søndag 19. juni 2011

Porsdram - del 2

Da har porsblader og 60% sprit stått på kjøkkenbenken og godgjort seg siden onsdag. Idag silte jeg blandingen og tynnet ut med mer sprit og litt vann. Testdrikkeren kunne rapportere om en litt uferdig og skarp smak, men jeg håper noen måneders oppbevaring på tørt og mørkt sted skal gjøre sitt for at smaken utvikler seg i positiv retning.

Så langt har dette vært fremgangsmåten. Oppdatering følger etter testsmaking nummer to.
Dette er essensen slik den blir uoppblandet.
Dette trenger du
Porsblader, 1-2 dl
5 dl 60% sprit
2 dl vann

Slik gjør du
Rens porsbladene og legg de over på en boks man kan lukke helt. Hell over rundt to dl sprit og bland. Dette skal ligge noen dager, slik at man får en essens med mørk grønn farge. Oppbevares på kjøkkenbenken, men ikke i direkte sollys. Sil spritblandingen gjennom et kaffefilter eller et klede. Dette skal igjen blandes ut med 3 dl sprit (resten av flasken) og 2 dl vann. Hell over på ren flaske og sett mørkt og forholdsvis kjølig.

Dette er mengden sprit og vann som jeg testet ut og som det foreløpig er vanskelig godkjenne som det endelige blandingsforholdet. Planen er å smake seg frem når den har fått godgjort seg litt i kjelleren.

Om det er noen mattegenier der ute som kan fortelle meg hvor høy spritprosenten ble på det endelige resultatet, blir jeg hoppende glad og spanderer gjerne et glass med porsdram. Merk at de to dl med sprit som brukes til å lage porsessensen ikke er fullt to dl når den prosessen er ferdig. Litt av det forsvinner ut med bladene.


Her er første del om Pors - myrica gale.

2 kommentarer:

 1. Dette så riktig lekkert ut!

  Alkoholprosenten blir så vidt jeg kan se ca. 43% vol.

  Du har 5 dl * 0,6 = 3 dl ren alkohol, så volumforholdet blir:

  3 dl / (5 + 2) dl = 0,429

  SvarSlett
 2. Tusen takk, Sigurd. Dette betyr at det er ganske likt den vanlige akevitten man får kjøpt. Det var det som var meningen. (Og nå avslørte jeg også at det var nokså tilfeldig at det havnet på 43 %...) :)

  SvarSlett

[kjøkkentjeneste] setter veldig pris på konstruktive tilbakemeldinger, og gjerne resultat av oppskriftene jeg har lagt ut.