mandag 6. desember 2010

Myke honningkaker

I gamledage gav man honningkaker til den man holdt af.
Står det med vakker håndskrift på en lapp som ligger i kjøkkenskapet sammen med oppskriften på honningkaker. Lappen er skrevet av søsteren min, og dette er kaker jeg har bakt i mange år. Riktignok er det noen år siden sist, men det er likefullt kaker jeg forbinder med jul. De er runde og myke og smaker søtt av honning. Det smarte er at man kan skifte ut smakstilsetningene etter humør. Denne gangen hadde jeg tranebær og mandler, en annen gang har jeg hatt hakket sjokolade, hakkede tørkede aprikoser og rosiner. Kjenn etter hva du har lyst på og slå deg løs!Dette trenger du
250 gram honning
250 gram sukker
250 gram smør
5 eggeplommer
2 ts bakepulver
1 ts hornsalt
700 gram hvetemel
2 ts kanel
2 ts nellik
2 ts kardemomme
50 gram hakkede mandler
2 never tørkede tranebær, hakket

Glasur:
Melis
Eggehviter
1 spiseskje romSlik gjør du
Smelt honning, sukker og smør i en gryte på svak varme, og sett deretter til avkjøling. Bland mel, bakepulver, hornsalt, krydder, tranebær og mandler i en stor bolle. Tilsett eggeplommene i honningblandingen én og én.

Bland det våte i det tørre og elt sammen. Jeg bruker K-kroken på Kenwoodmaskinen min.

Deigen skal bli smidig, og lett å få av fingrene.

Form deigen til kuler med en iskremskje på stekeplaten og trykk de deretter lett sammen. De må settes med god avstand på platen. De skal stekes midt i ovnen i omtrent ti minutter på 170 grader. Pass godt på, de skal heve litt og slippe platen før de tas ut av ovnen.

Pynt med melis, eller behold de som de er. Jeg pyntet noen denne gangen, men beholdt en hel del uten melis også.

8 kommentarer:

 1. Disse så gode ut. Er det det samme om man bruker lynghonning eller vanlig honning? Vil lynghonning gi en annen smak?

  SvarSlett
 2. Det vet jeg faktisk ikke. Jeg pleier bare å bruke vanlig honning. Men om smaken på honning varierer veldig, vil jeg tro at dette innvirker på smaken på kakene også, siden det er såpass mye honning i oppskriften.

  SvarSlett
 3. Åh, de så gode ut! Da jeg var liten og på bytur, måtte vi alltid innom bakeren for å kjøpe honninghjerte. Det var myke, saftige honningkaker med lett kryddersmak og sjokoladetrekk. Tro om disse kan ligne? Jeg må teste :)

  Nydelige bilder!

  SvarSlett
 4. Flotte bilder, fristende oppskrifter og regelmessige oppdateringer. Akkurat slik en god matblogg skal være!

  SvarSlett
 5. Jeg har laget honningkakene dine, og de ble kjempegode! Har fylt en boks, så nå er jeg litt nærmere å ha sju slag til jul. Har skrevet litt om kakebaksten her: http://e-stoff-fri.blogspot.com/2010/12/ja-takk-begge-deler-marianne-lager.html

  Liker bloggen din veldig godt, særlig at du har fokus på hjemmelaget mat. Alltid hyggelig å lese på.

  SvarSlett
 6. De ble gode! Første brettet ble litt for mye stekt og litt tørre, men de neste ble perfekte :)

  SvarSlett
 7. Disse ble bare kjempegode! Jeg var litt skeptisk for de luktet veldig kardemomme når jeg holdt på med deigen, men de ble skikkelig "julete". Søte, men ikke kvalmende, myke og luftige.

  Deilig!

  Og så er oppskriften stor nok til å fø en hel hær.... ;)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.