tirsdag 24. november 2015

Eltefritt yoghurtbrød

Det er første gang jeg prøver eltefritt brød med yoghurt, men det er definitivt ikke det siste! Dette smakte utrolig godt, også holdt det seg saftig lenger enn det pleier. Jeg elsker eltefritt brød, men tenker at det er et brød som i utgangspuntket ikke holder seg så godt, det vil si det er best når det er ferskt. Dette derimot, smakte deilig også dagen etter.  Brødet kan bakes i en ildfast form med lokk, i leirgryte eller i en støpejernsgryte. Oppskriften er nok til ett brød.


Dette trenger du
500 gram hvetemel
1,5 ts salt
1/4- 1/2 ts tørrgjær
2 dl yoghurt naturell (tyrkisk)
ca 4 dl vann

Slik gjør du
Bland sammen det tørre i en bolle og hell over væsken. Ha også i yoghurten. Rør raskt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen. Så har man ferskt brød til kveldsmat og nestenferskt til skolematen dagen etter.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Om du bruker en leirgryte så må denne bløtlegges omtrent et kvarter i forveien. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Ta av lokket og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

1 kommentar:

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.