tirsdag 28. februar 2012

Å riste peanøtter

Da vi var i Vietnam i julen fikk jeg for alvor smaken på peanøtter. Ikke de salte og klissete peanøttene som stort sett brukes som snacks ved siden av tippekampen og øl (og muligens til noen andre formål). Nope.

Peanøtter slik de brukes i asiatisk mat, kjøpes rå med et tynt, litt brunaktig skall, og ristes og skrelles deretter før de tas i bruk. Rå peanøtter smaker lite og skallet føles ekkelt i munnen.

Jeg fikk med meg en stor pose med nyristede peanøtter hjem til Norge. Våre venners snille og elskelige kokk hadde ristet dem perfekt, skrellet dem og pakket dem varsomt inn i avispapir og flere poser. Likevel duftet det nydelig av nyristede nøtter av hele bagasjen vår da vi pakket ut etter eventyret vi hadde deltatt i. Den første tiden kunne jeg altså bruke uhemmet av posen med de ristede peanøttene. En dag tok det imidlertid slutt, og jeg måtte til pers selv.Heldigvis hadde jeg ikke bare fått med meg en pose peanøtter hjem fra Vietnam, jeg hadde også tatt i mot råd om hvordan man på best mulig måte skulle riste sine egne. For i følge den snille peanøttvennen min er det en egen kunst å riste perfekte peanøtter.

Vel, her er hva jeg gjorde sist (og de ble jeg faktisk ganske fornøyd med). Det er viktig at peanøttene er rå. Jeg fikk omsider tak i dette i Asia-butikken i byen vår.

De rå smaker altså ikke spesielt godt, så ikke bli fristet til å droppe arbeidet med ristingen. Det tar litt tid, men er ikke vanskelig, og smaken er verdt innsatsen. Du trenger en stor panne, en tresleiv og et stort dørslag.

Hell peanøttene over i en tørr panne og sett på ganske sterk varme. Jeg fylte opp pannen med to poser, det er ikke nødvendig at de bare ligger i ett lag i pannen. Rør med tresleiven nesten hele tiden. Etterhvert brer duften av ristede nøtter seg i kjøkkenet, men det er ikke ferdig før nøttene har sluppet skallet og er blitt gyldenbrune og endrer smak fullstendig. Dette kan ta ganske lang tid, omtrent 15-20 minutter. Rør rundt så ikke nøttene brenner seg.Når peanøttene er ferdig ristet, has de over i et dørslag. Nå skal skallet av. Det har heldigvis løsnet av ristingen, men man må likevel hjelpe det av. Rør kraftig med tresleiven mens nøttene ligger i dørslaget, da vil etterhvert skallet falle av. (Jeg tenkte sist at jeg gledet meg til sommeren - da skal jeg stå ute under denne prosessen...)

Synes du det hørtes tidkrevende ut? Med tanke på all den gode smaken, synes jeg uansett det er verdt det. Og om man lager en stor porsjon når man først er igang, så varer det også en stund.

Jeg bruker peanøtter på yoghurt og til asiatisk mat. Det går også an å lage peanøttsmør. Dessuten kan jeg tenke meg at det vil smake nydelig i is. Kanskje jeg skal teste ut det etterhvert?

9 kommentarer:

 1. Lekkert bilde :) Peanøtter er godt, må nok prøve meg på å riste dem :)

  SvarSlett
 2. jeg bruker å riste 1 og 1 kilo peanøtter i gangen for jeg bruker det MYE :D

  SvarSlett
 3. Mmmm, dette fikk jeg lyst til å prøve! Skal det være sterk varme hele tiden - i 15-20 minutter?

  SvarSlett
 4. Vel, se det litt an. Jeg synes det bør være forholdsvis sterk varme, men jeg har for eksempel ikke induksjon. Følg med og pass på at de ikke brenner seg. Litt over middels varme gjennom hele steketiden er kanskje mer presist, men det viktigste er at man rører hele tiden og passer på at det ikke brenner seg.

  SvarSlett
 5. Hei. Jeg er en anonym kikker som har fulgt deg lengeeee, helt fra du startet interiørbloggen din. Alltid insprerende og supre artikler å lese hos deg. Men kan jeg få lov til å komme med et ønske? Det hadde vært så kjekt med bilder underveis i matlagingsprosessen, ikke bare den ferdige retten pent dandert på tallerken. Det er jo flotte bilder og jeg blir jo sulten av de, men av og til hadde jeg trengt et bilde av hvordan det ser ut undervegs. Jeg er nemlig ikke i samme divisjon som deg når det gjelder matlaging. Klem.

  SvarSlett
 6. Hei Åse, så koselig at du liker bloggen min, tusen takk!
  Jeg har flere ganger tenkt jeg skulle ta sånne bilder, men foreløpig har det ikke blitt noe av. Dels fordi jeg ikke kommer på det når jeg lager maten - og fordi jeg ikke alltid vet hva som havner på bloggen - og dels fordi jeg ofte lager maten i full fart på kvelden, og da er fotograferingsmulighetene mye mindre på grunn av dårlige lysforhold. Men jeg skal absolutt tenke på det i fremtiden. :-)

  SvarSlett
 7. Jeg ristet peanøtter og det ble herlig! Men jeg var så heldig at jeg fant rå, ferdig blansjerte peanøtter i butikken (i Brugata), så jeg gikk for en enklere variant.

  SvarSlett
 8. Hei,
  Økologiske ristede peanutter, vet du hvor man får tak i det?
  Har funnet disse på nettet: http://proteinbutikken.no/products/31757-suma-peanotter-natur-uten-salt-okologisk-500-gr.aspx men blir litt dyrt med portoen, og ellers ikke funnet noe.
  Viktig at de er økologiske.

  Takk :)
  Hanne

  SvarSlett
 9. Det vet jeg dessverre ikke, Hanne. Jeg kjøper mine peanøtter på Asiabutikken.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.