tirsdag 27. oktober 2015

Aïoli eller hvitløksmajones

Hjemmelaget aïoli, eller hvitløksmajones, som jeg liker å kalle det, er supergodt! Det blir stadig fremsatt krav fra noen av husstandens medlemmer om at jeg skal lage en porsjon. Det er nemlig vanskelig å gå tilbake til kjøpeutgaven når man først har spist seg kresen på hjemmelaget versjon. Hvitløksmajones er rett og slett bare majones tilsatt hvitløk. Personlig liker jeg at det ikke er altfor dominerende hvitløkssmak, og jeg synes mange av oppskriftene jeg ser inneholder for mye av den smaksrike løken. Men du finner raskt ut hva du foretrekker, så følg din egen smak. 

Dette trenger du
3 eggeplommer
3 dl solsikkeolje 
1 ts dijonsennep
Saft fra en halv sitron (eller hvitvinseddik)
1 fedd hvitløk
Eventuelt salt

Slik gjør du
Det er viktig at eggeplommene og oljen er romtempererte. Jeg oppbevarer som regel alltid eggene i romtemperatur, men om dine ligger i kjøleskapet er det veldig viktig å romtemperere dem først. Oljen oppbevares også i romtemperatur her i huset, så jeg trenger ikke planlegge. Temperering av egg og olje er viktig for å unngå at det skiller seg. Skill derfor eggeplomme og hvitte dersom du vil at det skal gå fortere, plommen tempereres raskere dersom den er skilt enn inni skallet.

Begynn med å piske eggeplommene. Tilsett sennep og fortsett piskingen. Når man bruker såpass med sennep synes jeg ikke det er nødvendig med salt, men her kan det være lurt å smake seg frem. Sennepen setter igang en emulsjonsprosess i eggeplommene - og det er derfor jeg tilsetter sennepen med en gang.  Hell dråpevis (eller i en tynn, tynn stråle) oljen i eggeplommene under pisking. Det skal etterhvert bli til en stiv masse, og når halvparten av oljen er tilsatt kan man øke mengden noe. Press tilslutt en halv sitronen og pisk saften inn i majonesen. Tilsett finrevet eller presset hvitløk. 

Det beste er å smake seg frem når den har stått litt - eller gått opp i en høyere enhet som jeg sier når ingrediensene har fått tid til å virke sammen. Etterhvert finner man ut nøyaktig hvor mye sennep, sitron og hvitløk man foretrekker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.