mandag 22. november 2010

Førjulstiden innledes med rødbetsalat

Da er helgen avsluttet. Vi har feiret minstemanns bursdag, den femte bursdagen i rekken siden oktober. Her i huset kommer julestemningen snikende omtrent på denne tiden. Vi kan begynne å tenke julepresanger istedet for bursdagspresanger og det er mange matfristelser å gi etter for.


Det ble en helg spekket med matlaging, noe mer julete enn andre ting. Jeg tenkte jeg skulle opprette en ny kategori, "Jul", slik at det blir lettere å lete opp alle oppskriftene som har en forbindelse til jul - fjern eller nær. Første ut blir rødbetsalat, en frisk salat som i tillegg til å dekke smakssansen også er en fryd for øyet med sin skarpe farge. Den smaker best når den får stå noen timer før den serveres. Slik at den høyere enhet oppnås.


Dette trenger du
2 middels store rødbeter, kokt og skrelt (gjerne flere, dersom du ønsker det)
2 epler, skrelt
2-3 sjalottløk, hakket (evt. rødløk eller vårløk)
Saft av sitron, 1/2 til 1 - avhengig av hvor tørr sitronen er og hvor syrlig man foretrekker den
Salt og pepper
1/2 til 1 boks Crème Fraîche
2 spiseskjeer majones, gjerne hjemmelaget, men ikke nødvendigSlik gjør du
Kok rødbetene med skall. Jeg vasker de alltid skikkelig først. Grunnen til at det er greit å beholde skallet på er at fargen forsvinner i mindre grad ut i kokevannet når skallet beskytter rotgrønnsaken. Sjekk rødbetene med en skarp kniv. Koketiden varierer veldig etter størrelse, samt etter hvor "gamle" rødbetene er. Jo senere på høsten, desto lenger koketid. Etter at de er ferdig kokt legges de til avkjøling i gryten med kaldt vann. Skift vann etterhvert som det tar til seg varmen fra de nykokte rødbetene.

Finhakk løken. Jeg brukte foodprocessor. Ha løk, sitronsaft, litt salt og pepper i en bolle. Skjær eplene i små biter og bland dette med løken og sitronsaften. Skjær deretter rødbetene i små biter, omtrent som eplebitene.

Bland rødbeter, Crème Fraîche og majones med resten av blandingen. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer sitronsaft.

La det hele stå noen timer, slik at både smak og farge for satt seg skikkelig. Aller best er det å lage det dagen før det skal spises.

Salaten oppbevares kaldt, og holder seg omtrent så lenge som Crème Fraîchen ville overlevd.

Dette smaker kjempegodt til leverpostei eller annet kjøttpålegg - særlig på første juledag.

7 kommentarer:

 1. Så gott det ser ut ! :-)

  Här finner du massa julgodis :

  http://pernillawahlgren.se/taggar/julrecept

  / jenny

  SvarSlett
 2. En fin og enkel oppskrift. Har vært på jakt etter en slik nå i førjulstida. Denne skal absolutt prøves.

  Du skriver at koketiden varierer. Kan du gi et hint? Sånn ca størrelse/tid. Synes ofte at rødbeter blir overkokt.

  SvarSlett
 3. Hei Jan. Jeg ville startet på tyve minutter med mellomstore rødbeter, mindre for de helt minste. Da jeg laget denne varierte størrelsene, og jeg plukket rett og slett ut rødbetene etterhvert som de ble ferdige. Men som sagt, sjekk de mellomstore etter tyve minutter. :) Håper det var til hjelp.

  SvarSlett
 4. Takk for det! Tar med tips videre i matlagingen. :)

  Gratulerer for øvrig med en av Skandinavias mest leste matblogger.

  SvarSlett
 5. Bare hyggelig. :)

  Takk for gratulasjon, men jeg tror det er kortvarig lykke. Siden innlegget om minipizza var linket til på VG's nettsider gjennom hele forrige helg, skjøt telleren min i været. Det stabiliserer seg nok på et mer edruelig nivå etterhvert. :)

  SvarSlett
 6. Husk at nå er det mange som er blitt oppmerksomme på sidene dine og vil følge dem framover. Sponsoravtale neste? Lykke til uansett! :)

  SvarSlett
 7. Det er jeg selvsagt veldig glad for. Og får jeg tilbud om sponsoravtale, så skal jeg love å opplyse om det. :)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.