søndag 22. mai 2011

Dagens focaccia med fetaostterninger


Dagens focaccia ble klappet ganske flat og toppet med terninger av fetaost, samt litt av oljen ostebitene lå i.

Her er oppskriften, klippet direkte fra et tidligere innlegg:

Dette trenger du
8 dl hvetemel
4 dl lunkent vann
25 gram gjær
2 klyper Maldonsalt
1 god skvis honning (ca 1 spiseskje)
1 god klunk olje (2-3 spiseskjeer)
Fetaost i terningerSlik gjør du
Ha mel, salt, honning og olje i en bakebolle. Rør ut gjæren i lunkent vann og bland dette sammen med melet. Jeg rører alt godt sammen med en slikkepott eller lignende, og lar deretter kjøkkenmaskinen gjøre eltejobben. Deigen bør eltes i omtrent ti minutter. Deigen skal ha nokså løs konsistens, nesten slik at den renner litt utover og den skal også se "silkemyk" ut. Erfaringen min er at det skal lite til for at deigen blir for løs eller for fast. Man finner etterhvert ut hva som er den perfekte konsistens, så prøv dere frem.

Sett deretter deigen til heving på lunt sted med plastfolie over bollen i 40-50 minutter.

Smør en bakeplate med olje og hell deigen over på denne etter endt hevetid. Den skal ikke dekke hele bakeplaten, men den skal være så løs at den renner litt utover. Det er viktig å smøre bakeplaten skikkelig med olje, dette bidrar til å lage sprø bunn. Om man velger å bruke bakepapir er det vanskelig å få til sprø bunn.

Bakeplaten med deig skal også settes til heving. Heves i omtrent 20 minutter, eller til man ser at deigen har løftet seg. Varm opp ovnen til 250 grader eller mer. Før deigen settes i ovnen ringler jeg over rikelig med god olivenolje og trykker fetaostebitene lett ned i deigen. Jeg bruker alltid varmluft når jeg lager focaccia. Senk temperaturen til 200 grader når focacciaen settes i ovnen.

Stekes i 20 minutter, eller til man ser at focacciaen er gylden.

For at bunnen skal beholde sprøheten er det viktig å legge focacciaen over på rist umiddelbart etter at den er tatt ut av ovnen. Jeg løsner den med en bred metallstekespade og legger den til avkjøling.

Nytes straks den er avkjølt nok til at man klarer å sette tennene i den.

Det fine været ble til regnvær lite egnet for sykkelturen vi hadde pønsket ut. Som trøst har jeg satt kje i ovnen til braisering. Det skal bli til pastasaus til middag senere idag. Oppskrift for de tålmodige etterhvert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.