mandag 21. november 2011

Gryte med tomat og svineknoke

Det er noe med varm mat. Noe som gjør at man føler at den gode temperaturen brer seg helt ut i de aller minste delene av kroppen. I vintersesongen lager jeg ofte gryteretter. Eller det vil si, det er ikke jeg som lager gode gryteretter - det er tiden som lager gode gryteretter. Jeg gjør bare mine ting, kjøper inn de rette ingrediensene, kutter og hakker litt, blander det hele sammen - så er det tiden som gjør resten. Tiden sørger for dybden i smaken, den sørger for å lage helt nye smaker av to ulike, og den sørger for at vi får skikkelig varmen i kroppen.Tomatbasert gryte med røkt og saltet svineknoke er en slager hos oss på denne tiden av året. Den passer ekstra godt på hytta etter en lang skitur, og gir en fin følelse av å spise noe veldig traust. Dessuten er det av og til tilbud på svineknoke, denne gangen betalte jeg 19,90 pr. kilo. De som kjenner meg vet at jeg ikke kjøper kjøtt fordi det er billig, men svineknoke er uansett tid på året en relativt rimelig stykningsdel. Akkurat nå er den nok ekstra billig på grunn av at det slaktes mye gris til jul, og knoka brukes ikke til noe spesielt.

Dette trenger du
1 stor eller 2 små gule løk
2-3 fedd hvitløk
3 gulrøtter
900 g hermetiserte tomater, eller to bokser
ca 1,5 liter kyllingbuljong
1 røkt svineknoke
1 pakke hvite, store bønner
1 pakke kikerter
Timian, fersk eller tørket
Laurbærblad
Persille til pynt
Crème fraîché til serveringSlik gjør du
Kok opp knoken, skyll den og hiv vannet. Surr hakket løk og knuste hvitløkfedd gyllent i litt olje i en stor gryte. Ha i tomater, gulrøtter, krydderet, kyllingbuljong/kraft og svineknoken. Kokes til kjøttet løsner fra beinet, det vil si et par timer. Jeg pleier ofte å sette den inn i stekeovnen på omtrent 100 grader, men den kan gjerne koke på komfyren også. Rett før servering fisker jeg opp knoken og renser den, legger kjøttet tilbake i gryten (og gir bikkjene fettet og huden). Ha i kikertene og de hvite bønnene til slutt. Serveres glovarm i rause porsjoner med en klatt crème fraîché og litt grønt til pynt. Aller helst med nybakt brød til.

Varmen vil garantert bre seg.

1 kommentar:

  1. Ser veldig godt ut! Tror jeg må koke opp og plukke noen svineknoker en dag slik at jeg har på lur i fryseren til kjappe middager.

    SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.