søndag 30. oktober 2011

Ostetallerken med ovnsbakte tomater fra Finnøy og aroniasirup

Det er gått en uke siden forrige innlegg. Jeg har vært opptatt og for første gang har [kjøkkentjeneste] måttet lide for travelheten min. Jeg håper imidlertid det er noen som har savnet innleggene mine, for jeg må innrømme at jeg liker tanken på at folk klikker seg inn hit og leser.

Vi hadde gjester i går. Og full av inspirasjon etter fagdag om norsk mat i regi av Matmerk tidligere i uka, hadde jeg lyst til å finne på noe med norske råvarer. Etter en rask titt i kokeboken Mellom bakkar og berg (en bok som jeg fikk på fagdagen, men som jeg forøvrig ga videre til min far som - der han er for øyeblikket - trenger den mer enn meg) fant jeg oppskrift på ostetallerken med jærost fra Voll ysteri, aroniasirup laget på saft fra Aronia Jæren og ovnsbakte små tomater fra Finnøy. Jeg husker ikke oppskriften, hadde kun et svakt minne om at sirupen inneholdt aroniasaft, en slags eddik og sukker. Kanskje jeg husket rett? Uansett ble sirupen god sammen med fast melkebasert ost - dessverre ikke fra den produsenten jeg ønsket meg. Det ble en sveitsisk gruyère istedet. Men jeg gir ikke opp, og skal fortsette å spørre etter Jærost i butikkene her i byen.Dette trenger du
Fast kumelksbasert ost
Små tomater
Salt og pepper
Noen klyper melis
Aroniasaft fra Aronia Jæren
Kirsebæreddik eller hvitvinseddik
Brunt sukker
Evntuelt vann
Persille til pynt ved servering

Slik gjør du
Tomatene skjæres i to og legges med snittflaten opp på et stekebrett. Dryss over litt salt, pepper, ørlite melis og eventuelt litt tørket oregano etter ønske. Settes i ovnen på midterste rille på omtrent 100 grader varmluft. La de stå til ønsket konsistens, og minst en time.Ha tre deler saft og en del eddik i en gryte. Tilsett sukker etter smak og kok inn til litt tyntflytende sirup. Den skal være enkel å ringle over osten og tomatene ved servering.Anrett tykke osteskiver og tomater på en liten tallerken, ringle over sirupen og dryss hakket persille over.

Denne retten passer som mellomrett, men kan fint serveres som forrett også. Jeg serverte prosecco til, noe jeg synes fungerte bra. Mange gode smakskombinasjoner.

4 kommentarer:

 1. Fantastisk flott at du ble inspirert på Matmerks fagdag. Mange ganger skal det ikke mer til enn å spørre etter visse produkter i butikken. Jærosten som er en av Spesialitet-ostene i Norge er nokså ekslusiv, men du heldig som bor ikke altfor langt unna. I Oslo kan den være tilgjengelig på Fromagerie på Majourstua. Hilsen Ragna, Matmerk/ stoltmat.no

  SvarSlett
 2. Tror heller du må mase på Hans om å lage mer ost! ;)

  SvarSlett
 3. Jeg gir meg ikke, altså! Dessuten er jeg overbevist om at det finnes slik ost i nærheten - det et tross alt bare et steinkast herfra. Hjelper det å møte opp på ysteriet, mon tro?

  SvarSlett
 4. Hei Ina! Plutselig kom jeg over dette innlegget ditt fra 3 år tilbake. Utrolig kjekt at du fant inpirasjon i ett av mine bidrag til "Mellom bakkar og berg". Håper du har funnet god norsk ost!

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.