mandag 28. november 2011

Hjemmelaget vaniljesukker

Det er snart desember og noen har kanskje begynt å bake til jul. Julebaksten fortjener skikkelige råvarer, synes jeg, blant annet ekte vanilje. Vanilje smaker fantastisk, det er bare synd vi blir lurt til å tro at smaken av vanillin er skikkelig vanilje. Det vi ofte får servert som "vanilje" er ikke egentlig vanilje, det er et tilsetningsstoff som heter vanillin. Kjemisk fremstilt for å smaksette det vi idag forbinder med den mer naturlige smaken vanilje.


Jeg liker smaken av ekte vanilje langt bedre enn den litt mer syntetiske vanillin-smaken. Derfor bruker jeg også vaniljestang i en rekke ting jeg lager. Men det går også fint an å lage sitt eget vaniljesukker. Denne metoden er absolutt den enkleste - man tar rett og slett melis over på et glass, skraper ut frøene fra to vaniljestenger, blander dette med melisen og legger deretter stengene over på glasset. Da tar etterhvert melisen til seg smaken som sitter i stengene. Hver gang jeg bruker vaniljefrø i bakverk eller dessert, legger jeg bare stangen over på glasset med melis. Enkelt og greit og ganske rimelig. Dessuten er det en veldig koselig liten gave, hjemmelaget vaniljesukker på et fint Norgesglass eller en annen koselig beholder.

Det går også fint an å lage vaniljesukker ved å kjøre sukker, gjerne ekstra finkornet sukker (Tate & Lyle har ekstra finkornet), og vaniljestang i en foodprocessor. Deretter siles sukkeret slik at bitene med vaniljestang enkelt kan fjernes. Sukkeret has på tett beholder og brukes som erstatning for vanlig vaniljesukker.

HER er forresten en oppskrift på vaniljeekstrakt, dersom du har lyst til å prøve det også.

1 kommentar:

  1. God idé å lage sitt eget vaniljesukker. Fin blogg du har. Har lagt den til som link på bloggen min, My Little Kitchen. Sjekk den ut her: http://mylittlekitchen-thea.blogspot.com/

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.