søndag 27. januar 2013

Hønene på Planen

Det er lenge siden jeg har skrevet om hønene mine.


Hønelivet går sin gang i hagen vår. For tiden er det fem stykker, to sorte, én grå og to gyldne. Den eldste, Julia, har vært hos oss siden vi fikk høner første gang for flere år siden. Hun har levd seg gjennom dager i det første hønsehuset vi hadde, kjøpt på tilbud på FK-butikken, fått huset oppgradert av en vaskekte interiørarkitekt, kjent varmelampens milde hånd den første vinteren, fått Det Stive Blikket flere ganger, og til og med fått lov til å leve det ut noen utvalgte ganger, mistet sin surrogatsønn for øksa, blitt utnevnt til Sjefshøne og Yndlingshøne av hanen vi fikk i hus for en stund siden - som fikk navnet Kjell.

I bunn og grunn fått leve et skikkelig godt hønseliv, med andre ord. Hun sparker fremdeles livlig på plenen hver dag, er litt falmet i kammen, men legger sine daglige egg med bestemt mine. Ingen grunn til å ta henne ut av produktive rekker ennå, med andre ord.


Og jammen legger de ikke egg. Selvom det er vinter og høner egentlig ikke legger egg på denne tiden. Men når de har varmelampe og ellers trives godt, kommer det egg jevnlig.  

Mer om hønelivet HER, om noen interesserer seg for intetsigende hønsekakling.


Her er undertegnede med en av de gyldne hønene, bildet er tatt av fotograf Hugo Lütcherath. Som du forøvrig også kan finne på Facebook om du er interessert i kule og annerledes bilder.

God søndag til dere! Jeg lager knekkebrød, som kommer på bloggen om litt. Forsåvidt samme oppskrift som sist, men med en liten vri.

3 kommentarer:

 1. Å det er så fint å lese om hønene. Takk for at du er så snill mot dem. Gøril

  SvarSlett
 2. Hei
  Nå har jeg lest litt her inne om hønene dine og det å ha høner i hagen. Dette er nemlig noe jeg går å drømmer litt om. (Må riktignok jobbe litt mer med mannen før han er helt på gli, men det kommer seg ;) hehe) Jeg kunne tenke meg å hatt noen høner gående i hagen men tenker en del praktisk rundt det, om det rett og slett egner seg for meg/oss. Og lurer derfor på om du kan hjelpe meg med noen spørsmål :)
  Vi bor i et boligfelt, mest eldre som nærmeste naboer, så regner med at de ikke vil ha så mye imot det - så det er ikke problemet. Men vi har en ganske liten hage. Rundt 500kvm. Planen er i sommer å få hele gjerdet inn da jeg vil ha en "tett" hage, og det er uavhengig av høner eller ikke. Men vi skal også ha basseng i hagen - dette har jeg lovet ungene så vil ikke vike fra det. Vil det bli et problem med høner? Vil de komme til å hoppe ut i vannet? Bassenget blir bygd inn i en terasse som med trappetrinn vil være ca 50cm over bakken.
  Jeg er også en veldig "hagekjær" type, så det er en del roser, trær og noen bed (mest blomster i potter) rundtom, og lurer egentlig på om hønene vil ødelegge dette?
  Samt om det vil bli mye avfall av de rundt i hagen slik at det ikke vil egne seg å gå uten sko?
  Jeg tenker små høner - men av en type som vil gi oss litt egg - det er jo hovedgrunnen til at tanken om egne høner er kommet da jeg får frysninger av hvordan mange av produksjonsdyrene har det og vil bli selvforsynt på egg - noe vi spiser mye av :)
  Dette ble mye - men det ser ut som at du har litt erfaring med høner i hagen så jeg måtte bare høre! :)

  SvarSlett
 3. Hei Lene-Marie! Jeg skal forsøke å svare deg så godt jeg kan. :) Jeg vet ikke om du har lest innlegget Hønsehold i hagen, men det ligger link til det på høyre side i bloggen. Anbefaler det, der står det en del om å ha høner i hagen. Hønene våre er av rasen dvergcochin. De holder seg innenfor gjerdet, og går heller ikke ut selvom porten står åpen og de teknisk sett kommer seg ut. Bare dersom de blir skremt av noe - da hender det at de fyker ut gjennom åpninger i gjerdet - men de finner alltid veien inn igjen. Vi har hatt klassiske egghøns også - hvite hybrider, italienske typer, som er alet frem for å legge flest mulig egg, og disse er langt mer eventyrlystne. De måtte vi rett og slett kvitte oss med, siden de rømte over gjerdet så fort de fikk anledning.

  Hvis hønene skal gå løs i hagen, er 500 kvm mer enn stort nok, de aller fleste har jo høner i et hønsehus med egen luftegård som er mye mindre enn det. Når det gjelder basseng, så har jeg ingen erfaring med det, men kan ikke tenke meg at hønene vil forsøke å bade. De bader bare i sand. :) Men som sagt, har ingen erfaring med akkurat det. Jeg har ingen ambisjoner om å ha en fin hage, for med høner så blir det både rot og masse gjødsel rundt omkring - særlig dersom de skal gå fritt. Det går forsåvidt an å plukke opp, dessuten er det supert til plenen, men vi går ikke mye barbent rundt på plenen hos oss, for å si det sånn. Du kan også risikere at de spiser av blomstene dine, men fordelen er at du ikke vil ha en eneste løvetann igjen i hagen - den har iallefall våre høner utryddet for lengst! Vi har høner mest for kos, og selvsagt for å få egg. Men om hovedgrunnen til å skaffe høner er å være selvforsynt med egg, så er ikke dvergcochiner nok. De legger i perioder egg hver dag, men de er også veldig glade i å ruge, og når de legger seg på eggene så kan produksjonen stoppe helt opp i mange uker. Vi har nå fem høner, og får kanskje i snitt 1-2 egg hver dag. I perioder mer, kanskje opptil 5, i perioder ingen. Så jeg kjøper alltid masse egg ved siden av. Det er dessverre sånn at man må drive langt mer effektivt enn det vi gjør for å få nok egg til en eggeglad familie på fem. Men de eggene vi får smaker supergodt, og brukes med stor glede! Dvergcochiner bør også få lov til å ruge ut egg innimellom (synes iallefall jeg), men da må man selvsagt ha hane, og det er kanskje ikke aktuelt for dere. Det er imidlertid mulig å få tak i befruktede egg. Det er litt styr med kyllinger, men hønene passer godt på barna sine. Vi har hane, og har også levert egg til andre som har høner uten hane, slik at de får ruge frem kyllinger. Håper dette var svar på spørsmålene dine, du kan også sende meg en mail om du ønsker det, se adressen på bloggens høyre side, øverst.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.