onsdag 29. februar 2012

Kjeragù med pasta 2.0.

Her er en litt oppgradert versjon av oppskriften i DETTE innlegget.

Jeg forsøker stadig å løfte opp kjekjøtt fra glemselen. I nærheten av hjembyen min, Egersund, er det mulig å få tak i kjekjøtt direkte fra bonden. Om du er interessert i dette kan du sende meg en e-post, så skal jeg videreformidle kontakt med selger.Kjekjøtt smaker nydelig, men siden det er et lite dyr, vil det naturlig nok være mye ben. Jeg synes derfor retter hvor kjøttet får koke/steke på benet og deretter renses, egner seg godt.

Her er oppskriften på en kjegryte, med utgangspunkt i to bogstykker/lår. Det går også an å bruke annet grytekjøtt hvor det er mye ben.Dette trenger du
2 bogstykker av kje eller annet grytekjøtt
Olivenolje
Salt og pepper
Fersk timian
Laurbærblad
1/2 kanelstang (kan droppes)
2,5 dl melk
1 pk snøfrisk

2 fedd hvitløk
2 spiseskjeer soltørkede tomater, hakket
2 bokser hermetiske tomater eller en glassflaske med Muttis hermetiskee tomater
Hvitvin
Salt og pepper

Lag eventuelt tomatsaus på ovnsbakte tomater, dette vil gi en rikere smak.

Pasta, gjerne pappardelle, jeg hadde spagetti
Revet parmesan, sorte oliven og hakket persille eller annet grønt til serveringSlik gjør du
Sett ovnen på 250 grader varmluft. Smør en ildfast form med olivenolje og legg bogstykkene i formen. Salte og pepre. La de få 5-7 minutter på hver side på 250 grader. Mens kjøttet står i ovnen has melken i en gryte.

Rør ut snøfriskosten mens den forsiktig varmes opp. Når stykkene har fått riktig tid på begge sider i ovnen, helles melkeblandingen over. Legg kanelstang, laurbærblad og timian i formen. Sett ned temperaturen til 180 grader og dekk formen til med aluminiumsfolie. La det stå i ovnen i 1 time og 40 minutter. Det gjør ingenting om den blir stående lenger, men da kan temperaturen med fordel senkes.

Begynn på tomatsausen mens kjøttet står i ovnen. Riv to hvitløksfedd på fint rivjern og ha i en romslig gryte sammen med tomatsaus og soltørkede tomater. La det putre til kjøttet er ferdig. Tilsett litt hvitvin like før kjøttet er ferdig. Ta ut kjøttet når det har gått 1 time og 40 minutter og legg det til avkjøling. Plukk ut laurbærblad, timian og kanelstangen. Ha melkesausen over i tomatsausen og rør godt sammen. Plukk kjøttet fra bena og riv det opp med en gaffel og legg både kjøtt og ben i gryten med tomatsaus. Om det blir for mye ben, kan dette droppes. La det hele putre sammen i omtrent 1 time.

Aller helst skal gryten serveres dagen etter. Da har smakene satt seg skikkelig, høyere enhet har inntruffet. Serveres sammen med nykokt pasta og et dryss parmesan, noen sorte oliven og litt grønt. Gjerne med et glass vin og en skalk focaccia til.

1 kommentar:

  1. Fantastisk! Dette vil jeg prøve- eller i allefall gi oppskriften til min gode venn geitebonden! Haha!
    Og du har rett! Kjekjøtt er utrolig godt!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.