tirsdag 15. mai 2012

Sitron- og marengspai

Det er noe med kombinasjonen syrlige sitroner og fløyelsmyk og søt marengs som drar meg rett opp til himmelen. Alt er perfekt med denne paien. Den tørre og usøtede paideigen med nøtter. Sitronkremen som man bare har lyst til å slurpe i seg. Marengsen med mandelflak som skjuler det hele, så man bare aner at det finnes noe spennende under det hvite lokket.   

Jeg har noen bilder av denne i billedarkivet mitt. Av kaken før den er blitt skåret i, vel og merke. Blant annet et med ringblomster til pynt fra i fjor sommer. I samtlige kaker har sitronkremen ikke stivnet, slik at den har rent utover, og kaken er blitt betegnet som mislykket. Ikke at den har smakt dårlig av den grunn, jeg har ubeskjedent lepjet i meg rennende sitronkrem og myk marengs flere ganger. Og på en måte fått en liten flik av himmelen likevel.


Det var i helgen, da jeg i ganske sene ettermiddagstimer fant ut at jeg ville ha noen gjester på et godt måltid, at jeg forsøkte meg igjen. Jeg hadde god tid på meg til desserten skulle være serveringsklar - siden den tross alt konsumeres til slutt i måltidet - så kaken fikk tid til å bli skikkelig avkjølt. Likevel var det slik den fremstod etter å ha blitt avkjølt i kjøleskapet jeg følte den fortjente betegnelsen "vellykket". Dette er altså oppskriften jeg skal bruke i fremtiden, kanskje allerede på 17. mai? Andre oppskrifter jeg har sett består av maisenna, hvetemel, vann og andre ting man ikke trenger. Denne var veldig grei - sitron, sukker, eggeplommer og smør. Straightforward.

Dette trenger du
Paideig:
125 gram smør
240 gram hvetemel
100 gram mandler
1 egg

Sitronkrem:
2 sitroner, gjerne økologiske
4 eggeplommer
2 1/2 dl sukker
125 gram smør

Marengs:
5 eggehviter
240 gram sukker
1 vaniljestang
Mandelflak
Mynte- eller sitronmelisseblader til pynt


Slik gjør du
En foodprocessor egner seg godt til å lage deigen. Start med å kjøre mandlene i maskinen til de er ganske finhakket. Tilsett mel og smør og kjør videre. Ha i egget og kjør til det har samlet seg. Pakk deigen inn i plastfolie og legg kaldt i minst 30 minutter. Trykk deigen ut i en paiform. Jeg brukte en slik form hvor man kan løfte ut paien mens bunnen sitter fast, men man kan også bruke en ordinær paiform. Da blir imidlertid ikke kakestykkene så fine når de skal skjæres. Prikk paiskallet med en gaffel og forstek i ca ti minutter ved 200 grader.


Det er tid for å lage sitronkremen. Vask sitronene godt og riv skallet på fint rivjern. Bland sammen sukker, eggeplommer, sitronskall og sitronsaft i en liten kjele. Pisk det godt sammen. Smelt smøret i en annen kjele og ha det i eggeblandingen. Rør godt sammen mens den varmes opp. Kremen skal tykne, men ikke koke. Fordel deretter sitronkremen jevnt i paiskallet. 

Lag marengs. Del vaniljestangen på langs og skrap ut vaniljefrøene med en teskje. Ha eggehvitene og vaniljefrøene i en bolle. Stivpisk eggehvitene og tilsett deretter sukkeret litt og litt. Pisk til marengsen er stiv og blank. Bre marengsen utover paien, men vær forsiktig så ikke sitronkremen blander seg med marengsen. Strø mandelflak på toppen. Paien skal steke videre i ovn i ca 15 minutter. Om den får for mye farge på toppen, sett ned varmen. Her lønner seg seg altså å følge godt med.

Og nå kommer det som jeg synes er viktig, som jeg ikke har sett i noen andre oppskrifter. La kaken avkjøles helt før den serveres. Den blir til og med enda bedre etter en liten stund i kjøleskapet, da stivner sitronkremen skikkelig. Så er det tid for å nyte. Sørg for at du ikke har noen planer, du kommer til å være ute av drift lenge, lenge.

7 kommentarer:

 1. Å jada, øvelse gjør tydeligvis mester :)

  SvarSlett
 2. Jeg må bare innrømme at jeg har et enda bedre tips - det er sitronkremen som må avkjøles helt. Jeg har også prøvet og feilet og ikke nok med det så har jeg fått sitronsirup over hele kjøkkengulvet, og jeg har kommet frem til at man må la sitronkremen bli iskald i kjøleskapet før man legger den i paiskallet. Deretter legger jeg over marengslokket, og setter inn i stekeovnen med grillelementet på i ca 7 minutter. Da bør sitronkremen fortsatt være kjølig, mens marengsen har stivnet. Og så kan marengsen kjøles ned i 10 min og ta-daa! Perfekt kake.

  SvarSlett
 3. Enda enklere er det å bruke hele eggene, ikke bare plommene. :)
  http://smakebiten.com/2012/03/13/sitronkrem-til-kakefyll-eller-brodskiva/

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 4. Fantastisk oppskrift og mange gode tips. Fikk lyst til å prøve kaken. Ha en fin fin tirsdag.

  SvarSlett
 5. Den ser & høres ut som en drøm! Men så er jeg veldig glad i sitron og marengs. Kan ikke gå feil med meg denne da :) Fikk skikkelig lyst på dette NU!

  SvarSlett
 6. Åhh, denne har jeg bakt i dag! Helt fantastisk god! :))

  SvarSlett
 7. Så bra at den var vellykket, Nina! Sånt liker jeg å høre.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.