søndag 23. oktober 2011

Pai med squash og purre

Denne paien serverte jeg på jobben til lunsj sammen med blåmuggostepaien som jeg har skrevet om tidligere. Det er greit å ha et alternativ til pai med blåmuggost dersom man ikke her helt sikker på at alle liker den markante osten. Paien med squash og purre er særdeles lett å like, så denne slår aldri feil. Oppskriften er nedtegnet med barnslig skrift - min egen - på et brevpapir fra den tiden man faktisk skrev brev til hverandre. Jeg har endret litt på den, men i bunn og grunn er det den samme jeg har laget i mange, mange år - nærmere 25, faktisk.Dette trenger du
Paibunn:
180 gram hvetemel
60 gram smør
litt vann

Fyll:
50 gram smør
3 purre i ringer
1 squash i skiver
1-2 hvitløksfedd knust og hakket
4-5 egg vispet
4 ss youghurt naturell
1,2 dl H-melk
100 gram ost, revet
Salt og pepper
Tomat i skiver
Persille, hakket

Slik gjør du
Begynn med paiskallet. Jeg har best erfaring med å bruke foodprocessor, men kjøkkenmaskin egner seg også. Ha romtemperert smør i terninger i en bolle og sett på vispen/knivene. Tilsett melet og visp/kjør det godt sammen. Etter en stund vil det se ut som smuldredeig, og da skal vannet tilsettes. Ha i litt og litt vann, jeg pleier å bruke spiseskjeer. Stopp når deigen har blitt til en fast, men føyelig klump. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst en halv time, gjerne lenger.

Surr smør, purre, hvitløk og squash i ca 7 minutter i en stekepanne. Visp sammen egg, melk, yoghurt og ost i en bolle.

Jeg bruker vanligvis en ordinær kakeform til pai. Da får jeg det rustikke utseendet, og det er enkelt å ta paien ut av formen. Det er selvsagt smak og behag, men jeg liker så godt utseendet når jeg bruker kakeform. Om du heller vil bruke paiform, så er det selvsagt fritt frem. Ha bakepapir i bunnen av formen. Kjevle ut deigen og legg den ned i kakeformen. La deigen henge litt over på utsiden av kanten, slik at den ikke detter ned når den forhåndsstekes. Deigen prikkes med en gaffel og settes inn i ovnen på 210 grader varmluft. Pass på at sidene ikke siger ned, ta de isåfall opp igjen og "hekt" dem på plass. Forhåndsstekes i ti minutter.

Ta formen ut av ovnen og ha squash- og purreblandingen i paiskallet. Hell over eggestanden, og legg tomater i skiver på toppen. Dryss over persille og sett inn igjen i ovnen. Stekes til den er ferdig, etter omtrent 25-35 minutter. Om du synes den ser mørk ut, er det bare å legge et stykke bakepapir over paien. Både tomatene og persillen kan også legges på toppen av paien etter at den er stekt, gjør det du har mest lyst til.

1 kommentar:

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.