søndag 5. februar 2012

Verdens beste kanelsnurrer

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst.

Ja, jeg vet det er en drøy påstand, men guttene mine - som i skrivende stund er stappmette av rykende ferske kanelsnurrer - mente iallefall det.De er laget på samme måte som jeg lager annen søte gjærbakst, jeg koker opp melk og smør og lar det avkjøle til fingertemperatur før jeg tilsetter gjær. Noe som angivelig gjør deigen ekstra luftig.

Dette trenger du
Til ca 20 store boller

1 kg hvetemel
150 gram melis
6 dl melk
ca 40 gram fersk gjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Fyll:
ca 100 gram smør
kanel og sukker etter smakSlik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. La det avkjøle til fingertemperatur og pisk forsiktig inn egget. Rør også ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time. Rør sammen smør, kanel og sukker.
Sett ovnen på 220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle den i et stort rektangel. Smør kanelsmør utover halvparten av rektangelet, på langsiden. Brett i to. Du vil da ha et forholdsvis smalt rektangel. Skjær i strimler, 2-3 cm brede. Tvinn hver strimmel og snurr den sammen. Dytt endestykkene inn under knuten. Den kan se litt rotete ut, men blir fin når den stekes. La snurrene etterheve omtrent 20 minutter og stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til gjærbaksten ser gylden og fin ut.

38 kommentarer:

 1. oi...disse må prøves...vet du om d er greit å bruke laktosefri melk i oppskrifta???

  SvarSlett
 2. Hei. Lagde disse i dag.. ble svært skuffet!

  Bollene ble harde, smakte knapt kanelsnurrer osv.. jeg gjorde akkurat som det stod her!

  SvarSlett
 3. til Anonym: Og tanken har ikke slått deg om at du har mislykkes helt med oppskriften?!! jeg lagde de i dag og de ble perfekte.!!

  SvarSlett
 4. Jeg laget også disse i dag, og de ble fantastiske!Faretruende nær verdens beste, vil jeg si ;)

  SvarSlett
 5. Går det fint med tørrgjær ??

  SvarSlett
 6. @cristel: Jeg har smakt fantastiske kanelboller laget med vann istedet for melk, så jeg skulle ikke tro det hadde noe å si for oppskriften å bruke laktosefri melk. Men jeg understreker at jeg ikke har noen erfaring med den slags melk.

  @anonym1: Så synd at bollene ikke ble som du håpet. Mine pleier alltid å bli bra.

  @anonym4: Det går fint an å bruke tørrgjær. Så vidt jeg vet tilsvarer en pose tørrgjær 50 gram fersk gjær (1 pk.). Jeg ville derfor brukt i underkant av en pose tørrgjær. Dessuten tåler tørrgjær litt varmere væske enn fersk gjær. Når det er sagt har jeg alltid best erfaring med fersk gjær på denne type gjærbakst.

  Til dere andre: Tusen takk for kommentarer, hyggelig å høre at noen fikk til vellykket resultat. Jeg pleier som sagt alltid å få god gjærbakst når jeg bruker denne metoden. :-)

  SvarSlett
 7. Ble bollene harde, har du mest sannsynlig ikke fått kjølt ned melka og smøret nok, sånn at gjæren ble drept...?? Fort gjort...

  SvarSlett
 8. tusen takk for svar.. skal teste di neste fridag:)
  og skal følge bloggen din fremover...

  SvarSlett
 9. Legg gjerne igjen en tilbakemelding på om det fungerte fint, cristel. :) Og takk for at du vil følge bloggen, det er alltid inspirerende med nye lesere!

  SvarSlett
 10. Til christel

  Laktosefri melk egner seg meget godt til søt hvetebakst, da den gjerne er litt søtere enn vanlig melk :-D

  hilsen en ivrig laktosefri "baker" ;-)

  SvarSlett
 11. TIl siste anonym: Takk for utfyllende opplysninger! Veldig bra at noen tar seg bryet med å svare når jeg ikke vet helt selv. :)

  SvarSlett
 12. Men hvorfor steker du med varmluft? Blir ikke gjærbakst bare tørrere/sprøere av det? Eller er det fordi du har flere brett samtidig?

