søndag 27. november 2011

Brune pinner, andreakaker osv.

De aller beste julekakene har det kjedeligste navnet; brune pinner. Imidlertid har jeg etter litt klaging på Facebook funnet ut at kjært barn har mange navn. Blant dem er andreakaker, kolakaker, Berits brune pinner (som i anledning dagens vær passer ypperlig). Det er dessuten første søndag i advent i dag og lysestaken lyser med ett lys. Ute er det et forrykende vær og til og med hønene har gjemt seg i huset sitt. Det skjer ikke så ofte.Uansett navn, disse kakene er fantastisk gode og relativt lettvinte å lage. Jeg søkte litt rundt på nettet og hvert eneste søk på "brune pinner" ga meg denne oppskriften. Den er altså ikke utviklet av meg, men fremgangsmåten beskrevet med egne ord.

Dette trenger du
Dette er oppskriften til deig som passer til en stekeplate. Dersom du vil lage to stekeplater, dobles oppskriften.

200 gram sukker
200 gram smør
1 eggeplomme
2 ts vaniljesukker eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
4 ts kanel
1 ts natron
300 gram hvetemel
1 stor spiseskje mørk sirup

Eggehvite til pensling
Rårørsukker
Hakkede mandler

Slik gjør du
Pisk smør og sukker hvitt. Varm sirupen opp slik at den lett lar seg røre inn i deigen. Tilsett resten av ingrediensene og rør godt sammen. Om deigen virker for løs, kan den legges en liten stund i kjøleskapet.

Del i seks emner og rull dem i like lange ruller som stekeplatens langside. Legg alle på ett brett og trykk rullene lett sammen med fingerflaten. De skal nesten gå i hverandre. Pensle med pisket eggehvite og strø over rikelig med rårørsukker og hakkede mandler. Jeg bruker ferdige skivede mandler som jeg hakker lett.

Stekes på midterste rille i 200-225 grader i 10-15 minutter. Kakene skal være lett gjennomstekte. La kakene avkjøle litt etter at det er tatt ut av ovnen og skjær dem deretter i skrå skiver. Avkjøl på rist.

5 kommentarer:

 1. Brune pinner er så godt! En julekake jeg først ble kjent med i voksen alder, men den gikk rett inn i repertoaret. Skal bake jeg også, når jeg bare finner en butikk med smør. Smørmangelen har nemlig spredd seg hit også, så når vi finner, tenker vi å gjøre som alle andre. Hamstre. Ikke rart det blir smørmangel...

  SvarSlett
 2. Jeg bakte disse i forrige uke, men min oppskrift heter kanelstenger. Kjært barn har mange navn.

  Jeg hadde ikke sirup, så det ble honning i stedet. Og så brukte jeg hornsalt som hevingsmiddel. Det beste til tørre kaker synes jeg.
  Rullene flyter ganske mye ut, så jeg hadde bare tre ruller på plata.

  Nå gjelder det å klare å holde seg så kakeboksen ikke blir tom på et blunk! :)

  SvarSlett
 3. hehe... min mor heter Berit.
  Dette har vært den eneste julekaken hun baker i alle år.
  Generelt sett er hun ikke flink til å bake eller lage mat.
  Jeg har alltid tenkt at dette er den kjedeligste kaken på julefatet...
  ...men når du sier det - den er jo egentlig veldig god!
  Tror jeg prøver meg på disse denne julen.
  ...med din oppskrift
  ...under navnet kolakaker;-)
  C

  SvarSlett
 4. da har jeg akkurat tatt ett brett med brune pinner ut av ovnen :) hadde ikke mandler, men valnøtter fungerte finfint! god helg til deg!!

  SvarSlett
 5. Kjempegodt!! Har prøvd brune pinner før, men bare blitt skuffet. Denne oppskriften var enkel og resultatet ble veldig bra. Flott blogg - kommer nok til å prøve flere oppskrifter fra siden din.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.