lørdag 26. mai 2012

Rabarbracrumblepai med hjemmelaget vaniljeis

Sesongmat er best! Nå flommer rabarbraknollen min over av struttende stilker, rødgrønne og deilig syrlige. Den er faktisk absurd stor, og minner nesten om et lite tre. En rabarbrakompott, noen ekstra stilker rabarbra, litt jordbær og et sukkerdryss utgjør fyllet i rabarbrapaien. Kokos egner seg forresten veldig godt til å ha på toppen av crumblepai, dessuten synes jeg paien blir ekstra god dersom man bruker brunt sukker.


Denne gangen brukte jeg to små ildfaste former - oppskriften må nok oppjusteres litt dersom du skal bruke en stor form.

Dette trenger du
60 gram brunt sukker
30 gram kokos
30 gram havregryn
30 gram mandelflak, lett knust
40 gram smør, romtemperert
Frukt eller bær etter lyst og mulighet, denne gangen rabarbra
Melis og mandelflak til pynt

Slik gjør du
Kok opp renset rabarbra i biter sammen med noen jordbær. La det koke i omtrent et kvarter sammen med en kanelstang. Ta gryten av varmen og rør inn sukker – mengde etter smak. Plukk ut kanelstangen. Fyll formene med rabarbrakompotten, noen biter rabarbra og noen jordbær – eller annen frukt eller bær etter smak. Ha det tørre i en bakebolle, tilsett sukker og smør og rør det sammen. Dersom smør og sukker først vispes sammen, vil det bli mer luftig.

Fordel deigen på toppen av frukten og sett formene i ovnen.
Stekes i 15-20 minutter på 200 grader, noe mer dersom formen er større. Serveres med et lett dryss av melis og mandelskiver.


Ingen crumblepai uten tilbehør. Både krem og pisket crème fraîche kan være godt til - gjerne tilsatt fra fra vaniljestang - men den hjemmelagde isen er uslåelig. Riktignok har jeg blogget oppskriften på kanel- og vaniljeis tidligere, men en god ting kan ikke sies for ofte. Derfor gjentar jeg oppskriften uten blygsel.

En bit hjemmelaget is i munnen, og man tror man er kommet til himmelen. Jeg var iallefall nær ved å tro det da jeg tok min første bit av denne isen. Fordelen med hjemmelaget is er at det smaker aldeles nydelig. Ulempen er selvsagt at man aldri har lyst til å gjøre dypdykk i fryseboksen på super'n mer. Hadet, Hennig Olsen! Hadet, Diplom-is!

  
Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
3,75 dl H-melk
En klype salt
2 vaniljestenger
1 kanelstang

Slik gjør du
Varm opp fløte og melk til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene med en teskje. Ha både frø, stenger og kanelstangen i den varme fløten. Rør inn salt. La det syde forsiktig mens eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig. Ha omtrent 2 dl av den varme fløteblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløtenmelken. Rør sammen med en visp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man visper hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over en sikt i en stålbolle og avkjøl. Legg vaniljestengene og kanelstangen tilbake i isblandingen. Rør innimellom. Sett blandingen etterhvert i kjøleskap, så den blir helt iskald. Plukk opp vaniljestenger og kanelstangen når blandingen settes i fryseren eller iskremmaskinen skal brukes. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem.

7 kommentarer:

 1. På butikken hadde de bare inntørkede nederlandske rabarbra, nå må jeg gå på slang i stedet. Takk skal du søren meg ha!

  SvarSlett
 2. Vaniljeisen din høres kjempegod ut! Må prøve den når det blir litt mer sommer her nord! God helg! :)

  SvarSlett
 3. Vad gott och vilka fina bilder!!

  SvarSlett
 4. Hei Ina,
  så nydelig ut, selv har vi høstet inn kilosvis med rabarbra og laget masse rabarbrasuppe, med stjerneanis og vaniljestang. peier å sile den så den blir klar og fryse den ned. Perfekt derssert gjennom sommeren, og ekstra nydelig med norske jordbær. Syns vaniljeisen din så nydelig utm og paien også.. Har du noen tips til iskremmaskin? syns du at det funker bra?
  Håper Erik har kommet seg etter Bieber-hyl sjokket i går kveld! Marit

  SvarSlett
 5. Hehe, han lever fremdeles, ja. :-)

  Jeg bruker isbollen som hører med til Kenwooden og Kitchen Aiden min. Synes det fungerer fint. Men du kan gjerne ta en titt her for litt mer info om iskremmaskiner:

  http://www.matbloggsentralen.com/2012/05/nyttig-pa-kjkkenet.html

  SvarSlett
 6. Dette så kjempegodt ut! Hvor lenge vil du anslå at isen kan oppbevares i fryseren?

  SvarSlett
 7. Den er absolutt best når den er fersk, men vil tro den fint tåler å stå en uke.

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.