  Jeg foretrekker i alle fall vanlig over/undervarme for vanlig gjærbakst. Men mulig at jeg bare har innbilt meg dette med varmluften, altså :)

  SvarSlett
 13. Hei Vilde. Egentlig henger det mest sammen med at jeg kjenner ovnen min best når jeg bruker varmluft, men du har helt rett, det er absolutt ikke nødvendig. :-) Skal presisere det i innlegget.

  SvarSlett
 14. Hei! Har skikkelig lyst til å prøve disse, men skjønte ikke helt hvordan du fikk det utseende på bollene? Kunne du tatt bilder og vist hvordan du gjorde det? De ser fantastiske ut! :D

  Mathea Cornelia

  SvarSlett
 15. Hei Mathea Cornelia. Jeg har dessverre ingen bilder av hvordan jeg formet snurrene. Men om du kan tenke deg at man har en stripe med deig, skal denne først tvinnes, så skal den snurres sammen. Håper du får det til! Uansett gjør det ikke så mye om de ikke ser fine ut når før de blir stekt, de ser langt finere ut etter en runde i ovnen.

  SvarSlett
 16. åh, denne oppskriften virker være veldig lik den bolledronningen i menigheten der jeg vokste opp brukte.
  Men hennes spesialitet var med vanilijesukker :)

  SvarSlett
 17. Ser godt ut! Prøv også mine kanelboller hvis du vil ha en enklere utforming og bruke tørrgjær: http://tinyurl.com/yzf6ynl

  SvarSlett
 18. De som ikkje syns disse bollane smakte godt, må ha gjort noe alvorlig gale! For disse var bare heilt nydelige :D rett og slett ein utsøkt kvelds ;)

  SvarSlett
 19. Så bra, Linn! Jeg blir så glad når jeg hører at folk er fornøyd med oppskriften!

  SvarSlett
 20. Hei, hadde en del spørsmål om oppskriften,

  hvorfor kokes melka, holder det ikke å varme den til fingertemperatur?

  skal smøret i kanelblandingen smeltes? Hvor stor mengde kanel og sukker liker du å bruke? Kunne du tatt et bilde av denne blandinga når den er smurt utover deigen slik at jeg kan få et visuelt inntrykk?

  kunne du tatt bilde av hvordan du tvinner og snurrer?

  Du skriver, "del deigen i to", hva skal man gjøre med den andre halvdelen egentli?

  SvarSlett
 21. Hei anonym. Jeg skal prøve å svare på spørsmålene dine. Jeg har skrevet litt om hvorfor jeg koker melken og smøret i et innlegg om skoleboller. Du finner det her:

  http://kjoekkentjeneste.blogspot.com/2011/10/skoleboller-med-hjemmelaget-vaniljekrem.html

  Kort fortalt er det et enzym i melken og smøret som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet brytes med når melken kokes, og gjærbaksten blir dermed enda mer luftig (eller man slipper å bruke så mye gjær - som setter smak og som veldig mange får vondt i magen av).

  Deigen deles i to, men jeg gjør det samme med begge delene. Det er bare for at den ikke skal bli så stor og uhåndterlig at jeg deler den først.

  Jeg smelter ikke smøret, men har sett mange som gjør det. Antar derfor at det er smakssak - gjør det som du foretrekker. Smøret smelter uansett i ovnen. Jeg bruker omtrent 100 gram smør - som jeg har oppgit i oppskriften og smører det jevnt utover. Jeg bruker så mye kanel og sukker at blandingen smaker søtt og godt.

  Jeg har dessverre ingen kanelsnurrer liggende som jeg kan ta bilde av, men skal forsøke å huske det neste gang jeg lager det slik at jeg kan oppdatere innelgget.

  Håper det smaker!

