onsdag 16. mars 2011

Muffins til St. Patrick's Day

St. Patrick's day er Irlands nasjonaldag. Den feires 17. mars og er til minne om landets skytshelgen St. Patrick. Overalt hvor det finnes irer, samles de 17. mars for å feste og feire dagen sin. Her i huset begrenser feiringen seg til en åpnet boks med Guinness-øl. Noe av boksen er brukt til muffinsene som det er oppskrift på nedenunder, resten heller jeg i mannen min senere i kveld.Muffinsene er deilig mørke og nesten silkemyke, med whiskeykrem på toppen. Oppskriften på selve muffinsene er hentet fra Smitten Kitchen, men jeg gjengir den - som vanlig når jeg henter oppskrifter annet steds - med egne formuleringer. For enkelhets skyld gjengis den i cups. Jeg har et genialt enkelt dl-mål hvor det også er angivelse av cups. Dermed bryr jeg meg ikke om å regne om fra cup til dl hver gang jeg finner en oppskrift hvor man bruker cups. For øvrig er 1 cup ganske nøyaktig 2,4 dl.

Dette trenger du
1 cup stout, jeg brukte Guinness
1 cup smør, dette er omtrent 226 gram
3/4 cup bakekakao
2 cups hvetemel
2 cups sukker
1 1/2 teskje bakepulver
2 store egg - det ble dermed ikke egg fra Julia idag
2/3 cup crème fraîche

Slik gjør du
Varm opp øl og smør i en gryte på middels varme. Tilsett kakaopulveret og pisk godt sammen. Sett til avkjøling. Bland det tørre i en bolle. Pisk sammen crème fraîche og egg. Tilsett etterhvert smør- og ølblandingen og pisk videre på lav hastighet. Ha til slutt i det tørre og pisk forsiktig til det hele er blandet sammen.
Fyll muffinsformer 2/3 fulle, bruk gjerne form i tillegg. Deigen rekker til 24 muffins.
Stekes på 200 grader varmluft i omtrent 15 minutter. Mulig de trenger litt lenger tid. Sjekk muffinsene med en kakepinne.

Det er viktig at de avkjøles skikkelig før man har på glasur.Glasur
Denne glasuren er en miks av ganache, som består av mørk sjokolade og fløte, tilsatt litt whiskey - for anledningen Jameson Irish - og en blanding av smør, philadelphia og melis. Jeg har ingen oppskrift, men gjorde følgende:
Jeg laget først ganache av mørk sjokolade og fløte. Varm fløten opp og tilsett grovhakket sjokolade. Ta gryten av varmen og la sjokoladen smelte mens man rører godt sammen. Jeg synes den trengte litt mer sødme, og tilsatte også litt melis. Tilsett også et par spiseskjeer whiskey og rør sammen.

Deretter laget jeg vanlig smørkrem med halvparten smør og halvparten kremost med nok melis til det ble stivt. Tilsett ganacheen når den er nesten helt avkjølt, men ikke for stiv. Smak deg til så den hverken blir for søt eller for alkoholisert. Det skal bare være en liten antydning til whiskeysmak. (Her er det selvsagt fritt frem; ønsker man masse whiskey, så tar man det.)

Ha glasuren over på en brødpose, klipp et passende hull og pynt de kalde muffinsene. Om du liker pistasjenøtter, kan man hakke noen nøtter og pynte muffinsene til slutt.Nytes den 17. mars mens tankene går til grønnkledde og Guinnessdrikkende irer på nasjonaldagen deres! Congratulations!

Forresten, én ting til. Jeg lovet dere å ikke poste flere muffinsinnlegg på leeeenge. Vel, enkelte løfter er til for å brytes, og dette er en av dem. Muffinsinnlegget, og selve muffinsene selvsagt, ble til i hurten og sturten i ettermiddag innimellom lekselesing, middagslaging, mating av hønene, eggplukking og kjefting på hundene. Jeg fikk lyst til å lage noe irskinspirert og *host* muffins var visst det eneste jeg kom på i farten. Iallefall det eneste ta-med-seg-på-jobb-vennlige. Så da ble det løftebrudd hos [kjøkkentjeneste] også, ikke bare i politiske kretser. Imidlertid har jeg fått med meg at det eneste som gjelder i slike situasjoner er å legge ansiktet i triste folder og BEKLAGE. Så dere: BEKLAGER!

11 kommentarer:

 1. Puuuh!
  Jeg så for meg muffins med irrgrønn topp da jeg leste om St.Patriks muffins, men disse, vel de høres skikkelig gode ut :D

  SvarSlett
 2. Kan da ikke sette muffinsene på vent! Er jo pga de herlige muffinsene dine at jeg fant denne bloggen :)

  SvarSlett
 3. Hihi du er tilgitt ;) De ser skikkelig gode ut!

  SvarSlett
 4. Jeg tilgir deg også :)

  Lenge til jeg blir lei av muffinsinnlegg :)

  SvarSlett
 5. Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG.

  SvarSlett
 6. Den irske whiskyen passer godt i kakebakst, fordi den er noe søtere og mindre røkt i smaken enn den skotske.
  Personlig foretrekker jeg Middleton eller Bushmills, men Jameson er heller ikke et dårlig valg.

  SvarSlett
 7. Har ikke guinness hjemme da. Men det går sikkert bra med en annen type av öl. Så lenge det er mörkt.
  Må prövers alltså :))

  SvarSlett
 8. Så veldig godt ut! Tror jeg må hinte til noen som kan lage til meg =)

  Den storkeskjeen trenger forresten en liten puss :P Fineste skjeen i verden!

  SvarSlett
 9. Ca. hvor mye fløte og hvor mye sjokolade går med i ganachen? Og tar det lang tid før den blir avkjølt nok?

  SvarSlett
 10. Passer godt i barnedåp og disse :-)
  Alle synes de var supergode, men kanskje litt skummelt at det var de små guttene som var mest begeistret?

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.