tirsdag 10. mai 2011

Dampede blåskjell med fløte og tomat

Jeg har siklet over blåskjellnettene i butikken min de siste dagene. Idag klarte jeg ikke gå forbi uten å plukke med meg et par stykker. Det ble sammen med ovnsstekte poteter, nybakt brød og aïoli til deilig middag til to voksne i familien. Med et par glass vin hadde det blitt fest i tillegg. Dessverre rakk bare resteslanten i flasken til selve dampingen. Flaks for meg at blåskjell er lettvint mat, for da kan vi ha det til middag snart igjen - en dag jeg har planlagt å svinge en tur innom polet i tillegg.
Jeg laget en tomatbasert gryte. Om du kun ønsker hvitvinsdampede, finnes det oppskrift HER. Da kan du også lese om hvordan det gikk da svigermoren min og jeg skulle ut i kulden og plukke skjell tidligere i vinter.


Dette trenger du
Blåskjell - 1 nett (i underkant av 1 kg) holder til to personer til middag
2-3 sjalottløk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
1-2 dl hvitvin
1 boks tomater
1 spiseskje tomatpuré
ca 1 dl fløte, eller mer om ønskelig
1 stor bunt bladpersille

Slik gjør du
Varm opp en stor gryte. Fres hakket løk og hvitløk i litt olje og sett deretter opp varmen kraftig. Tilsett vasket og rensede blåskjell og hvitvin og legg på lokk. Sjekk etter et par-tre minutter om blåskjellene er ferdig. De som har åpnet seg er ferdige, de som ikke har åpnet seg skal kastes. Ta gryten av varmen og tilsett tomater, tomatpuré og litt fløte. Bland sammen og la det koke opp. Tilsett masse hakket bladpersille ved servering. (Ekstra koselig var det å plukke bladpersille fra egen hage.) Denne retten er god med litt smak av chili også, eller med mer smak av vårløk eller purre. Putt i det hjertet eller magen begjærer.


Ovnsbakte poteter laget jeg etter DENNE metoden. I tillegg hadde jeg litt fersk timian over potetene.

Og hvis noen vil lage sin egen aïoli, finnes oppskrift HER. Den blir enda mer spennende, gulere og bedre med litt safran, slik som avbildet under.


Forresten var øyet langt mer sulten enn magen i dag, så jeg hadde masse blåskjell igjen. Hva jeg gjorde med dem, kan du lese om i morgen.

1 kommentar:

  1. Åh, dette tror jeg blir fredagsmiddagen denne uken :) Har aldri hatt tomat i skjellene, det må prøves!

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.