fredag 18. mars 2016

Sjokoladeknuter med peanøttsmør

Sjokoladeknuter smaker som kjent supergodt, og det blir enda bedre med litt peanøttsmør. Dette er en artig vri på gjærbaksten dersom du har lyst på litt variasjon. Bruk gjerne crunchy peanøttsmør for ekstra god smak, og om du bare elsker peanøtter, så kan du hakke noen salte peanøtter og drysse over i tillegg. For hard core varianten. God helg til alle!Dette trenger du
Til ca 22 knuter

1 kg hvetemel
150 gram melis
3 dl melk
3 dl vann
ca 40 gram fersk gjær eller en pose tørrgjær
1 egg
150 gram smør
3-4 klyper havsalt
2 ts kardemomme

Fyll:
1/2 boks crunchy peanøttsmør
ca 100 gram hakket sjokolade
Egg til pensling

Slik gjør du
Kok opp melk, smør og melis. Tilsett vannet og avkjøl til fingertemperatur. Pisk forsiktig inn egget, og rør ut gjæren. Bland mel, salt og kardemomme i en bakebolle, bland sammen og tilsett deretter væsken. Rør lett sammen med en slikkepott og elt deigen i minst 15 minutter – helst i en kjøkkenmaskin. Sett deigen til heving med plastfolie over bollen på lunt sted i én time.
Sett ovnen på 200-220 grader. (Jeg bruker varmluft fordi jeg kjenner ovnen best med varmluft. Bruk det du pleier.) Del deigen i to og kjevle ut to rektangler. Smør utover peanøttsmør i et tynt lag og dryss over hakket sjokolade. Brett over og skjær strimler av deigen. Strimlene brettes enda en gang, tvinnes lett, knytes sammen og legges på et stekebrett med bakepapir. La knutene etterheve omtrent 20 minutter. Stek på midterste rille i ca 10-15 minutter til de ser gylne og fine ut. Om det ser ut som knutene blir litt brent på toppen uten at de er gjennomstekt, legg over et bakepapir for beskyttelse. Avkjøl på rist. Pynt eventuelt med melisglasur om ønskelig.

Jeg har tidligere testet ut ulike deiger til søt gjærbakst, og denne deigen er den aller mest vellykkede. Forskjellen på denne og andre oppskrifter er at melkemengden er halvert, og det er brukt vann, og at melk og smør kokes opp før det avkjøles til fingertemperatur og blandes med gjær og resten av ingrediensene. Samt at jeg bruker melis istedet for sukker. Grunnen til at bollene blir luftige med denne metoden er angivelig at melkeprodukter inneholder et enzym som hindrer gjæren i å gjøre hevejobben sin. Dette enzymet ødelegges ved koking. All melk vi kjøper er pasteurisert. Det betyr at melken har vært varmet opp til en temperatur på ca 70 grader for å hindre bakterievekst. Dette er ikke tilstrekkelig til å få til den ønskede effekten når man baker boller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.