onsdag 17. november 2010

Liten enkel sjokoladekake

Vi har feiret bursdag i dag. Med en drøss unger, og dertil hørende lydnivå. For de som er interessert i oppskrift på verdens enkleste sjokoladekake - som også slår an blant barn, kommer den her. Og HER er oppskriften på samme kake som passer i en langpanne. Som igjen passer til en barnebursdag.


Dette er virkelig verdens enkelste. Rask å lage, billig og kun med helt ordinære ingredienser. Oppskriften har jeg fått av en høyt respektert kakeekspert i familien - som etter å ha servert denne kaken til guttene mine fikk tilnavnet "hu som lage den græla goe kagen". Jeg har latt meg imponere av langt mer fascinerende kunstverk hun tidligere har produsert, men må si meg enig i at denne smaker bedre enn innsatsen skulle tilsi. Og, om noen skulle lure, denne minner veldig om den klassiske brownien, men bare med helt ordinære ingredienser.

Dette trenger du
3 dl sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
4 strøkne matskjeer bakekakao
1 1/2 dl hvetemel
150 gram smør

Slik gjør du
Bland egg og sukker. Tilsett salt, kakao, vaniljesukker og mel. Smelt smøret og rør dette inn i røren. Stekes i langpanne kledd med bakepapir i omtrent 30 minutter på 200 grader. Sjekk om kaken er ferdig med en kniv. Den blir seig, så pass på at den ikke stekes for lenge.

Med kokos på toppen? Sjekk her!

Til bursdagskaker hører det bursdagsfeiringer - og historier om disse:

Bursdagsfest for åtteåringen

16.30: Huset er strøkent og festpyntet med ballonger og skrekkeffekter overalt. Åtteåringen strever med skjorteknappene, seksåringen er sur fordi vi var så hensynsløse å føde ham tidligere på året slik at hans selskap er over for i år, og fireåringen snikspiser godteri. Mor har lettere hodepine, jeg gjemmer unna knusbare verdisaker. 

16.45: De første gjestene ankommer, femten minutter før tiden. Jeg noterer meg hvem de er, og lover meg selv å levere min sønn tyve minutter før tiden i deres neste selskap. 

17.00: Alle er på plass. 13 åtteårige gutter fra klassen som fastlærerne har døpt "Vikarenes dåp", i tillegg til husets fastboende. 

17.01: Det er ikke ørens lyd å få. Bikkjene har gjemt seg. 

17.05: Jeg kikker lengselsfullt på barskapet. 

17.15: Første bordsetning. Antall kombinasjoner av grill- eller wienerpølse, i brød eller lompe, med eller uten ketchup og/eller sennep og/eller sprø løk overstiger det matematisk mulige. Det samme gjelder brusblandinger. 

17.17: Alle har fortært to pølser og fire glass brus, og stormer fra bordet for å fortsette ødeleggelsene i andre etasje. Jeg henter bøtte og spade for å rydde opp. Den ene ungen er mistenkelig stille og blek om nebbet, men jeg skylder på pølsene. 

17.19: Åtteåringen, som er forkjølet men insisterte på å ha fest, får en så kraftig hostekule at han kaster opp i toalettet, til stor jubel for de andre som står rundt og heier. Mor låser kjøkkendøren så jeg ikke kan rømme.

17.20-18.00: Leker, krig, skrik, gaveutdeling, trøsting, star wars, ballongfotball og vantro blikk på klokken som ikke synes å bevege seg. 

18.01: Andre bordsetning. Alle jubler til synet av kaken, og ti unger erklærer at de ikke liker sjokoladekake når jeg begynner å skjære opp. Det betyr at jeg må spise sjokoladekake med dødningehoder hele uken. Det er for få sjokoladekjeks. En av ungene roper "gelèkrig", men jeg får stanset tilløpet ved å true med at selskapet kan avsluttes blant hundebæsjen i sluddværet i hagen. Den bleke blir blekere og ber meg ringe til foreldrene. 

18.10: Foreldene er ikke oppført i telefonkatalogen. Jeg tilbyr villig å kjøre gutten hjem, men han vet ikke helt hvor han bor og mor sender meg et blikk som tyder på at jeg ikke får slippe så lett. Jeg legger ham på sofaen og går for å inspisere krigen i andre etasje. 

18.30: Fiskekonkurranse. Det gjør stor lykke når jeg henger en gammel hatt, en lompe, en bh eller en tøffel på kroken, i tillegg til godteposene. Innimellom spør jeg den bleke om han må kaste opp. Han forsikrer at så ikke er tilfelle. 

18.31: Han kaster opp over seg selv, sofaen og gulvet. Sofaen er to uker gammel. Jeg går for å hjelpe ham, til ville protester fra de resterende fiskere. 

18.40: Jeg ber den syke stå på badet og sørge for at en eventuell neste omgang havner i do, noe han forsikrer at han vil gjøre. Vi vasker sofa, gulv og bord til akkompagnement av ragnarokklydene ovenfra. 

18.50: Gutten snur seg bort fra toalettet og sender det resterende maveinnhold i og utenfor vasken. 

19.00: De første gjestene hentes. Faren til den bleke ler godt av historien, idet han nok "trodde gutten brygget på noe, men det er jo så gøy på fest". "Heldigvis skal han være hos moren i helgen" smiler han, og jeg håper hun bor langt unna og bilsetene hans er laget av stoff. 

19.10: De først ankomne gjestene hentes sist. 

19.20. Frem med spade og bøtte. 

20.00: En lykkelig åtteåring legges. Seksåringen har gjemt godteri i sengen og fireåringen begynner å bli blek om nebbet, men sovner smilende. 

20.15: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.16: Jeg skjenker en drøy whisky. 

20.20. Pipingen i ørene begynner å avta. Jeg skjenker en til og gleder meg til å sove lenge i morgen. Hundene kommer frem igjen. Endelig helg.

8 kommentarer:

 1. Fin side du har. Alltid kjekt med nye mat tips.

  SvarSlett
 2. Kostelig guttebursdagsbeskrivelse. Og svært gjenkjennelig. Min konklusjon etter en viss 6-årsdag der jeg så mishandlet ut på jobb dagen derpå, var at "Jeg har ikke flere perler å kaste".

  SvarSlett
 3. Vanvittig bra!!!!!!''

  M

  SvarSlett
 4. Ha,ha,ha....jeg er så glad jeg har jenter og at de begge har bursdag tidlig høst slik at vi kan ha fest UTE! :)) Gleder meg å høre om de to neste.....

  SvarSlett
 5. Heisan! Bare lurte på hvilken str. form denne oppskriften passer til, altså ikke doblet 2,5. Og hvor i ovnen/hvor lenge? Takk:) Cecilie

  SvarSlett
 6. Hei! Gleder meg til å prøve oppskriften på sjokoladekake, enkelt er alltid greit! Hvis jeg skulle hatt en el annen form for glasur el krem på kaka, hva vil du anbefale??

  Mvh Tone

  SvarSlett
 7. Hei Tone. Jeg vet ærlig talt ikke, kaken er nemlig ganske ruglete, så jeg har tenkt at den egner seg best med melis. Det må i såfall være en ganske fast glasur.

  Jeg skal jammen prøve det en gang og deretter melde tilbake!

  SvarSlett
 8. Fantastisk historie! Jeg kan levende se Erik for meg midt i all hurlumheien... Haha.. Hos oss var det bare eldstemann som hadde barnebursdager, de andre to fikk nok etter én fest. ;-)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.