søndag 3. juli 2011

Pavlova

Denne dagen har vært fantastisk. Nydelig vær, varmt i vannet. Visstnok. Klokken nærmer seg midnatt og jeg håper vi slipper det forrykende tordenværet vi hadde natt til i dag. Nok om sommer, vær og torden, dette er tross alt en matblogg.


Jeg har laget tre pavlovaer de siste dagene, for å riktig få testet det ut før jeg skriver om det. Da passet det også fint at foreldrene mine trengte dessert til sin vennemiddag i dag. Pavlova er genialt når det er jordbærsesong, slik det er nå. Det er dessuten en praktisk kake å lage når man har overskuddseggehvite. Og det har jeg hatt i det siste, litt på grunn av at jeg endelig har fått iskremmaskinen i hus - og da forsvinner eggeplommene - og litt på grunn av at jeg har laget majones. 

Navnet pavlova kommer fra ballettdanserinnen Anna Pavlova. Når man bruker sprøytepose og lager en spiral av marengs på bakeplaten skal dette angivelig forestille ballettdanserinnens strutteskjørt. Når jeg smører massen utover bakepapiret er igrunn ballettdrakt det siste jeg tenker på, men godt smaker det.

Dette er en oppskrift basert på Sverre Sætres pavlova, tilsatt sjokolade. Ingredienslisten fant jeg på nett, beskrivelse av fremgangsmåte er som vanlig min egen. Jeg har dessuten kuttet ut frø fra vaniljestang i marengsen, jeg foretrekker å ha det i kremen.

Dette trenger du
4 eggehviter, romtempererte
120 gram melis
1/2 ts maizenna
1/2 ts hvitvinseddik
1/2 plate kokesjokolade


Slik gjør du
Når man skal lage marengs, er det viktig at alle kjøkkenredskaper er helt rene. Eggehvitene må dessuten være fullstendig fri for eggeplomme. I motsatt fall vil ikke marengsen stivne. Sett ovnen på 200 grader. Finn frem alle ingrediensene og en bakeplate med bakepapir. Hakk sjokoladen. Pisk eggehvitene med miksmaster eller i kjøkkenmaskin. Tilsett gradvis melisen idet massen begynner å skumme lett. Pisk til eggehvitene er helt stive, dette tar 3-5 minutter. Ha maizenna og eddik i marengsen og rør det forsiktig inn. Tilsett den hakkede sjokoladen og vend den inn med en slikkepott. Bre marengsen utover bakepapiret med en slikkepott eller en bred smørekniv. I mange oppskrifter står det at man skal tegne opp en sirkel på bakepapiret og deretter snu papiret. Jeg synes det er like greit å ta det på slump - og alle kakene har blitt runde og fine i formen. Den bør imidlertid være omtrent 24 cm i diameter for at steketiden skal passe.

Sett kaken inn i ovnen og skru ned temperaturen til 130 grader. Jeg brukte varmluft på mine kaker. La den stå i 90 minutter.

La kaken deretter stå i ovnen for avkjøling med stekeovnsdøren på gløtt. Fjern papiret og legg marengsbunnen over på et fat, pynt med krem tilsatt enten honning eller vaniljefrø og litt sukker, vaniljekrem eller myk is og masse frukt eller bær. Jeg har laget pavlova med jordbær og blåbær, jordbær og fersken, samt jordbær og bringebær denne uka. Når jordbærene er gode er det ingen grunn til å bruke noe annet, men det gjør seg også med litt andre bær for utseendes skyld. Pynt gjerne med noen blader sitronmelisse.

4 kommentarer:

 1. Nam, nam, dette er den beste kaken jeg vet om:-) Jeg bruker å "drysse" over litt pasjonsfrukt, det gir en spennende smak..
  Fortsatt god sommer:-)

  SvarSlett
 2. Jeg har akkurat oppdaget hvor fantastisk pavlova er - og for en (søt) oppdagelse!

  Hvorfor bruker du melis og ikke vanlig sukker? "Oppfører" ikke melis seg anderledes?

  SvarSlett
 3. Hei Astrid! Ingen annen grunn enn at jeg synes det er lettere å lage skikkelig stiv marengs med melis. Men det går sikkert an - og det finnes sikkert oppskrifter - med sukker også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert fordi det er potetstivelse i melis at marengsen blir stivere :-)

   Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.