onsdag 20. mars 2013

Suksessterte eller gul påskekake

Tiden går jaggu fort når man har det gøy!

Eller, det var så feil som det kunne bli. Jeg har ikke hatt det gøy, og tiden går ikke fort, det er bare blitt så altfor lenge siden jeg har oppdatert Kjøkkentjeneste med nye innlegg. I skrivende stund sitter jeg med nyoperert kne og synes kraftig synd på meg selv. Menisken er stusset, løse biter i kneet er fjernet og tilbake sitter jeg med postoperasjonssmerter og et stort håp om å bli bra. Prognosen var iallefall lovende, skal jeg tro på ham som foretok inngrepet. Og det er iallefall et godt tegn! Så får jeg heller sitte her og synes synd på meg selv enda noen dager før det er skjerpings og opp på sykkel og på med ski igjen.


Nok om knærne mine. Det er snart påske. Og til påsken hører god mat på bordene. Hos oss settes påskemenyen sammen etter innfallsmetoden og hva som faktisk er tilgjengelig i fryseren. Om det fremdeles befinner seg et lammelår der, blir det stort sett spist rundt disse tider. Lam og påske hører liksom sammen. Men det var igrunn ikke lam jeg skulle skrive om idag, det var kake. For til påsken passer det ekstra godt med gul kake, og hva passer ikke bedre enn min absolutte favorittkake - når min mor baker den, vel og merke?! Her er suksessterte, eller gul påskekake som jeg også har sett den navngitt som.

Disse bildene har ligget i arkivet som heter "Midlertidig" i snart to år. Det vil si i den mappen hvor det ligger bilder av retter som venter på å bli beskrevet på Kjøkkentjeneste. Nå er det påske igjen, og det passer fint å poste innlegg om akkurat denne kaken. Omsider. (Det absurd store sitronmelissebladet er fra urtebedet på hytta. Der var vi påsken for to år siden da vi hadde denne kaken. Påsken var sen, dessverre er det lite som minner om grønt i hagen i disse dager...)


Dette trenger du
Til bunnen:
5 eggehviter
150 gram melis
250 gram mandler

Til fyllet:
5 eggeplommer
150 gram melis
1(-1 1/2) dl fløte
150 gram smør
3-4 ts vaniljesukker

Raspet sjokolade til pynt om ønskelig.

Slik gjør du
Mal mandlene. Stivpisk eggehvitene og tilsett siktet melis litt og litt av gangen. Mandlene røres forsiktig inn og deigen has i en godt smurt form på 24 cm. Stekes på nederste rille på 225 grader over/undervarme i ca. 15 minutter. Sjekk om kaken ser ferdig ut før den tas ut.

Fyllet lages ved å ha eggeplommene, melis og fløte i en tykkbunnet kjele. Bland godt med en tresleiv (jepp, det står presisert i oppskriften i boken til mamma at man må bruke en tresleiv, og jeg er lydig så jeg skriver det her også...). Alt røres sammen, settes på svak varme og gis et godt oppkok. Rør hele tiden samme vei med tresleiven. Avkjøles deretter godt. Rør så inn smøret og vaniljesukkeret.

Kremen smøres på kaken og - dersom man ønsker det - kan den pyntes med raspet sjokolade eller små fargerike påskeegg. Jeg foretrekker den naturell.

I oppskriften sies det også at den med fordel kan serveres rett fra fryseren. Eller man kan gjøre som min mor pleier å gjøre dersom hun har kaken med seg når hun kommer på besøk - frakt kaken og kremen hver for seg og monter rett før servering.

Vel bekomme! Dette er yndlingskaken min! (Ok, nesten da, rett etter sitronmarengspaien - den er virkelig en killer!)

9 kommentarer:

 1. Mmmm, denne må prøves! Hvilken str er det på springformen, 24?

  Cecilie

  SvarSlett
 2. Jepp, glemte å skrive det, men det er rettet nå. :-)

  SvarSlett
 3. Har lurt på hva du har vært opptatt med siden det er så lenge siden siste oppdatering. Du oppdaterer jo vanligvis så regelmessig.

  Takk for oppskrift! Har hatt lyst til å lage slik kake en stund.

  God bedring med kneet! Ser deg vel ikke på ski ved Donsen i påsken da?

  SvarSlett
 4. Hei Astrid! Jeg hadde faktisk håpet å komme meg på ski i påsken. Legen mente kanskje det ville gå, så jeg satser på det. :)

  Hadde vært hyggelig om du kom innom, forresten. Andre hytte på venstre hånd etter parkeringsplassen. :)

  SvarSlett
 5. Så bra! Hurra for rask retur til normaltilstand!

  Takk for invitasjon :) Skal se om jeg får til det. Vi drar til fjells fredag og blir til førstedag. Om du befinner deg i Ausdalen må du bare komme innom. Liten grønn hytte med røde karmer, med kun tre andre hyttenaboer.

  SvarSlett
 6. Haha, genialt med tresleiv og røre bare én vei. Har du prøvd å snu vei? ;)
  God bedring med kneet! Og god påske til deg og dine!

  SvarSlett
 7. Hehe, jeg bøller da ikke med mammas oppskrift! :)

  SvarSlett
 8. Jeg opplever at den kremen du gir oppskrift på her må dobles for at man skal få nok krem. Utover det, fantastisk oppskrift på en fantastisk kake.

  SvarSlett
 9. Takk for tilbakemelding! Alltid greit å få høre om andres erfaringer på oppskrifter man legger ut. :-)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.