lørdag 5. mars 2011

Boller til bollesøndag - eller var det fastelavn

HER har jeg skrevet litt utfyllende om grunndeigen jeg bruker til søt gjærbakst.Fastelavn er for de fleste forbundet med fjærpyntede bjørkeris og bollebakst, derav det litt vovede navnet bollesøndag her jeg bor. I fastelavnstiden er det meningen at man skal feste og fete seg opp til kommende fasteperiode. Hvorfor man gjør dette med boller er jeg ikke sikker på. For selvom jeg har en forkjærlighet for søt gjærbakst, tror jeg at jeg hadde valgt annen fetekur enn boller med vaniljekrem. Uansett hvordan du velger å fete deg opp før fasten - disse bollene er veldig gode og saftige.

Usikre kilder melder forresten om at store grupperinger i samfunnet (Facebookgruppe) arbeider systematisk i kulissene (startet Facebookgruppe) for å få bollesøndag til Danmark. Hva slags samfunnsmessige konsekvenser dette på sikt kan få, er det vanskelig å forestille seg.Dette trenger du
1 kg hvetemel
180 gram sukker
6 dl melk, omtrent fingertemperatur
50 gram fersk gjær (tørrgjær krever litt lenger hevetid)
1 egg
150 gram smør, romtemperert
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme
Egg til pensling

Fyll, se nedenforSlik gjør du
Ha hvetemel, sukker, kardemomme, salt og egg i en bolle. Smuldre gjæren i over blandingen og tilsett 5 dl av melken. Elt deigen på sakte fart i noen minutter og tilsett deretter resten melken litt etter litt. Elt til deigen er smidig og fin. Tilsett romtemperert smør i terninger og kjør deigen på sakte fart til smøret er blandet helt sammen med resten.

Sett deigen til heving med plastfolie over bollen i en time.

Bak ut bollene. Dette blir til 24 boller ganske nøyaktig, det vil si 12 stykker fordelt på to brett. La de hvile ytterligere 20-25 minutter etter utbaking. Pensle med lett sammenpisket egg rett før de settes i ovnen. Stek på midterste rille på 210 grader (jeg brukte varmluft) i omtrent 10-15 minutter. De skal se gyldne og ferdige ut når de tas ut av ovnen. Siden det er en del variasjon mellom de ulike ovnene anbefaler jeg å sjekke underveis, slik at de ikke blir brent på toppen. Avkjøles på rist.

I skikkelige fastelavnboller - hvertfall etter mine begreper - skal det være fyll. Deilig, tykt og fløyelsmykt vaniljefyll, gjerne med syltetøy - aller helst hjemmelaget. Sist jeg sjekket ut denne oppskriften for å ta noen bilder, kokte jeg sammen noe syltetøy av en boks med frosne bringebær mens jeg laget vaniljekremen.Oppskrift på hjemmelaget og himmelsk vaniljekrem kommer du til ved å trykke HER. Syltetøyet er superenkelt. Hell frosne bringebær over i en liten gryte og tilsett litt sukker etter smak. La det hele koke inn en stund, så det blir tykt og godt syltetøy.

Bland vaniljekrem med litt pisket fløte. Den blir ekstra god om den håndpiskes.

Del bollene i to og ha på syltetøy og vaniljekrem. Variér med det du måtte ønske. Disse bollene var relativt tradisjonelle, men med skikkelig god vaniljekrem trenger man egentlig ikke mer fantasifullt fyll. Man kan også gjerne drysse over litt melis, men jeg synes det blir klissete nok med vaniljekremen.

Ris noen med bjørkeriset og server samtidig boller.

Ha en god bollesøndag i morgen!

2 kommentarer:

  1. Hvor mange boller blir det ca? :)

    SvarSlett
  2. Det står i teksten, det blir 24. :) Ha en fin bollesøndag.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.