fredag 11. juli 2014

Kanel- og sjokoladesorbet

Kanel- og sjokoladesorbet er kanskje en merkelig kombinasjon, synes du. De fleste forbinder sjokolade med fløteis, men denne sorbeten er kompleks i smaksbildet, samt har et lettere uttrykk enn tunge fløteiskremer. Jeg har tidligere skrevet om sjokoladesorbet, du finner link her


I begynnelsen av juni var NRK Rogaland radio på turné i fylket mitt. Jeg hadde nettopp skrevet om iskrem i lokalavisen, og Ettermiddagslokalen ville snakke med meg om is. Gulp, tenkte jeg, fordi erfaringen min med hjemmelaget is tross alt er litt begrenset, og jeg mildt sagt har et noe slumsete forhold til oppskrifter. Etter at jeg hadde reflektert litt over det med hjemmelaget is, fant jeg ut at jeg helt ubevisst hadde beveget meg vekk fra de kjemiske teoriene på iskremområdet - jeg har nok konsentrert meg mest om litt ulike smakskombinasjoner. Uansett, jeg skulle ha med meg iskrem til utestudioet og valgte å lage denne sorbeten. Både fordi jeg har laget sjokoladesorbet flere ganger tidligere med stort hell, og fordi jeg er veldig glad i kombinasjonen kanel og sjokolade. So, here goes. 

Dette trenger du
5,5 dl vann
200 gram sukker
75 gram kakao
175 gram mørk sjokolade, jeg brukte 70 % sjokolade
En klype salt
1/2 ts vaniljeekstrakt (kan utelates)
1 ts kanel

Slik gjør du
Ha vann i en romslig gryte. Tilsett kakao, sukker og salt. Pisk godt sammen og fortsett med lett visping mens alt koker opp. La det koke ett minutts tid, hele tiden mens man visper.

Ta gryten av varmen og tilsett hakket sjokolade. Rør videre til sjokoladen er smeltet. Tilsett deretter vaniljeekstrakten og kanel. Pisk massen godt sammen og sett den deretter kaldt. Nå skal den avkjøles helt, helst over natten. Massen vil stivne noe. Om du har iskremmaskin, skal denne benyttes når sorbetmassen er fullstendig kjøleskapskald. Rør det godt opp før det has i maskinen. Jeg synes det tok litt lenger tid å få sorbeten stiv enn ved vanlig egge- og fløtebasert is. Sorbeten has deretter i en boks før den settes enda noen timer i fryseren for perfekt konsistens.

Om du ikke har iskremmaskin, settes bollen med sorbetmasse i fryseren når den er kjøleskapskald. Rør godt omtrent hver halve time til sorbeten er nesten stivnet.


Advarsel: Denne er farlig god. I tillegg egner den seg ypperlig til dessert etter tunge måltider - dersom du ønsker noe lett, men samtidig er typen som liker søte avslutninger på måltidet. Langt fremskreden avhengighet kan derfor raskt forekomme. Og for meg som elsker sjokoladens hemmeligheter var det en glede å oppdage at man kunne frembringe en såpass kompleks sjokoladesmak med forholdsvis ordinære ingredienser. Sammen med kanel blir det enda bedre enn den rene utgaven med sjokolade. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.