fredag 3. desember 2010

Rugdepaté

På kontinetet er rugde er ekslusiv matfugl. Det er en vadefugl som i utgangspunktet forlater Norge de kaldeste månedene i året. Rugdejakt regnes som både utfordrende og spennende. Man finner rugde i hele Norge, men det skytes flest rugder på kysten av Sør- og Vest-Norge, der de samles om høsten før de trekker til sydligere strøk. 


Vi har ofte rugde i fryseren fordi den er mannens fremste jaktobjekt. Jeg har alltid syntes rugde har hatt en litt for markant smak til at det er min favorittmiddag, men dette var virkelig en fin måte å utnytte kjøttet på og samtidig få en liten smakebit.Man trenger ikke rugde for å tilberede kjøtt på denne måten. Vi har en del gråtrost i fryseren, som også er et jaktobjekt i Norge. Jeg tenkte derfor jeg skulle teste den samme tilberedningsmetoden på disse fuglene. Å koke i fett er for øvrig en velkjent metode å tilberede og konservere kjøtt på.

Dette trenger du
To hele rugder
Bacon
Salt og pepper
Cognac

Her er fugleskrottene pakket inn i bacon
Slik gjør du
Rugden ribbes og pakkes inn i bacon. Deretter kokes fuglene i smør i en liten gryte i omtrent to timer. Det gikk med i overkant av en pakke med smør. Jo mindre gryten er, desto gjerrigere trenger man å være på smøret. Det viktigste er at hele fuglen er dekket av fett.
Rens deretter fuglene for alt kjøtt og fett. Legg dette sammen med baconet i en food processor. Tilsett i tillegg litt av kokesmøret, litt salt og pepper og en liten skvett cognac i blandingen. Det er i fettet den markante vadefuglsmaken finnes, så det er viktig å få med alt dette. Kjør massen nesten glatt.

Vi serverte patéen med litt rødbetsalat sammen med en tynn skive med hjemmelaget focaccia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.