  SvarSlett
 22. Heisann! Lærte noe nytt med melken der!
  Kan trygt bruke hele pakken med tørrgjær. Jeg pleier å erstatte 50 gr. ferskgjær med 2 poser tørrgjær. Og så trenger deig med tørrgjær gjerne litt mer og litt varmere væske. Tørrgjær våkner ikke skikkelig til liv før ved 40 grader.
  Tørrgjær er greit å ha i bakhånd i tilfelle bakelysten kommer uforvarende på. Men ingen tvil om at ferskgjær gir saftigst bakverk.

  SvarSlett
 23. Hei
  hvorfor bruker du melis (som er tilsatt potetmel/stivelse) i stedet for sukker? har stivelsen effekt på bakverket?

  Hilsen Elisabeth

  SvarSlett
 24. Hei Elisabeth. Egentlig er det ingen annen grunn til dette enn at jeg så det i den første oppskriften jeg leste hvor man varmet opp melk og smør til kokepunktet - og at det er blitt en vane. Regner med at man vil få det samme resultatet med sukker. Selv føler jeg at melis løser seg opp raskere, og man unngår helt å få "sukkerkorn" i deigen. Men som sagt, det er sikkert like greit å bruke sukker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei igjen.
   Nå har jeg bakt de to ganger begge ganger med vanlig sukker og ikke melis.
   Jeg har og brukt helt vanlig tørrgjær. Funker som bare det.

   Flott oppskrift.

   Slett
 25. Fantastisk gode kanelsnurrer, de fikk raskt status som verdens beste her i huset. Koking av melka var jo genialt, fikk de luftigste snurrene jeg noengang har laget!! Tusen takk for deling av oppskriften, lykke! Ha en fin fredag, hilsen May

  SvarSlett
 26. Så bra at oppskriften fungerte, May! Sånt er veldig hyggelig å høre. Ha en fin dag du også. :-)

  SvarSlett
 27. Anders Sæterlid30. juli 2012 kl. 23:23

  Utrolig gode kanelsnurrer! Kjæresten ville prøve å lage en dag, og prøvde disse. Siden har vi fortsatt med disse 3 ganger og ikke prøvd å bake noe annet fordi hun fyser på de hele tiden! Enkel oppskrift å følge, og alle blir imponert av den snurringen som er lagt til!
  Tusen takk for herlig oppskrift!

  SvarSlett
 28. Tusen takk for fin kommentar. Jeg synes det er så hyggelig om noen er fornøyd med oppskriftene! Bra at den funker for andre også. :-)

  SvarSlett
 29. Jeg har akkurat prøvd oppskriften din, og har bare en ting å si:
  NAMMMMMMMMMM :D
  Hilsen Annema

  SvarSlett
 30. Så bra, Annema! Hyggelig å høre!

  SvarSlett
 31. Hei. mener du at kjøkkenmaskinen skal elte deigen i minst 15 minutter? Den gikk jo varm etter 5 her..

  SvarSlett
 32. Hei John. Jepp, jeg elter med maskin i 15 minutter. Selv har jeg erfaring med Kenwwod Major og Kitchen Aid, og det har aldri vært noe problem. Men jeg elter med lav hastighet. Håper kanelsnurrene blir gode likevel. God helg!

  SvarSlett
 33. Jeg har jo så klart ikke noen kjøkkenmaskin, bør jeg elte like lenge eller lenger for hånd?

  SvarSlett
 34. ..og siden jeg er håpløs på baking:
  Hvor stor er rektangelen du kjevler ut? Sånn ca?
  Skjønte heller ikke helt tvinninga (håpløs), men skal nok få til noe :)

  SvarSlett
 35. Disse her er knallgode! Helt fantastisk gode! Mannen min elsker kanelsnurrer, men siden jeg alltid får halsbrann av kanelsnurrer sågar det blitt lite bakt. Det var mannen min som kom over denne oppskriften og lagde de en dag. Jeg var litt skeptisk siden jeg alltid fikk halsbrann av slike, men jeg ble overrasket. Jeg får ikke halsbrann av disse. Helt fantastisk å slippe det. Anbefales! De er gode og luftige og bare fantastisk god på smak! Fornøyd!

  SvarSlett
 36. GLEDER MEG TIL Å PRØVE OPPSKRIFTEN I MORGEN!😚

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.