onsdag 23. november 2011

Hjemmelaget smør - latterlig enkelt

Smørmangelen har nådd min nærmeste matbutikk. Og siden jeg ikke alltid er like flink til å sette meg i bilen for å undersøke hva som finnes andre steder, har jeg de siste dagene heller sutret og irritert meg over at kombinasjonen lavkarbohysteri, mangel på fôr til melkeproduserende kyr og hamstring av meieriprodukter har tvunget meg til å vurdere å bruke margarin. Men nei, det finnes løsninger for oss som er glad i skikkelig vare - særlig når det ikke skal konsumeres i enorme mengder, kun til vanlig forbruk som tross alt ikke er så altfor stort.

Mitt eneste forhold til hjemmelaget smør er advarselen jeg stadig hørte da jeg pisket krem som liten. "Pass på at det ikke blir til smør!" Det ble det heller aldri, jeg stoppet langt før kremen endte opp som eggerørelignende masse. Det er faktisk ganske magisk at fløte blir til smør bare ved at vi pisker den, men det er helt sant. Det som egentlig er det magiske her er vel strengt tatt at det er så enkelt å lage smør. Fettet skal skilles fra melken, og det gjøres på enkleste måte ved hjelp av en kjøkkenmaskin.Dette er oppskriften på bordsmør, siden rømme tilfører en lett syrnet smak som egner seg best til smør som skal på brødet og ikke smør man skal bruke i matlagingen. Om man ønsker vanlig smør, er det bare å droppe rømmen og redusere saltmengden.

Dette trenger du
3/4 liter fløte
1/2 boks seterrømme (jeg brukte crème fraîche, det fungerte fint)
3-4 ts Maldonsalt

Slik gjør du
Ha fløte, rømme og salt i bollen til kjøkkenmaskinen og sett på full guffe. Her skal man ikke stoppe piskingen når man ser at det begynner å bli til smør, snarere tvert i mot, det er da man skal fortsette. Det tar noen minutter, men pass på idet blandingen klumper seg. Det er da fettet skiller seg fra væsken og det vil sprute veldig. Dekk til med bakepapir, eller dekselet som hører til maskinen dersom du er så heldig å ha det. Hell deretter av væsken, men spar på det til senere bruk. (Kan brukes i brød, blant annet.) Vask hendene grundig eller bruk engangshansker og samle smørklumpene. Jeg samlet smøret først med en slikkepott og helte deretter iskaldt vann over smøret for å forme det. Masser det deretter slik at man får fjernet all væske/kjernemelk fra smøret. Jo lenger man masserer, desto mindre vi smøret lekke væske.

Lett som en plett! Og guttene mine, de har ikke gjort annet enn å spise skive med smør i hele ettermiddag, de elsker smaken!Det går også an å bruke smøret som utgangspunkt for litt mer ekstravagante utgaver. Hva med estragonsmør eller bare enkelt og greit urtesmør? Og siden det fint går an å rulle sammen smøret, pakke det fint inn og gi bort til jul, så kategoriseres også dagens innlegg under "Gaver".

5 kommentarer:

 1. Hei
  Jeg har nok ikke vært like flink som deg og slått av maskinen før kremen blir altfor tykk. Jeg har en tendens til å skravle og gjøre mye annet og vips så hadde jeg mye smør, jeg hadde vispet opp 3 x 3/4 liter fløte;) Da var det ingen annen råd enn å ha i salt og annet godt, familien koste seg.
  Ha en fin kveld
  Liza

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Denne oppskrifen var veldig bra, ble supert smør.

  Tusen takk!

  sirahblog.blogspot.com

  SvarSlett
 4. Takk for grei orientering.

  SvarSlett
 5. Haha, Tine kan gå og vogge:-)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.