tirsdag 17. juli 2012

Melon- og jordbærsorbet med rosévin

Sorbet er en type is som lages av fruktsaft eller fruktpuré og sukkerlake. For at isen ikke skal bli like hard som isklumper, tilsettes ofte glycosesirup, pisket eggehvite eller en form for alkohol. Disse tre ingrediensene gjør på hvert sitt vis sorbeten litt mykere i konsistensen. Jeg fikk for meg at jordbær, melon og rosévin ville være en god smakskombinasjon. Første gang testet jeg med piskede eggehviter, andre gang uten. Jeg likte definitivt best den uten eggehviter. For å få den litt myke konsistensen, brukte jeg litt lys sirup i den siste versjonen. Sirup skal angivelig gjøre samme nytte som glycosesirup, noe som passet meg utmerket, siden jeg er på hytta og langt unna glycosesirupbutikken. 

Selvom det er midt i jordbærsesongen, synes jeg de røde og besnærende bærene ennå ikke er skikkelig søte. Likevel var jeg litt gjerrig på melisen, siden jeg synes sorbet smaker best når den er frisk. Om du liker en litt søtere variant, er det bare å tilsette mer melis. Grunnen til at jeg brukte melis i denne istedet for sukkerlake, er bare at jeg var for lat til å lage og avkjøle sukkerlake først. 




Dette trenger du
1 kg jordbærpuré
400 gram melonpuré
1 spiseskje lys sirup
2-3 spiseskjeer melis
3 dl rosévin


Slik gjør du
Vask og rens jordbærene og skjær dem i biter. Skjær melonen i biter. Ha jordbær, melon og rosévin i en blender og kjør til det er glatt. Ha i sirup og kjør en runde til og tilsett deretter litt melis. Siden sødmeinnholdet i både jordbær og melon varierer, er det greit å ikke ha i hele mengden med melis med én gang. Smak til, slik at blandingen blir slik du ønsker, men husk at smaken dempes noe når sorbeten fryses. Ha blandingen i iskremmaskinen og la den gå til det er nesten stivnet. Jeg fikk ikke min sorbet helt stiv i maskinen. Hell den deretter over i en lav stålform og sett i fryseren. Om man ikke har ismaskin, kan fruktpureen settes rett i fryseren i formen. Da må isåfall sorbeten røres et par ganger før innfrysing slik at man unngår at den krystalliserer seg. 

Jeg liker rustikk mat og synes det er greit at sorbet ikke er helt glatt. Derfor er jeg ikke så nøye med å sile fruktpureen for steiner og frø, jeg er heller ikke så nøye med røring i innfrysingsperioden. Om du ønsker det helt glatt, er det bare å sile og være nøye med røring.

2 kommentarer:

  1. Anbefaler økologiske jordbær, hvis de er å oppdrive.
    Da unngår en å få giftcocktail med på kjøpet

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.