tirsdag 3. juli 2012

Piggvarrogn - tiggertokt hos naboen som ble til vidunderlig middag

Det er ikke ofte jeg kan stikke over til naboen og tusle hjem med mat i bagasjen. Og om det i det hele tatt skjer at jeg tigger mat av naboen, har det vel aldri forekommet at jeg har returnert med piggvarrogn og hummerskall. Nåja, at jeg kommer hjem med hummerskall akkurat denne helgen i juli er faktisk tradisjon, men det er første gang fangsten også har bestått av nevnte rogn.


Nå er jeg så heldig å ha ikke hvemsomhelst til naboer, det er foreldrene mine. De pleier å ha vennebesøk hvert år denne helgen, og da serveres det alltid hummer - derav skallene som jeg koker kraft på. (Mer om dette siden.)

Det er ikke skallene som er gjenstand for blogging idag, det er denne rognen. Etter gode råd fra piggvarrognvante gjester, hadde jeg en viss peiling på hvordan jeg skulle tilberede den. Og et lite google-søk kunne fortelle meg at piggvarrogn også har blitt servert på selveste Noma - verdens beste restaurant lokalisert i Køben. Hos meg ble den imidlertid ikke servert som en appetizer på toast, men som full middag.

Om du kjøper hel piggvar, følger det - om man er heldig med sesong og kjønn - med rogn på fisken. Den må i såfall hektes fint ut - om du da ikke får en kyndig i fiskebutikken til å gjøre det for deg. På en fisk på omtrent 3 kg fikk jeg rogn som avbildet under - det vil si en ganske stor sak. Den ligger for øvrig på en frokosttallerken.Piggvarrogn skal stekes nokså hardt. Om ikke, kan det etter sigende få en litt løs konstistens.

Dette trenger du
Piggvarrogn
Salt og nykvernet pepper
Raps- eller solsikkeolje
Smør

Friske urter
Sitron

Slik gjør du
Rens rognen for hinner - dersom det er mye "til overs". Pass på at ikke det fjernes så mye at rognen detter fra hverandre. Ha litt olje i en stekepanne på sterk varme. Ha i rognen og stek godt på begge sider. Pepre og salte etter en liten stund. Tilsett litt smør i pannen etterhvert. Jeg var overrasket over hvor lenge rognen faktisk måtte steke for at den skulle være sikkelig gjennomstekt.


Serveres med sitronbåter, masse friske urter og noen spiselige sommerblomster til pynt. Og kanskje en liten salat med nypoteter fra Levang gård?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.