onsdag 16. mai 2012

Forberedelse til koldtbord

Det nærmer seg 17. mai, den dagen i året hvor mange spisebord en gang mellom barnetoget og borgertoget fylles opp med småretter og gis navnet "koldtbord". Ofte i et forsøk på å gjøre fellesmåltidet til en lettvint affære, siden 17. mai er en dag som allerede er spekket med gjøremål, enten det innebærer korpsvirksomhet, pølsesalg eller gjeting av ville unger i toget.

Pavlova.
Sannheten er at det ikke er så enkelt å lage til et smårettbord som kan kanskje skulle tro. Når man er halvveis i forberedelsene 16. mai, ser at man ikke kommer i mål, irriterer seg over at det man trodde var "kjapt og greit" egentlig er "tidkrevende og vanskelig", fremdeles har et knippe bunadsskjorter og noen flagg igjen å stryke, er det på tide å revurdere menyen. Er det noe som kan kjøpes inn? Finnes det noe man åpenbart bør lage selv for å gi maten et hjemmelaget preg? Såklart! Til en 17. mai-lunsj er det masse som kan kjøpes inn, legges på fat og nytes som det er uten at bordet mister sitt festlige, men likevel hjemlige preg.

Røkelaks er et typisk eksempel på kjøpe-mat. Man kan - om man vil gjøre det vanskeligere enn det er - lage både lakselefser og laksepaté. Eller laksen kan bare legges fint på fat sammen med litt eggerøre og noen fargerike grønnsaker. Små og søte perletomater trenger man ikke engang skjære i for at de skal gjøre nytten som spiselig pynt. Kjøttboller anbefales dersom man har lyst til å lage istand noe ekstra. Kyllingklubber er en enda enklere kjøttvariant. Speket skinke kan få samme behandling. Man kan engen bruke tid på å surre den rundt andre ting, som dadler, asparges eller melonbiter. Eller man kan legge den på et fat - husk bare å kjøpe en skinke av god kvalitet, siden den skal klare seg helt alene. Nå er det forresten sesong for norske asparges, la de få en plass på bordet, men gjør det enkelt.

Ost er også en slags gratispassasjer på tapasbordet. Ingenting er som gode, modne oster. Sammen med kjeks eller bare alene. Plukk med deg et par rause, store oster fra ferskvaredisken. Man trenger ikke gjøre mer ut av det. Jo, en drueklase, en skål valnøtter og litt honning, kanskje. Ovnsbakte fiken eller fikenmarmelade dersom du har lyst til å finne på noe nytt.

Salat med masse smak.
Jeg følger noen enkle retningslinjer når jeg lager istand et måltid med småretter. Litt kjøtt og litt fisk pleier å finne veien til bordet. Egg i en eller annen form egner seg også. Å lage eggerøre er lettvint og er dessuten noe barna som regel liker. Om hverken spansk skinke, einerrøkt laks eller franske oster faller i smak, finnes det eggerøre for de små. Grønnsaker er fast innslag. Grillede asparges, en grønn salat, salat med masse deilig tilbehør - mulighetene er mange uten at man trenger å måtte bruke altfor mye tid. Man kan også ta seg tid til å lage italiensk salat, salat med couscous eller bønner av ulike slag. Bakte paprika er også godt og relativt lettvint, og kan raskt ordnes til etter tog og før gjestene kommer. Saltkokte poteter passer til alt. Litt dillete, men en ny favoritt her i huset; minipaier med spinat- og fetaostfyll (gjerne uten chorizo for en vegetarisk versjon).

Focaccia er et selvskrevent innslag når det serveres flere retter. Og da fortrinnsvis hjemmelaget - fordi det rett og slett smaker så utrolig mye bedre enn den man kjøper. Så hvis man skal velge et par ting man vil lage selv, så la focaccia - eller annet type brød - være en av de tingene. Kanskje man kan sette grissini på bordet også - for en liten avveksling?

Grissini.
Av annet tilbehør har jeg lagt min elsk på majoneser, pestoer og andre sauser og dressinger. Hjemmelaget majones, gjerne smaksatt med chili og friske urter, basilikumpesto, tomatpesto, pepperrotkrem, tzatziki og hummus.

Pepperrotkrem.
Om man likevel insisterer å spise pølser 17. mai, er det råd for å gjøre de litt mer smakfulle enn de kjipeste man finner nederst i pølsegryta på torget eller i skolegården. Pølsebrød og løkkompott kan enkelt lages selv, til og med hjemmelaget ketchup kan trylles frem på eget kjøkken.


Selvom bugnende kakebord regnes som en selvfølge ved høytidelige anledninger, er det fullt mulig å begrense innholdet. En idé er å lage muffins med ulik topping, slik at man får litt variasjon i det visuelle uttrykket. Og selvsagt satse beinhardt på å vinne kransekaken i et av lotteriene utenfor butikken. Lotterivirksomhet overlates imidlertid til mannen i huset - som påstår han lider av en veldedig spillegalskap. Han klarer ikke å gå forbi et eneste lotteribord uten å tømme lommene for tiere, og kommer stadig hjem med rullelapper. Det har til nå dessverre ikke vært særlig innbringende, så kransekake er det sjelden hos oss.


Favorittkaken min er pavlova. Den er enkel, ser smashing ut og smaker godt. Den kan også forberedes dagen i forveien (men monteres samme dag). Og sitron- og marengspai, da. Den har seilet opp på førsteplassen blant søtsaker - men krever litt mer forberedelse. Så om du allerede har strøket bunadsskjortene, vet du hva som kan gjøres i kveld. En fin 17. mai ønskes alle, med eller uten hjemmelaget smårettbord! Gratulerer med dagen i morgen!

Deler av dette innlegget ble publisert i Dalane Tidende i dag.

1 kommentar:

 1. Hei!

  Jeg liker også koldtbord, det er såå godt.
  Kan vi møtes?

  XOXO Andreas
  Ta kontakt på andkit@matnat.uio.no

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.