søndag 6. mars 2011

Sashimi

Sashimi en japansk matrett som består av biter med rå fisk skåret i forholdsvis tynne skiver. Også rått oksekjøtt kan brukes som sashimi, men det er stort sett rå fisk vi forbinder med betegnelsen sashimi.
I innlegget mitt om maki sushi har jeg skrevet om hvordan man lager maki-ruller. Nå er det sashimiens tur, og også denne gangen understreker jeg at jeg er amatør. (Men i motsetning til maki-rullene er sashimi veldig enkelt å få til.)

Det er ekstremt enkelt å tilberede sashimi. Har man en kniv og litt fisk, er veien til en elegant sashimitallerken kort. Som skrevet i maki-innlegget, bruker jeg kun salmalaks dersom jeg skal spise rå fisk. Salma garanterer at man ikke trenger å fryse fisken før man spiser den.

Tradisjonelt sett spises også sashimi med pinner og man dypper fiskebitene i soyasaus tilsatt litt wasabi. Dessuten renser man smaksløkene mellom hver bit med syltet ingefær.

Dette trenger du
Salmalaks, back loin
Sesamfrø
Lime
Wasabi
Soyasaus
Garnityr, jeg brukte granateple og gressløk
Syltet ingefær

Slik gjør du
Start med å riste sesamfrøene på middels varme i en tørr stekepanne. Det sørger for ekstra god smak.

Rull lakseloinen i sesamfrø, slik at hele stykket er dekket.

Skjær forholdsvis tynne skiver av fisken med en skarp kniv.

Anrett skivene på en tallerken med garnityr ved siden av. Jeg hadde granateple og gressløk, samt noen limeskiver.

Ha litt soyasaus i en liten skål. Tilsett saft av en halv lime og en klump wasabi på størrelse med en pekefingernegl i soyasausen.

Servér og nyt følelsen av rå fisk i munnen.

Det er mange som kvier seg for å spise rå fisk. Jeg tilskriver det uvitenhet og redsel for at rå fisk skal smake stramt og kraftig. Det gjør det ikke, rå fisk, og særlig laks, har en overraskende mild og delikat smak. Tilbehøret bør derfor - etter mine begreper - ikke være for kraftig, selvom klisjeen "det er kun fantasien som setter grenser" for hva slags tilbehør man skal servere til også gjør seg gjeldende når man legger sashimi på tallerkenen. Jeg har sett oppskrifter med både chili og løk, men selv foretrekker jeg altså det som ikke smaker så kraftig.

Jeg vil understreke at jeg ikke har mottatt noen påskjønnelse fra Salma for dette innlegget, [kjøkkentjeneste] er fremdeles så (sørgelig) usponset som den kan få blitt. Jeg har imidlertid fått laksen vi brukte i de ulike tingene vi laget. Salmalaks har jeg uansett ikke noe problem med å anbefale her på bloggen - uten noen som helst belønning - siden jeg stort sett alltid kjøper salmalaks selv. Jeg ville bare presisere at mitt uhemmede skryt er basert på personlig erfaring og har ikke vært påvirket av en eventuell påskjønnelse fra Salma. Så nå vet dere det.

4 kommentarer:

 1. Dette så veldig godt ut :) Takk for tipset & ha en strålende dag !

  SvarSlett
 2. Salma er et strålende produkt! Sashimi er 'hurtigmat' hos oss, men vi pleier å koke sushiris i tillegg så det blir mer mat. Å lage nigiri tar for mye tid ;) Som tilbehør (i tillegg til soyasaus, wasabi og gari) bruker vi ristede sesamfrø, vårløk og avocado.

  En ting savner jeg dog med å bruke salma, og det er at fiskeskinnet er borte. Fritert lakseskinn er nemlig noe av det beste jeg vet, og jeg har tilgode å få servert på restaurant et bedre skinn enn det vi lager hjemme selv.

  Jeg legger inn oppskriften her hvis noen har lyst til å prøve :) Jeg fant den i en nettavis en gang (tror det kan ha vært adressa) men har ikke funnet den igjen.

  Ingredienser:
  Skrapet skinn fra en side laks
  2 ss potetmel
  2 ss hvetemel
  salt

  Annet:
  raps-, soya- eller solsikkeolje til fritering
  finsnittet vårløk som garnityr
  ristede sesamfrø

  Saus:
  1/2 dl soyasaus, f.eks Kikkoman
  50 g brunt sukker
  2 ss soyaolje
  1 ts revet ingefær
  1/2 ts hakket rød chili
  1 fedd hvitløk
  1 ts hakket sitrongress
  1 ts hakket frisk koriander
  1 limeblad

  Fremgangsmåte:
  Alle ingrediensene til sausen haes i en kjele, la småputre et par minutter, mikses i en blender.

  Fiskeskinnet tørkes med papir, skjæres i strimler, vendes i en blanding av potet- og hvetemel, med salt. Fritér ved høy varme til det blir super-crispy og gyllent. Legg på papir og la renne av. Anrett med hakket vårløk og koriander, pensle over den søte sausen. Vi pleier også å strø litt ristede sesamfrø over.

  Takk for en inspirerende blogg! :)

  SvarSlett
 3. Jeg greier ikke å spise rå fisk hvis bitene er for store. Så ett tips kan være å skjære supertynne skiver. (SKARP kniv er viktig! Det er ikke noe vits med sløve kniver, da er det like greit å kjøpe ferdig.)

  SvarSlett
 4. Tusen takk for oppskrift, peanuts! Jeg digger denne delen av nettet, der man deler med hverandre. :) Takk igjen!

  @Marianne: Jeg er enig i at det hjelper å skjære tynne skiver dersom man ikke klarer å spise rå fisk. Jeg synes imidlertid det er så delikat at jeg vil ha litt tykkelse på skivene. Det som er gjengitt på bildet er perfekt for meg - og man gjør selvsagt det man ønsker selv. :) Og jepp, skarp kniv er superviktig.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.