fredag 26. oktober 2012

Elggryte med byggryn

Jeg regner med at det er flere enn meg som har tilgang til elgkjøtt i mengder, og som av og til har lurt på hvordan man skal få brukt opp det som havner i fryseren, ofte i form av kjøttdeig. Elgkjøttkaker er et opplagt valg, ved siden av elgtaco. Men hvorfor ikke variere litt?


Finn frem høstens smaker og bland med byggryn – en gammel korntype som produseres i stor skala i Norge. Det meste går imidlertid til dyrefôr. Det er synd, for eksperter anbefaler økt bruk av bygg i maten på grunn av dokumenterte positive helseeffekter. Blant annet reduksjon av kolesterolnivå, bedret tarmfunksjon og reduksjon av risikoen for enkelte kreftformer. Gode grunner til å spise mer bygg, med andre ord. Her er oppskrift på en enkel gryte med nettopp elgkjøttdeig og byggryn.

Dette trenger du
Smør til steking
1 stor gul løk
2-3 fedd hvitløk
½ boks ferske kantareller
600-700 gram elgkjøttdeig eller kjøttdeig av storfe
2 dl byggryn (av typen man kan ha rett i gryta uten bløtlegging)
Kraft eller buljong tilsvarende væskemengden oppgitt på byggrynspakken, pluss litt til
2 spiseskjeer tomatpuré
1 spiseskje Dijonsennep
2 spiseskjeer crème fraiche
Salt og nykvernet pepper
Frisk eller tørket timian
En neve ferske tyttebær eller tørkede tranebær
Bladpersille


Slik gjør du
Fres hakket løk og knust og hakket hvitløk i en romslig panne i litt smør til det er gyllent. Salte og pepre. Om du bruker tørkede tranebær, ha dette i nå. Tilsett kantarellen og surr videre sammen med litt timian til soppen er mør. Ha i kjøttdeigen og stek til den nesten er gjennomstekt. Tilsett kraften, bland inn tomatpuré, sennep og crème fraiche og varm opp til kokepunktet. Tilsett byggrynene, bland godt sammen og la alt syde under lokk til de er ferdige. Smak ytterligere til med salt og pepper. Finhakk bladpersille og tilsett ved servering. Rør lett inn ferske tyttebær.


TIPS! Denne retten kan gjerne lages med kjøttdeig av storfe. Den er ferdig på et øyeblikk, inneholder både kilder til protein og karbohydrater, og kan kanskje være et alternativ midt i tidsklemma?

2 kommentarer:

  1. Det er positivt feil å foreslå ukokte byggryn brukt på denne måten. Da slår du i alle fall beina under ønsket om å være så jordnær og fri for halvfabrikata som det du mener å være. Ordentlige byggryn må bløtlegges som erter - helst over natta - før de med hell kan brukes. Selv da har de svært lang koketid. Når du anbefaler ukokte gryn i en ellers nesten ferdig rett, velger du enten de prekokte som også er knust, eller du tar feil.
    Jeg bruker gryn, med stort hell, i salater, til dessert og på andre måter, men velger da alltid de gammeldagse ukokte gryna som bare er pussa. De kan man få i flere kvaliteter, noen har bare 50 % sv det ogrinale kornet igjen, mens andre produsenter har en restverdi på opp mot 70,- og da kan du snakke om at gryn inneholder vesentlige helsefremmende emner.

    SvarSlett
  2. Hei Trygve. Takk for presisering. Jeg har nok brukt det du mener er halvfabrikata - det er pakken fra Go Green som heter "Matkorn/Matbygg". Jeg pleier også bruke ukokte byggryn og bløtlegger dem som du skriver i kommentaren din - men denne gangen brukte jeg altså de som ikke trenger bløtlegging.

    Det er helt sikkert bedre å bruke de ukokte man må bløtlegge (jeg pleier ofte ha slike ferdigbløtlagt og ferdigkokt i fryseren) men hadde det ikke denne gang. Jeg skal endre i innlegget. :-)

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.