mandag 4. juli 2011

Jordbæriskrem

Jeg har fått verdens kuleste serveringsskåler til is av en snill venninne. Dermed er det enda morsommere å servere is enn jeg hadde trodd. Forleden dag ble de fylt med både is og jordbær, og for anledningen pyntet med noen sitronmelisseblader.


Siden jeg har fått noen forespørsler om ismaskinen, kommer det enkelte opplysninger her: Det er en frittstående bolle og rørepinne som skal monteres på Kitchen Aid-maskinen. Bollen må oppbevares i fryseren i minst 15 timer før den skal brukes, og den tar omtrent like stor plass som den vanlige stålbollen som hører til KA'en. Derfor må man enten planlegge når man skal lage is, eller la den få sin faste plass. Jeg har valgt det siste. Isutstyret koster omtrent en tusenlapp og man trenger ikke tenke på at fargen skal matche med fargen på Kitchen Aid'en - den kommer i kun én farge.Jeg laget jordbæris denne gangen. Virkelig verdens beste jordbæris, om jeg skal stole på dommen til fire gutter som var skikkelig issultne. Og det gjør jeg selvsagt.

Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
3,75 dl H-melk
En klype salt
2 vaniljestenger
I underkant av en kurv jordbær

Slik gjør du
Varm opp melk og fløte til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene med en teskje. Ha både frø og stenger i den varme melkeblandingen. Rør inn salt. Eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en ballongvisp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Hell alt over en sikt i en stålbolle og avkjøl. Rør av og til mens den avkjøles. Sett i kjøleskapet så den er helt avkjølt før du eventuelt setter igang med ismaskinen. Plukk opp vaniljestengene når blandingen er helt avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen. Vask og rens jordbærene og kjør glatt med stavmikser eller i en blender. Tilsett jordbærpuréen når isen er frosset litt til.

Nytes fra en fin kopp med et par jordbær på toppen.Jeg liker å pynte maten jeg lager. Ikke bare for bloggens skyld, men fordi jeg synes en estetisk tallerken gjør noe med helhetsopplevelsen. Det trenger ikke bli jålete, men med et lite dryss bladpersille eller andre urter, noen tomater på en fargeløs tallerken, sitronmelisse på kaker, et tørk rundt en sølete kant, synes jeg synsintrykket rett og slett blir bedre. Og desto mer fristende ser maten ut. Hva synes du? At pynt er dill og tull eller at det løfter smaksopplevelsen?

7 kommentarer:

 1. Hvis noen leser så langt ned som til kommentarene så kan jeg si at til Kenwood så er isinnsatsen en god del mindre enn selve bollen.

  Pynt løfter matopplevelsen, men skjer alt for sjelden hjemme hos oss :-)

  SvarSlett
 2. Hei!

  Kan jeg spørre om hvor venninna di har kjøpt de kule skålene?

  SvarSlett
 3. De er, såvidt jeg vet, kjøpt på Indiska. :)

  Takk for kommentar om Kenwood isbolle, Ugla. Vi har Kenwood hjemme og jeg vurderer stadig ismaskin der også. :)

  SvarSlett
 4. Isbolle til KA'en står høyt på ønskelista her, men jeg må vente til jeg har fryserkapasitet til den.

  Jeg tenker alltid visuelt og farger når jeg lager mat, men er ikke alltid så flink til å pynte den alltid.

  SvarSlett
 5. jammen bra at jeg sjekket litt nå... har nettopp kjøpt min isbolle og har planer om å prøve den i morgen! ikke hadde jeg tenkt på at den skulle stå så lenge i frysa først... men nå er den på plass!

  takk for tips

  beate

  SvarSlett
 6. Heisann, du som har erfaring med ismaskin. Jeg har kjøpt en Sandstrøm ismaskin med kompressor (tilsvarende Wilfa sin, om du kjenner den), og etter to forsøk har jeg fortsatt ikke fått glatt is uten krystaller. Er det kanskje et hemmelig magisk triks man må kjenne til - tips? :-) eg kjøler ned ismassen helt før jeg har den i bollen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Dessverre kjenner jeg ikke til denne ismaskinen. Jeg bruker bare de med bolle med fryseelementer i, og de fungerer muligens litt annerledes. Beklager.

   Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.