fredag 9. oktober 2015

Eltefritt brød med hvitløk og rosmarin

Som dere sikkert har skjønt har jeg testet ut mange varianter av eltefritt brød i det siste. Både fordi det er ekstremt enkelt, og ikke minst fordi det smaker så godt! Det er lett å slenge sammen en deig om kvelden, så har man til rundstykker, brød, pizza eller noe annet godt. Som her - brød med rosmarin og hvitløk. 


Dette trenger du
500 gram hvetemel
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann
2 -3 kvister fersk rosmarin
3-4 fedd hvitløk
Olivenolje


Slik gjør du
Bland sammen det tørre i en bolle og hell over væsken. Rør raskt sammen med en slikkepott og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Dette er en prosess som tar toppen 2 minutter, og kan lett gjøres om kvelden. Da er det enkelt å bake ut dagen etter på ettermiddagen.) Ha et forholdsvis stort stykke med bakepapir på kjøkkenbenken og dryss over et raust lag med mel. Hell deigen over på bakepapiret. Bruk en slikkepott eller eventuelt fingrene og brett deigen flere ganger over hverandre. Bland sammen knust og hakket hvitløk og hakket rosmarin med litt olje og smør mellom lagene. Legg deigen til slutt med skjøten ned. Husk å ha rikelig med mel under deigen. Deretter skal deigen hvile i ytterligere to timer. Sett ovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hviletiden, og la gryten eller formen varmes opp i ovnen. Om du bruker en leirgryte så må denne bløtlegges omtrent et kvarter i forveien. Når hevetiden er over skal deigen vippes over i formen - som da er varm. Brettekanten skal være opp. Det ser ikke spesielt fint ut, men tro meg, det blir både fristende og godt når det er ferdigstekt. Sett formen inn i ovnen og la den stå med lokk på de første 30 minuttene. Ta av lokket og stek brødet i ytterligere 15 minutter, med temperatur nedsatt til 220 grader. Avkjøl noe i formen, deretter på rist.

4 kommentarer:

 1. Bruker du kaldt eller lunket vann?

  SvarSlett
 2. Kan jeg bruke tre ulike grove meltyper?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å prøve seg frem med grovere meltyper, men jo mindre hvetemel, desto vanskeligere er det å få det til å heve skikkelig - er min erfaring. Men jeg har også grovere typer i bloggen. :)

   Slett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.