fredag 21. desember 2012

Oksetunge - godt julepålegg

Jeg innbiller meg at jeg er ganske vant til slakting og synet av vilt hengende til mørning i kjelleren. Jeg er gjerne med på partering, jeg har hatt mange store stykningsdeler på kjøkkenbenken opp gjennom årene. Likevel, det er en liten kroppsdel jeg ikke behandler med like stor - hva skal jeg si - avslappethet som resten. Nemlig tunge.

Det er noe veldig tungete over tunge, naturlig nok. Jeg får liksom litt vondt i tunga når jeg tilbereder tunge. Men det er ikke verre enn at jeg gjør det, og jeg fokuserer så godt jeg kan på at tunge smaker ypperlig på brødskiva. Selvsagt gjennom hele året, men jeg forbinder det likevel veldig med jul. Hjemme ble det alltid kokt tunge, den ble skåret i fine, tynne skiver og spist på nybakt brød første juledag. Restene gikk enten i fryseren eller ble fortært i løpet av juleuka.

Ønsker du en litt mer krydret variant? Se her for oksetunge med sennepsfrø og nellikspiker


I år har jeg også laget tunge, denne gangen av storfe. Enkelte ganger er det elgtunge som har ligget i gryta, av den grunn at det som regel er den som treffer elgen som stikker av med de gjeveste delene av dyret - deriblant tunga. Men, som sagt, i år ble det storfetunge kjøpt i butikk.

Dette trenger du
1 lettsaltet tunge
Vann
5-6 hele sorte pepperkort
1 gulrot
1 løk
2 laurbærblad


Slik gjør du
Sjekk om det står noe om utvanning på pakken. På den tungen jeg kjøpte, stod det at tungen måtte vannes ut 1 time. Følg instruksjonene.
Legg tungen i en gryte og dekk til med vann. Kok opp og skum av. Ha i pepperkornene, gulrøtter i staver, løk i biter og laurbærblad i gryta. La den syde rett under kokepunktet i 2 1/2 til 3 timer. I alle oppskrifter står det at skinnet på tungen må fjernes mens tungen ennå er varm. Jeg ventet denne gangen til tungen var avkjølt, og det var ikke noe problem. Skjær et snitt i tungespissen på undersiden og skrell av. Tungen skjæres deretter i tynne skiver, begynn ved spissen. Server på skiva eller på hjemmelagde knekkebrød med valnøtter.

2 kommentarer:

 1. Oksetunge er fast følge hos oss også i julen. Vi har allerede spist opp én... Men da gikk noe av den i ertesuppa. :)
  Men jeg kan ikke si jeg har de helt store problemene med tilberedningen, kanskje siden jeg har spist tunge av sau fra barnsben av. Og da lå den hel på tallerkenen. :)

  Ha en riktig god jul Ina!

  SvarSlett
 2. I oppskriften står det 5-6 hele pepperkorn. Bildet viser derimot 22-23 pepperkorn. Jeg går nok for noe nær det siste !
  Heller ikke at forakte å stikke 2-3 nellikspiker i løken.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.