onsdag 28. oktober 2015

Oksehalekraft

Det går rykter om at den absolutt aller beste kraften får man av oksehale. Vel, det er ikke bare rykter, det er den hele og fulle sannheten. Problemet er kanskje at oksehaler ikke finnes på hvert gatehjørne, man må minst til slakteren eller en velutstyrt dagligvareforretning for å få tak i det. Om du ser en oksehale, så få den med deg hjem, jeg lover deg at du aldri kommer til å angre. Av denne halen ble det kraft, som igjen ble brukt til oksehaleragu sammen med kjøttet som jeg plukket fra halen da kraften var ferdig. Oksehaleraguen kommer i eget innlegg i morgen. 


Har jeg sagt at jeg elsker å koke kraft? Ja, det har jeg vel. Det er noe veldig tilbakelent og ujålete med å koke kraft. Ikke bare får man edle dråper som kan brukes videre på kjøkkenet, men sørger for bærekraftig bruk av de dyrene som tross alt må bøte med livet for at vi skal få kjøtt på tallerkenen. Oksehalen er definitivt en slik stykningsdel som føles godt å benytte seg av i havet av rene kjøttstykker i butikken. Alle kan tross alt ikke leve på biff. Jeg tar gjerne halen. 

Beregn god tid på kraftkokingen, jo lenger tid i gryta, desto bedre smak oppnås. Men har du ikke timevis til disposisjon er litt alltid bedre enn ingenting. 

Dette trenger du
1 oksehale skåret i skiver
2 store gulrøtter
1/2 purre
1 løk
1/2 sellerirot
Pepperkorn
Laurbærblad


Slik gjør du
Brun halestykkene i langpanne på 250 grader i ca 20 minutter. Ha ben og stekesjy over i en stor gryte. Hell over vann til det dekker bena og tilsett pepper og laurbærblad. La det koke opp. Kutt deretter grønnsakene i store biter og ha det over i gryten. Nå skal det koke en lang stund, gjerne opp til syv timer. Om du ikke har så mye tid til rådighet, så blir det også god kraft etter et par-tre timer. Deretter skal kraften siles og kokes inn - eventuelt med rødvin. Når kraften har kokt inn til en tredel (litt avhengig av hvor mye væske man har brukt i utgangspunktet) er den ferdig. Det går også an å redusere enda mer, slik at kraften kan fryses i isterningsposer og brukes nesten slik man bruker buljongterninger.

Under hele prosessen er det viktig å skumme kraften. Dette betyr at man fjerner skummet som legger seg på toppen av kraften. Det er også mulig å fjerne fettet som legger seg på toppen av gryten, dersom man legger inn et ekstra trinn hvor man setter ferdigsilt kraft i kjøleskapet over natten. Da gjøres dette enkelt ved å skrape av fettet som legger seg på toppen og stivner når det blir kaldt.

Spar på oksehalestykkene når kraften er ferdigkokt. Kjøttet skal deretter plukkes av og brukes til oksehaleragu. 

1 kommentar:

  1. Hva gjør du med fettet du tar av dersom du legger inn trinn med kjøleskap over natten?

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.