onsdag 27. mars 2013

Påskefrokost

Lange frokoster, gjerne så sent på dagen at man skjemmes, er det beste ved ferier. Påskeferien er intet unntak. Hos oss er det muligens ut-på-ski-mentaliteten som råder, men ikke før vi har våknet skikkelig.


Siden jeg ikke kan gå på ski har jeg tatt bilder av frokostrestene i dag. Som vanlig, når vi er på hytta, har jeg bakt eltefrie ciabatta, og vi har hatt hjemmelaget eplejuice fra eplene fra hagen. Luksus! Ciabattaene er superenkle og krever ikke mer enn fire ingredienser, to minutter dagen før de skal spises og 30 minutter før frokost. Jeg har sluttet å kjøpe brød når vi er på ferie og Kitchen Aiden min skuler fornærmet mot meg hver gang jeg raskt rører sammen deigen. Heldigvis finnes det mange andre ting man bruker den til.

Egg hører med til påsken, og her veksler vi mellom kokt egg, eggerøre, speilegg og bacon, gjerne med hvitløk på egget og eggesalat. Egg er min favorittråvare nummer én, og i tillegg til å smake godt og ha en rekke egenskaper, er det sunt og praktisk.


I tidligere tider, da man ikke regulerte hønenes verpesyklus med elektrisk lys, begynte hønene å legge egg om våren etter en lang vinterpause i mørket. Det er angivelig dette som forklarer hvorfor egg regnes som selve påskematen fremfor noe annet, og hvorfor nordmenn setter til livs dobbelt så mange egg i påskehøytiden enn ellers i året – hele 23 millioner egg fra skjærtorsdag til andre påskedag.


Her er oppskrift på eltefrie ciabatta, reprise fra tidligere, men en bra ting kan ikke gjentas for ofte.

Lite gjær i kombinasjon med god tid er hemmeligheten bak den gode smaken. I tillegg ser disse ut som de er bakt på et skikkelig bakeri, med et rustikt utseende som jeg elsker.

Dette trenger du
Oppskriften rekker til ca 8 ciabatta

500 gram hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1 1/2 ts salt
4 dl vann

Slik gjør du
Bland det tørre i en bolle og hell over væsken. Bland raskt sammen og sett det til heving på lunt sted i 12-20 timer. Bruk en bolle med lokk eller dekk til med plastfolie. (Om du gjør det tidlig en ettermiddag, har du ferske ciabatta til frokost dagen etter.) Finn frem en bakeplate og dekk med bakepapir. Dryss litt mel over deigen og bruk en saks til å klippe av passende emner. Legg disse med litt avstand mellom på bakeplaten. De trenger ikke formes ytterligere eller se fine ut, i ovnen får de det rustikke flotte utseendet som karakteriserer ciabatta.

Sett brettet inn i kald ovn og sett ovnen på 220 grader. Følg med, etter 15-20 minutter bør de snart være ferdige. Dette avhenger selvsagt av hvor rask ovn man har, så følg nøye med. Ciabattaene skal være gyldne i fargen. Avkjøles på rist.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.