lo godt da jeg leste innlegget i fjor, og det var helt sikkert like dekkende i år. Vel overståtte bursdager!

  SvarSlett
 8. TAKK! Takk for en hysterisk morsom "kjære dagbok"-historie om barnebursdager! Lenge siden jeg har ledd så godt! Brillene er grimete på innsiden av lattertårer.
  Har ikke sett denne bloggen tidligere, men hvis din mann fortsetter å rapportere fra deres prøvelser i oppdrettens harde verden, så kommer jeg til å klikke meg inn ofte! Takk for oppskrifter fra en som synes at mat som trenger mer enn 15 min er bortkastet livstid ... og ser ut deretter! Mvh Halaas i Molde

  SvarSlett
 9. Hahahaha!! Jeg ble plutselig i strålende humør over alderdom,grå hår, gikt, og VOKSNE!! unger. For visse minner dukket opp...særlig fra en bursdagsfeiring.. 9 års dag. Ungen klarte å sørge for at de ble 18 stk. Og de skulle ha både pizza og pølser (for noen likte det ene og noen det andre)..og hele regla med brus,sjokoladekake, boller, muffins,gelè, is, fiske godteposer..og midt oppi dette hadde jeg en 2 mnd baby å amme rett som det var, fordi ungen var i økeperiode, og min bedre halvdel var selvsagt helt fraværende og kunne ikke hjelpe til (på jobb). Jeg begriper ikke hvordan jeg overlevde.

  SvarSlett
 10. Ser tortilla er nevnt, men jeg har en bedre:

  Ta en tortilla (bruker de de helt minste som rema selger så blir det jo en porsjon, men er man sulten så går det fort en stor og).

  Smør på tomatpure, økologisk tomatpure har ikke så bitter smak jeg synes vanlig har...

  Legg på en tortilla til. Smør tomatpure på den og. Ha på ost. Legg på f eks tomatskiver, cashewnøtter (undervurdet på pizza!), mais, løk, krydder, urter.. kjøtt bør være ferdigsteikt fant jeg ut..

  I ovn på 250 grader til osten er smeltet. Da blir det en tykkere bunn enn bare en, uten å så tykk som pitabbrød. Synes det ble veldig mettende og for tykt jeg..

  SvarSlett
 11. hei!
  jeg lurer på hvorfor du ikke nevner om hvilke riller på stekeovnen du bruker til steking og baking? du vet, det er en forskjell om du setter en kake i nederste rille eller midterste rille på 30 min. oppskrifter blir mere seriøse hvis alt er forklart så slipper andre å prøve og feile for å finne frem til riktig rille i ovnen.

  hilsen,
  matglad dame

  SvarSlett
 12. Hvordan er disse å fryse ned? Hvordan skal man da gå frem og hvordan tine opp igjen? Flott side BTW!

  SvarSlett
 13. Det var en hysterisk god historie som vi kjenner oss veldig godt igjen i. Selv fikk vi 3 oktoberbarn på rad så vi vet veldig godt hvor hektisk det er med det ene selskapet etter det andre på kort tid!I år fylte de 6,7 og 8 år og vi jobber enda med å komme til hektene etter oktoberfestivitasen :-)
  I kveld skal vi teste ut oppskriften deres, takk for tipset og lykke til videre.

  SvarSlett
 14. Hei! Takk for mange fine kommentarer. Jeg skal viderebringe ros til mannen min som har skrevet historien om barnebursdager.

  @matglad dame: Du lurer på hvorfor jeg ikke skriver hvilken rille stekebrettet skal settes på. Til det kan jeg bare svare at jeg har glemt det i dette tilfellet. Jeg gjør mitt beste for å videreformidle oppskrifter - ofte med en personlig vri, men i dette tilfellet har jeg ikke klart å gjøre det presist nok. Jeg er ikke kokk av yrke, og gjør nok mange ting "på slump" eller rett og slett uten å tenke over det.

  Når det gjelder selve spørsmålet ditt, er svaret at jeg bruker midterste rille i ovnen.

