mandag 21. januar 2013

Appelsindessert med krem og crumble

Visste dere at blodappelsiner skiftet navn til røde appelsiner for noen år siden? Og at salget doblet seg fra det ene året til året etter? Merkelige greier, synes jeg. De smaker jo så godt enten de heter blodappelsiner eller røde appelsiner.

Uansett, det er sesong for de røde appelsinene for tiden, så de er enkle å få tak i.


Dette er en dessert jeg har laget flere ganger. Sannsynligvis ble den til en gang vi fikk besøk på hytta uten at jeg hadde fått detaljplanlagt menyen. Appelsiner er noe vi som regel tar med oss på fjellet, det samme gjelder krem (tyrkisk yoghurt eller litt pisket crème fraiche kan også brukes). Dessuten har vi alltid et lite utvalg av nøtter i skapet. Og da trenger man faktisk ikke mer for å få en frisk og god dessert.

Dette trenger du
Appelsiner, 1-2 pr. pers.
Kremfløte
Vaniljestang (kan droppes, men ser så fint ut og smaker veldig godt)
Honning etter smak
Smør
Brunt sukker
Valnøtter
Sesamfrø


Slik gjør du
Lag ferdig appelsinfiletene. Dette gjør man ved å først skjære av begge endestykkene på appelsinen og deretter skjære av skallet med en skarp kniv. Også alt det hvite skal vekk. Hold appelsinen som en ball i håndflaten og skjær ut hver enkelt filet. Dette er nokså tidkrevende, men det er er definitivt verdt strevet. Hold appelsinen over en bolle når du skjærer ut filetene,  slik at all saften renner ned i bollen. Skvis deretter ut resten av appelsinsaften.
Grovhakk valnøttene. Ha litt smør i en panne og rør inn brunt sukker med en tresleiv. Rør sammen til det er karamellisert og tilsett valnøttene og sesamfrø. Legg det over på en tallerken og la det stivne. Hakk det opp med en gaffel før det stivner helt, slik at det kan brukes som strø over kremen. Pisk krem sammen med vaniljefrø og litt honning (eventuelt melis eller vaniljesukker).
Anrett appelsinfileter i serveringsglass og legg en klatt krem på toppen. Dette må gjøres rett før servering. Dryss over litt nøttehakk på toppen og server. Om man vil variere, kan man selvsagt servere med litt revet mørk sjokolade, man kan skifte ut krem med yoghurt eller man kan tilsette smak i appelsinjuicen, for eksempel koke inn sammen med en kanelstang. Jeg liker den imidlertid naturell. Pass bare på at juicen er søt nok. Det pleier den definitivt være på denne tiden av året, og særlig dersom man bruker vanlige appelsiner. De røde kan imidlertid være litt surere i smaken, men jeg synes ikke de er verre enn at de går godt sammen med litt krem og dryss av nøtter.

HER er forresten en liten you tube-film om hvordan man lager appelsinfileter.

1 kommentar:

  1. Dette så veldig godt ut! Blodappelsin er det sjelden jeg kjøper, men denne oppskriften frister :-)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.