  @Tor: Det går an å fryse dette ned, det har jeg allerede prøvd. Det blir imidlertid ikke like godt som de ferske, men det er uansett bedre enn å kaste det man ikke har spist. Jeg legger de rett og slett oppå hverandre, fem stykker i hver pakke, og pakker de inn i plastfolie eller aluminiumsfolie. Når jeg tar de ut av fryseren setter jeg samtidig på ovnen. Når den har nådd 250 grader, har pizzaene ofte tint nok til at man kan ta de forsiktig fra hverandre. Deretter legger jeg de på brettet og steker de i noen minutter, til de er gjennomvarme. Også her bruker jeg varmluft.

  SvarSlett
 15. Forresten; takk for andre tips til å lage enkle pizzaer.

  SvarSlett
 16. Dette er en glimrende løsning. I klassen til jenta mi (11 år nå) er det diverse hensyn å ta når det gjelder mat, ikke svinekjøtt og sånt, og med tortilla-pizza kan alle legge på det de måtte ønske. Kjempegøy har de det også, når de får styre på kjøkkenet.

  Som basis bruker vi vanligvis pizzasausen fra Dolmio, den liker vi veldig godt. Eller vi lager sjøl fra bunnen av med S&W knuste tomater med diverse krydder.

  Og til "Matglad dame" - hvilken rille du bruker, avhenger helt av hvor sprø du vil ha bunnen. Alle som kan steke vanlig pizza, kan steke tortillapizza. Såpass tiltro til den gjengse nordmann har jeg!

  SvarSlett
 17. Prøvde noe lignende for ikke så lenge siden, fungerer kjempebra! Putte på akkurat det man vil og får fine porsjonspizza =)

  SvarSlett
 18. Bruker for tiden mais-wraps med fyll i ulike varianter og steker den i vaffeljern = kort oppvarmings- og steketid med perfekt varme.

  En wrap under og en over + enten bare ost i midten eller fyll på med pastasaus/kjøttpålegg/krydder/mais eller hva du måtte ha lyst på av det du har i kjøleskapet. Minst søl ved å ikke dele opp etter det er stekt, så det blir nok dobbel-wrap som minste porsjon.

  SvarSlett
 19. Jeg elsker den hysterisk morsomme berettningen fra faderen i huset ;)

  Når det gjelder å presisere hvilken rille tenker jeg at innehaveren av bloggen gjør veldig rett i å ikke si noe om dette, ettersom enhver ovn har sin egen personlighet og må behandles deretter, og at dette er noe ovneierne stort sett har kontroll på selv.
  Eksempelvis må det meste stekes på nederste rille i min relativt nye ovn, mens i min mors 20-års gamle ovn må man langt opp i høyden :)

  Mvh Lena

  SvarSlett
 20. Haha. Flott tips, og morsom historie.

  Keep up the good work :)

  @matglad dame: Angående riller - dersom ingenting er nevnt om dette i oppskriften, er det midterste rille som gjelder. Skal man opp eller ned, presiseres dette. Ikke nødvendig å presisere når man bruker midterste rille.

  Mvh. en annen pappa, med stor sympati :)

  SvarSlett
 21. Fantastisk historie! :D

  Skal absolutt prøve tomatsausen her, pitapizza er ein slager blant barna når dei har besøk. Alle deltek i matlaginga og lagar sine eigne pizza med sjølvplukka tilbehør - genialt. :)

  SvarSlett
 22. Dette var en utrolig morsom historie. Håper han fortsetter å skrive slike beretninger fra opplevelser dere har som foreldre, til slutt kan han gi ut en bok om det :) Og den tror jeg vi er mange som hadde kjøpt!

  Jeg er bare 20 år men tar en del vare på min lillebror, så jeg kjenner meg igjen i historien. I tillegg var oppskriften genial, kommer til å bruke den til uka. Takk! :)

  SvarSlett
 23. Dette er det morsomste jeg har lest på lenge :) Og pita-pizzaer er populært her hos oss også. Enkelt og greit!

  SvarSlett
 24. Jeg liker blogginnlegg jeg kan le av, det gjorde jeg her. Jeg liker også innlegg jeg kan lære noe av. derfor kommer jeg tilbake hit.

  Hilsen Åshild

  SvarSlett
 25. Hey, I am checking this blog using the phone and this appears to be kind of odd. Thought you'd wish to know. This is a great write-up nevertheless, did not mess that up.

  - David

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.